Tokion Tähdet – Slovenian kisoihin kantanut Luka Doncic on Tokion olympiakoriksen kuumin pelaaja

0
Tuttu näky myös Tokiossa: Luka Doncic kolme sormea pystyssä.

Kaunasissa Zalgiris Arenan mediatilassa istuva Luka Doncic on onnellinen nuori mies.

Hetkeä aiemmin hän oli johdattanut Slovenian olympiakarsintaturnauksen voittoon tyrmäämällä finaalissa kotijoukkue Liettuan 96–65. Doncic teki ottelussa häkellyttävän triplatuplan: 31 pistettä, 11 levypalloa ja 13 syöttöä.

Doncic ei ole vain onnellinen. Hän on myös korvat höröllä kuunnellen etänä lähetettäviä kysymyksiä.

– Luka, kumman ottaisit mieluummin: NBA-mestaruuden tai olympiakullan, yksi kysymyksistä kuuluu.

– Olympiakullan. Voittaminen oman maan kanssa… se olisi jotain, Doncic vastaa spontaanisti ja lisää parin sekunnin miettimisen jälkeen.

– Mutta voisin kyllä ottaa molemmat.

Doncicin priorisointi aiheuttaa pöhinää Yhdysvaltojen sporttimediassa. Ettäkö olympiakulta ennen NBA-mestaruutta!?

Pian Slovenian muut pelaajat ryntäävät mediatilaan ja keskeyttävät tilaisuuden. Yksi pelaajista ruiskuttaa urheilujuomaa Doncicin päälle.

Doncicin urotyö vei Slovenian ensimmäistä kertaa olympialaisten miesten koripalloturnaukseen. Suorituksen arvoa nostaa se, että hän teki sen lajin jättimaan Liettuan kotikentällä ja pudotti kolminkertaisen olympiapronssimitalistin ensimmäistä kertaa kisoista.

Dallas Mavericksia edustava 22-vuotias Doncic on ällistyttänyt koko lyhyen uransa.

Vain 16-vuotiaana Real Madridin edustusjoukkueessa debytoinut lapsenkasvoinen Doncic ei ole koskaan antanut ikänsä hämätä. Hän ei ole ollut varhaiskypsä vaan täysin kypsä ympäristössä, jota voi kutsua anteeksiantamattomaksi.

Doncic ei todellakaan ole fyysisesti poikkeuksellinen tai edes pätevä. Hän on luonut etuja ja rakentanut uraansa poikkeuksellisella pelikäsityksellä sekä monipuolisuudella.

Käsiviidakossa viihtyvä Doncic ei leiju sekunteja ilmassa tai lyö päätään korirenkaaseen, vaan tekee puolustajat naurunalaiseksi terävillä pysäytyksillä, vastustamattomilla stepback-kolmosilla sekä odottamattomilla syötöillä korille leikkaavan pelaajan reitille.

Silti Doncicin potentiaali aliarvioitiin NBA:ssa rajusti. 201-senttistä Doncicia pidettiin liian pehmeänä ja hitaana atleettisuutta ylikorostavassa NBA:ssa. Dallas Mavericksiin siirtynyt Doncic kuitenkin hiljensi epäilijät heti tulokaskaudellaan 2018–2019.

Nyt globaali koriskonsensus pitää Doncicia yhtenä kaikkien aikojen parhaana eurooppalaispelaajana, joka tulee voittamaan NBA:n arvokkaimman pelaajan palkinnon ja tekee Mavericksista realistisen mestarikandidaatin (ellei se sitä jo ole).

Doncicin monipuolisuudesta kertoo kaiken se, että hän on tehnyt tripla-tuplan joka kuudennessa NBA-ottelussaan!

201-senttisen Luka Doncicin hyppyheitto on paikoin pysäyttämätön.

Ljubljanassa syntynyt Doncic pelasi ensimmäiset arvokisaottelunsa Helsingin EM-kisoissa 2017.

Slovenian ykkösviulua soitti vielä tuolloin Goran Dragic, jonka johdolla Slovenia voitti kaikki kahdeksan otteluaan ja vei sensaatiomaisesti Euroopan mestaruuden.

Seuraavan kerran Doncic edusti Sloveniaa heinäkuun alussa Kaunasissa, jossa Slovenia voitti Angolan, Puolan, Venezuelan ja lopulta Liettuan. Doncic ei siis ole koskaan hävinnyt arvokisa- tai karsintaottelua Slovenian paidassa!

Barcelonan vuoden 1992 olympialaisista lähtien miesten koripalloa on lähestytty USA:n NBA-tähtien, kuten Michael Jordanin, Reggie Millerin, Vince Carterin, Kobe Bryantin tai LeBron Jamesin kautta.

Tokion turnauksessa tilanne on erilainen. Enää ei kysytä, miten ylivoimaisesti USA voittaa turnauksen, vaan voittaako USA ylipäätään. Niin repaleinen on USA:n valmistautuminen kisoihin ollut.

Eikä kisojen paras pelaaja löydy automaattisesti USA:n riveistä, vaikka heiltä löytyykin Kevin Durantin ja Damian Lillardin kaltaisia suvereeneja poikkeusyksilöitä. Useiden (kuten yllekirjoittaneen) mielestä turnauksen paras pelaaja on kuitenkin Doncic.

Kuten jo aiemmin kerroin, Doncic on pystynyt aina ällistyttämään koripalloyleisöä. Nyt tehtävä taitaa olla liian vaikea jopa Doncicille, vaikka Slovenialla onkin koossa laadukas ja taatusti yhtenäinen joukkue.

Doncicin lisäksi joukkueessa on vain yksi NBA-pelaaja, minimaalisessa roolissa Denver Nuggetsissa pelaava Vlatko Cancar . Materiaaliero Australiaan, Ranskaan ja Espanjaan – puhumattakaan USA:sta – on iso.

Siitä huolimatta Tokion olympiakoriksen mielenkiintoisin seurattava on se, millä keinoilla muut maat aikovat hidastaa Doncicia.

Vaikka lähtökohdat ovat haastavat, suosittelen varautumaan jatkuvaan ällistykseen.

Juttusarjassa esitellään Tokion kesäolympialaisten tähtiurheilijoita

USA:n Kevin Durant on joukkueensa ykköstähti.

Miesten koripallo Tokiossa

Joukkueet:
Lohko A: USA, Iran, Ranska, Tshekki.
Lohko B: Australia, Saksa, Italia, Nigeria.
Lohko C: Argentiina, Japani, Espanja, Slovenia.

Aikataulu:
Alkulohkot alkavat sunnuntaina ja päättyvät ensi viikon sunnuntaina.
Puolivälieriin selviää lohkojen kaksi parasta joukkuetta sekä kaksi parasta kolmosta.
Puolivälierät tiistaina (3.8), välierät torstaina (5.8.) ja mitaliottelut lauantaina (7.8.).

 

Juttusarjan edelliset osat: