Elämää täytyy elää nyt – Marja-Leena Kajanderin taidenäyttely kertoo kiitollisuudesta

0
''Aika kultaa muistot'' -maalaus (vas.) on Marja-Leena Kajanderille erityisen tärkeä. Kuva: SSS/Marko Mattila

”Kauneutta arkeen!”

Näin luvataan Marja-Leena Kajanderin verkkosivuilla. Hänen ensimmäinen taidenäyttelynsä, Hyvän olon maalauksia, on tällä hetkellä nähtävissä Somerolla.

Näyttely kertoo Kajanderin kiitollisuudesta elämää kohtaan.

– Haluan välittää maalauksillani hyvää oloa ja elämäniloa, hän kertoo.

Kiitollisuuden lisäksi inspiraationa on toiminut luonto. Maalauksissa kuvataan esimerkiksi Lappia, joka on Kajanderille tärkeä paikka.

Kajanderin maalauksien lisäksi samassa tilassa on esillä myös Sari Witkan lampaanvillatuotteita. Heidän yhteisnäyttelynsä kantaa nimeä Arjen nautintoja!

Sari Witkan lampaanvillatuotteita. Kuva: SSS/Marko Mattila

Kauneus on tullut Marja-Leena Kajanderin elämään alun perin kotoa.

– Vaikka kotimme oli maalaistalo, meillä oli hyvin kaunista. Ei hienoa, mutta kaunista.

Kajander on ammatiltaan sisustussuunnittelija, ja hän on ollut tekemisissä visuaalisten asioiden kanssa koko uransa ajan. Maalausta Kajander on harrastanut tavoitteellisesti viiden vuoden ajan.

– Olen aina tiennyt että haluan jossain vaiheessa pitää oman näyttelyn. Tässä iässä ei voi enää ajatella ”sit kun”, vaan täytyy ajatella ”nyt kun”.

Näyttelyn maalaukset on tehty viimeisen vuoden aikana, ja välineenä on käytetty öljyvärejä. Koska Kajanderin ensimmäinen koulutus on tekstiilialalta, osassa teoksissa on mukana myös tekstiilejä.

Kuvan teos ”Elämänlanka” on herättänyt ihmisissä monelaisia ajatuksia. Marja-Leena Kajander kertoo, että siinä on nähty sekä syntymä että kuolema. Kuva: SSS/Marko Mattila

Alun perin Kajander oli suunnitellut pitävänsä näyttelyn Helsingissä, jossa hän on asunut jo 50 vuoden ajan. Hän kuitenkin kiinnitti huomiota puolityhjään tilaan Joensuuntiellä, ja pienellä pintaviilauksella kiinteistöstä saatiin oiva tila näyttelylle.

Yhteys Someroon oli jo valmiiksi vahva. Kajander on pitkään ollut Someron kesäasukas, sillä hänellä on ollut kesämökki kaupungissa 1980-luvun alusta saakka.

Kajanderin omat juuret ovat peräisin Kiikalasta, mikä on havaittavissa hänen maalauksistaan. Esimerkiksi Aika kultaa muistot -teoksen keskiössä on vanha juuttisäkki.

– Säkki on nähnyt monenlaista, eikä sitä käsitelleiden ihmisten elämä ollut aina kaikkein helpointa. Minulla on ollut mahdollisuus nostaa se taideteokseksi ja miettiä, mitä kaikkea siinä välissä on tapahtunut.

Palaute teoksista on Kajanderin mukaan ollut positiivista. Hän kertoo saaneensa vahvistusta näyttelyssä käyneiden kokemuksista.

– Minulla menee kylmät väreet, kun olen niin onnellinen.

Marja-Leena Kajanderin ja Sari Witkan yhteisnäyttely ”Arjen nautintoja!” Somerolla osoitteessa Joensuuntie 25. Näyttely on avoinna 1.7–18.7. kello 12–19, ja sinne on vapaa sisäänpääsy.

Marja-Leena Kajander: Kultaköynnöksen alla.
Kuva: SSS/Marko Mattila

Näyttelyssä mukana myös Viherlaakson tasavalta

Marja-Leena Kajanderin näyttelyssä on esillä myös puu-ukkoja, joiden takana ovat hänen pojanpoikansa, Vilho, 12 ja Alvar Kajander, 9.

Puu-ukot muodostavat yhteiskunnan, jonka nimi on Viherlaakso. Siellä asuvat muun muassa 55-vuotias artisti Matti Mäkäräinen, 46-vuotias toimittaja Lea Korhonen ja 37-vuotias opettaja Liisa Laurikainen.

Asukkaat eivät suinkaan elä sekasorrossa, vaan heitä johtaa vaaleilla valittu 38-vuotias presidentti Peter Hesukka. Presidentin lisäksi laaksosta löytyy pääministeri, joka ottaa vierailijat vastaan näyttelyn sisäänkäynnin luona.

Yhteiskunta kasvaa edelleen, ja tällä hetkellä Viherlaaksossa on asukkaita jo melkein 200.

Ajatus yhteiskunnan luomisesta lähti Alvar Kajanderin mielikuvituksesta. Puu-ukot on tehty vanhoista puupalikoista, jotka lojuivat mökillä käyttämättöminä.

– Ajattelin, että mitä näillä palikoilla voisi tehdä. Piirsin yhdelle palikalle kasvot ja tajusin, että tämähän on ihan kivaa, kertoo Alvar Kajander.

Vilho (vas.) ja Alvar Kajander ovat tehneet Viherlaakson puu-ukot itse. Kuva: SSS/Marko Mattila