Griffinin tilalle tuli Griffin – Vilppaan joukkue on ehkä valmis

0
Viime kaudella Vilppaan paidassa pelasi Ladarien Griffin. Ensi kauden Griffin, etunimeltään Bryan, pitäisi olla sukunimikaimaansa kovempi korien alla.

Koripallon hallitseva Suomen mestari Vilpas kiinnitti tuttuun tapaansa jenkkinelikkonsa jo heinäkuussa.

Viimeinen amerikkalaispelaaja on 23-vuotias ja 203-senttinen Bryan Griffin, joka aloittaa ammatilaisuransa Salosta.

Griffin pelasi yliopistouransa ensimmäiset neljä vuotta NCAA:n kakkostasolla Mercy Collegessa New Yorkissa, jossa hän dominoi korinalustoja mielin määrin. Viimeisen kauden keskiarvot 19,6 pistettä, 14,5 levypalloa ja 2,0 torjuntaa kertovat kaiken oleellisen.

Griffin sai mahdollisuuden päättää yliopistouransa ykköstason huippuyliopisto Xavierissa, jossa hän pelasi kakkossentterin roolissa. Keskiarvot olivat 11 minuuttia, 3,9 pistettä ja 3,9 levypalloa.

Griffinin rooli lienee selkeä: hän tulee antamaan huiliminuutteja ykkössentteri Jeremiah Woodille, mutta pystyy myös pelaamaan nelospaikkaa ja olemaan samaan aikaan kentällä Woodin kanssa.

Sinänsä mikään ei muutu, että sukunimikaima Ladarien Griffin oli samankaltaisessa roolissa VIlppaan viime kauden mestarijoukkueessa.

Yliopistotilastojen perusteella Bryan Griffiniltä tuskin odotetaan mitään ihmeelllistä kolmen sekunnin alueen ulkopuolella (toisin kuin Ladarienilta), sillä Bryan heitti viime kaudella tasan yhden kolmen pisteen heiton.

– Griffin kyllä pystyy heittämään, vaikka 40 prosentin kaukoheittäjäksi hänestä tuskin on. Hänellä oli Xavierissa pieni ja selkeä rooli, kakkostasolla hän sai tehdä paljon enemmän asioita, Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen kertoo.

Bryania ja Ladarienia yhdistää sukunimen ja pelipaikan lisäksi myös kolmas tekijä: valtava syliväli.

Bryanilla se on peräti 221 senttiä, joka on muuten sentilleen sama kuin Vilppaassa kaudella 2017–2018 dominoineella Aaron Jonesilla. Se riittää kevyesti oman korin suojelemiseen ja syöttökaistojen tukkimiseen.

– Jos LD:hen (Ladarien Griffin) vertaa, niin Bryan on enemmän sisäpelaaja, joka pystyy suojelemaan omaa koria. Halusimme sellaisen pelaajan, joka ei tarvitse koko ajan palloa, Toiviainen kertoo.

Griffinin ja Woodin lisäksi Vilppaan jenkkinelikon täydentävät pelintekijä Marcus LoVett ja laituri Brian Fobbs, joka aloittaa Griffinin tavoin ammattilaisuransa Salosta.

– Toki se mietityttää, että meillä on kaksi tulokasta, Toiviainen myöntää.

Koko nelikko lisättynä PeU-Basketin Justin Youngilla on Vilppaan harjoitusvahvuudessa viimeistään 23. elokuuta.

Vilppaan ensi kauden joukkue on nyt tavallaan valmis. Tavallaan siksi, että jos oma kasvatti Roope Ahonen päättää palata kotiin, on hänellä paikka odottamassa. Mikäli Ahonen ei tule, Vilpas ei välttämättä hanki enää ketään muuta kotimaista. Toiviainen ei luonnollisesti tässä vaihessa kesää sano mitään ehdotonta, eli takaportti on ainakin raollaan.

Vilppaan kausi käynnistyy 13. syyskuuta Mestarien liigan karsintaottelulla Romanian mestaria Cluj-Napocaa vastaan. Karsintaturnaus pelataan Kreikan pääkaupunki Ateenan Peristerissä.

Sitä ennen Vilpas pelannee harjoitusottelun ainakin Lahti Basketballia vastaan. Mikäli aikataulut sopivat, kohtaa Vilpas myös tallinnalaisen laatujoukkueen Kalev Cramon.

Vilpas 2021–2022

Takamiehet: Marcus LoVett, Trey Niemi, Perttu Blomgren, Tuukka Juntunen
Takamies/laiturit: Mikko Koivisto, Niilo Kärkkäinen
Laiturit: Brian Fobbs, Bryan Griffin, Juho Nenonen, Riku Laine, Onni Mäkynen
Sentteri: Jeremiah Wood