Helteet hellittävät hetkeksi Salossa – helteet ja kuivuus jatkuneet lähes yhtäjaksoisesti kesäkuun loppupuolelta saakka

0
Helle ja kuivuus on korventanut myös marjapensaita. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lähes yhtäjaksoinen helteinen sää hellittää Salossa muutamaksi päiväksi. Jo maanantaina päivän ylin lämpötila jäi Salon Kärkässä 20,4 asteeseen.

Sekä Ilmatieteen laitos että Foreca ennustavat helteiden palaavan viikonvaihteen tienoilla. Myös Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen kuukausiennuste näyttää tavallista lämpimämmän sään jatkuvan jopa elokuun puoliväliin.

Jos pitkät ennusteet toteutuvat, kesästä näyttäisi tulevan Salossa lämmin. Jo kesäkuu oli Ilmatieteen laitoksen Salon Kärkän mittausaseman lämpimin.

Kesäkuun puolella alkoi myös yhtenäisempi kolmisen viikkoa kestänyt helteinen jakso, joka päättyi vasta 19. heinäkuuta. Lämpötila on noussut lähes päivittäin hellelukemiin Kärkän havaintoasemalla.

– Helteen alapuolelle jäätiin 24.6., mutta 25.6. alkoi hellejakso, joka katkesi kaksi kertaa heinäkuussa, selittää meteorologi Ville Siiskonen Ilmastopalvelusta.

Nämä päivät olivat 9. ja 11. heinäkuuta, jolloin lämpötila kohosi Kärkässä kumpanakin päivänä 24,6 asteeseen. Lämmintä siis on ollut, vaikka 25 asteen hellerajaa ei ylitettykään.

Helteistä säätä kuvannee myös se, että 14.7. lämpötila kohosi Kärkässä 32,7 asteeseen.

– Kärkän aseman mittaushistoriassa ei 1.–17. heinäkuuta ole mitattu korkeampia lämpötiloja, mutta yhtä paljon on ollut 13.7.2010, Siiskonen sanoo.

Kärkän koko heinäkuun ennätys on kahden vuoden takaa. Lämpötila nousi 33,2 asteeseen 28.7.2019. Siiskonen lisää, että korkeita 32 asteen hellelukemia Kärkässä on mitattu myös 1994, 2010 ja 2018.

Ilmatieteen laitoksella on havaintoasema Salossa Kärkän lisäksi myös Kiikalassa, jossa heinäkuun ensimmäisen puoliskon korkein hellelukema oli 32,1 astetta. Tämäkin mitattiin 14. päivä.

Kärkän ja Kiikalan havaintoasemat sijaitsevat erilaisilla paikoilla. Siiskonen sanoo, että Kärkän havaintoasema on kaksi metriä merenpinnan yläpuolella ja Kiikalan havaintoasema 117 metriä.

– Kärkän asema edustaa aika hyvin Salon kaupungin ja alueen viljelyalueita.

– Kiikalan asema kuvaa ylängön alueita, Siiskonen selittää.

Hän sanoo, että havaintoasemat pyritään laittamaan paikoille, jotka edustavat alueita laajemmin.

Toisaalta havaintopaikat vaikuttavat saatuihin lukemiin. Esimerkiksi Kärkkää kuvaillaan Siiskosen mukaan sen alhaisen sijainnin takia paikaksi, jossa minimilämpötilat ovat nollasta kahteen astetta liian alhaisia ympäristöön nähden.

Kuivuus näkyy pelloilla, joilla maa on jo halkeillut. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Heinäkuussa satanut harvinaisen vähän

Heinäkuun ensimmäisen puoliskon sateet ovat jääneet niukoiksi Salossa. Meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta kuvailee jaksoa harvinaisen kuivaksi Kärkän havaintoaseman tilastojen mukaan.

– Salo Kärkän 57 vuoden sadetilastojen mukaan sademäärä on kuudenneksi vähäisin, hän sanoo.

Keskimäärin 1.–17. heinäkuuta Salossa sataisi noin 36 millimetriä, mutta nyt sadetta kertyi Kärkän mittariin vain 5,9 millimetriä. Vettä saatiin 7.–10. heinäkuuta.

Kuivempi jakso on kestänyt Salossa kuitenkin pidempään kuin heinäkuun ajan. Vaikka juhannusviikolla vettä saatiinkin peräti 38,8 millimetriä 23.6., sen jälkeen sateita on tullut Saloon niukasti. Vain 26.6. satoi 4,8 millimetriä, mistä alkoi kuivempi jakso.

Kuuroina tulleet sateet ovat myös kastelleet Saloa epätasaisesti.

Heinäkuu on tilastojen mukaan melko sateinen kuukausi. Salossa sataa heinäkuussa keskimäärin 71,7 millimetriä, mikä on kesäkuun pitkäaikaista keskiarvoa suurempi lukema.

Salon kuluneen kesäkuun sademäärä ylsi 66,8 millimetriin, kun keskimäärin kesäkuussa sataa 54,2 millimetriä. Viime kesäkuun lukemaa kasvatti juhannusviikolla saatu lähes 40 millimetrin saderyöppy.