Herätys meni Mattssonin piikkiin – Salon Uimarien valmennuspäällikkö toivoo olympiamitalistin esimerkin kannustavan nuoria

0
Matti Mattssonin tarina toimii varmasti hyvänä esimerkkinä monille huippu-urheilu-urasta haaveileville. (kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen)

Salon Uimarien juniorivalmennuspäällikön Irene Paloposken herätyskello soi torstaiaamuna kello 4.30. Niin tapahtui myös monen nuoren ja hieman vanhemmankin seuran jäsenen kotona.

– Päivitin Instagram-tiliäni, ja siellä oli katsojina useampiakin paikallisia uimareita. Päättelin, etteivät he olisi tuohon aikaan normaalisti olleet päivityksiä seuraamassa, eli kyllä tämä meni Mattssonin piikkiin, Paloposki naurahti torstaina alkuillasta puhelimitse.

Matti Mattsson valvotti siis useita salolaisia ja palkitsi sen olympiapronssillaan. Mattsson ja Paloposki ovat molemmat 27-vuotiaita, joskin ensin mainittu syntyi vuoden 1993 puolella.

– Aikanaan olemme olleet samoissa Luxemburgissa järjestetyissä kisoissa edustamassa Suomea, toteaa Suomen ikäkausimestaruusmitaleja saavuttanut Paloposki.

Paloposken bravuuri on Mattssonin tavoin ollut rintauinti.

– Olen seurannut tarkasti Matin uraa, mutta ihan samalla tavalla muidenkin suomalaisuimareiden. Käytännössä kaikenlaisia tuloksia katson ja monenlaisia kilpailujakin varsinkin nyt, kun niitä on koronan takia ollut niin vähän.

Suomalaisurheilijoiden olympiamenestyksellä on tupannut olemaan samankaltainen vaikutus, on mitalistin laji sitten mikä tahansa. Uusia kokeilijoita on pian tullut halleille tai kentille paljon Salon seudullakin.

Irene Paloposki, uskotko että Salon Uimarien jäsenmäärä alkaa nousta Mattssonin ansiosta?

– Sitä on vielä vaikeaa sanoa. Yhtä tärkeää ja toivottavaa olisi se, että tällainen saavutus lisäisi jo olemassaolevien harrastajien motivaatiota.

– Toivottavasti juniorit huomaavat tällaisen esimerkin murehtiessaan esimerkiksi jotain heikommin mennyttä kilpailua. Onhan tuo Mattssonin tarina melkoisen hieno ja osoittaa, että monenlaisista vastoinkäymisistä voi tulla takaisin elämänsä parhaaseen vauhtiin.

Suomesta ja tarkemmin Porista näyttää tulevan 101 vuoden välein rintauimarin olympiamitalisti. Arvo Aaltonen saavutti Amsterdamissa 1920 kaksi pronssia nimenomaan rintauinnista, toisen vieläpä samalta 200 metrin matkaltakin.

Aaltonen ja Mattsson. Siinä onkin sitten lueteltu rintauinnin suomalaiset olympiamitalistit.

Valtaosa kuntouimareista ui nimenomaan rintaa.

– Tai siis jotakin rintauintia etäisesti muistuttavaa, Paloposki tarkentaa ja arvioi tämän uintityylin edustajia olevan 80 prosenttia kaikista.

Nyt kuntouimareilla onkin mitä oivallisin tilaisuus yrittää opetella oikeaoppista tekniikkaa. Siis pään viemistä säännöllisesti veden alle niskakipujen välttämiseksi ja mattimattssonmaisia rauhallisia mutta eteenpäin vieviä potkuja.

Salon Uimarit ovat palanneet vähitellen harjoituksiin lyhyen, juhannuksena alkaneen kesäloman jälkeen. Salon uimahallissa vietetään puolestaan kesän ajalle poikkeuksellisen pitkien aukioloaikojen päiviä.

Lentopallon Power Cup -turnauksen myötä uimahalliin pääsi tutustumaan aamukuudesta iltayhdeksään asti. Sama aikataulu on edessä perjantaina, ja lauantainakin mennään kellon ympäri kahdeksasta kahdeksaan.

– Power Cupin väkeä on käynyt tänään kuutisenkymmentä. Muuten on ollut varsin rauhallista, eli uusia rintauintikokeilijoita ei vielä ole jonoksi asti tullut. Eiköhän se siitä vilkastu sitten, kun Salon Uimarit palaa harjoituksiin intensiivisemmin, sanoo uimahallin asiakaspalveluvastaava Päivi Murtomäki.