Isän perintöä vaalien – Taiteilija Martti Vainion juhlanäyttely kattaa hänen koko uransa

0
Marjatta Vainio kertoo, että sisarukset halusivat tänä vuonna järjestää suuremman näyttelyn kuin edellisinä vuosina. Kuvassa Martti Vainion maalaus ''Kevään valossa'' vuodelta 1991. Kuva: SSS/Ada Lassuri

Marjatta ”Piika” Vainion viime syksynä aloittama projekti on vihdoin valmis. Hän on saanut valmiiksi lopulliset versiot kirjoista, joissa hän luetteloi koskelaistaiteilija Martti Vainion (1921–2001) teokset.

– Isälläni ei ollut luetteloita teoksistaan. Projekti oli työläs, mutta olen tyytyväinen että sain sen valmiiksi, kertoo taiteilijan tytär Marjatta Vainio.

Salon Seudun Sanomat uutisoi tammikuussa, että Marjatta Vainio etsii isänsä teoksia. Sen jälkeen hän sai tietoonsa parikymmentä teosta lisää jo tiedossa olevien lisäksi.

Kirjoja syntyi lopulta kaksi kappaletta: ensimmäisessä on lueteltu veistokset ja toisessa maalaukset, piirrokset ja grafiikkavedokset.

Veistoskirjassa on kuvat 163:sta veistoksesta. Maalauskirjassa on 766 kuvaa, ja siinä teokset on lueteltu vuosikymmenittäin.

– Kirjaa selatessa näkee, miten isän maalaustyyli on muuttunut vuosien varrella, toteaa Marjatta Vainio.

Molempia kirjoja teetettiin vain muutama kappale. Yleisölle ne ovat nähtävissä Yrjö Liipolan taidemuseossa ja Kosken kirjastossa.

Martti Vainion maalaus ”Paimenessa” vuodelta 1959. Se löytyi teoksien etsintäkuulutuksen jälkeen Tarvasjoelta. Kuva: SSS/Ada Lassuri

Taidemuseossa on samalla esillä Martti Vainion juhlanäyttely. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta hänen syntymästään ja 20 vuotta kuolemastaan.

Marjatta Vainion lisäksi näyttelyä ovat olleet mukana pystyttämässä Vainion kaksi muuta tytärtä: Orvokki Leino ja Marita Vainio. Kyseessä on viides näyttely, jonka he ovat järjestäneet isänsä kuoleman jälkeen.

– Koetamme vaalia hänen perintöään ja pitää oman paikkakunnan taiteilijan ihmisten muistoissa, toteaa nuorin tytär Marjatta Vainio.

Näyttelyn nimi on Martti Vainion taiteen tie, ja se kattaa nimensä mukaisesti taiteilijan koko uran. Teoksia on 1940-luvulta 2000-luvulle saakka.

Martti Vainio valoi veistokset kipsiin itse. Kuvassa veistos ”Tavoitteet korkealla” vuodelta 1993. Kuva: SSS/Ada Lassuri

Piirustuskoulun aikaisia töitä lukuun ottamatta teokset eivät ole esillä aikakausien mukaan. Maalaukset on aseteltu esille siten, miten ne ovat sisaruksien mielestä sopineet yhteen.

– Emme halunneet, että viereinen taulu vie tehoa toiselta. Esimerkiksi värikkäät maalaukset on aseteltu vierekkäin, toteaa Marjatta Vainio.

Teoksia on saatu lainaan Kosken kunnalta ja yksityisiltä omistajilta, mutta suurin osa on poimittu sisarusten omilta seiniltä. Myös perheen varastoja on koluttu, ja esimerkiksi piirustuskoulussa tehdyt työt on avattu rullistaan museon seinille.

Yrjö Liipolan taidemuseo ei valikoitunut paikaksi sattumalta. Marjatta Vainio kertoo, että hänen isänsä piti kaikki näyttelynsä kyseisessä paikassa.

– Museo oli isälle tärkeä paikka, hän toteaa.

Sisarusten aikaisemmin järjestämissä näyttelyissä on pidetty avajaiset, mutta tällä kertaa ne jäivät koronan vuoksi järjestämättä. Poikkeustilanteesta seurannut käytäntö olisi todennäköisesti sopinut Martti Vainiolle.

– Isäni sanoi, että kaikki ovat samanarvoisia. Hänen mukaansa taiteesta kiinnostuneet tulevat joka tapauksessa paikalle, muistelee Marjatta Vainio.

Lue lisää Martti Vainiosta ja hänen teostensa luetteloinnista täältä.

Martti Vainio maalasi pääasiassa koskelaisia maisemia. Esimerkiksi kellotapuli oli suosittu aihe hänen maalauksissaan. Kuvan teos on vuodelta 1986, ja se on nimeltään ”Lumisateen jälkeen”. Kuva: SSS/Ada Lassuri

Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin 13.7.–8.8, ja sunnuntaisin 15.8.–26.9. Syksyn ja talven aikana näyttely on auki sopimuksen mukaan.