Kamarimusiikkia ja meditointia – Kemiönsaaren Musiikkijuhlilla mukana ensimmäistä kertaa myös sinfonia

0
Jyväskylä Sinfoniassa soittaa noin 40 vakituista muusikkoa. Kuva: Tuukka Järventausta

Kemiönsaaren Musiikkijuhlat ilahduttaa kamarimusiikin ystäviä heinäkuussa, kun alan taiteilijat kokoontuvat jälleen saaristokuntaan esittämään klassikkokappaleita.

Festivaaleilla järjestetään yhteensä 14 konserttia yhdeksässä eri kohteessa. Tapahtumapaikkoja ovat tänä vuonna muun muassa Sauvon kirkko, Sandön kartano ja Labbnäsin lomakoti. Kaikki paikat sijaitsevat Kemiönsaarella tai sen lähikunnissa.

Kemiönsaaren Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Jukka Mäkelä kertoo, että festivaalin alkamista odotetaan innolla.

– Pääsemme pitkästä aikaa esittämään konsertteja elävälle yleisölle, hän iloitsee.

Ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa osa videoiduista konserteista julkaistaan jälkikäteen ilmaiseksi Youtubessa. Tallenteet ovat nähtävissä kahden viikon ajan julkaisuhetkestä.

Varsinais-Suomi siirtyi torstaina koronan kiihtymisvaiheeseen. Tilanne ei Mäkelän mukaan kuitenkaan vaikuta Musiikkijuhlien järjestämiseen.

– Keskustelin ylilääkärin kanssa, ja saamme toteuttaa tapahtuman jo aiemmin suunnitelluilla turvasäädöksillä.

Esimerkiksi yleisön määrää on rajattu, ja kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti.

Viime vuoden tapahtuma jouduttiin koronavirustilanteen vuoksi perumaan, joten tämän vuoden ohjelma seuraa pääosin viime vuoden suunnitelmaa.

– Alun perin ajattelimme siirtää ohjelmiston suoraan tälle vuodelle, mutta ulkomaalaisten taiteilijoiden pääseminen Suomeen oli epäselvää, kertoo Mäkelä.

Täten tänä kesänä saaristoon saapuu ainoastaan kotimaisia taiteilijoita. Heidän joukossaan ovat muun muassa sopraano Hedvig Paulig, pianisti Folke Gräsbeck ja harpisti Päivi Severeide.

Viime vuoden teeman oli tarkoitus olla kunnianosoitus Beethovenille, mutta suuri osa perutuista esityksistä oli juuri hänen sävellyksiään. Tänä vuonna juhlilla ei ole selkeää teemaa, vaan konsertit ovat hyvinkin erilaisia keskenään.

– Beethoven on kuitenkin mukana, mutta pienemmässä roolissa, lupaa Mäkelä.

Beethovenia tullaan kuulemaan esimerkiksi avajaiskonsertissa, jossa Jyväskylä Sinfonia soittaa Sinfonia nro 7:n. Kemiön Kirkossa Jyväskylä Sinfonian kapellimestarina toimii Emilia Hoving ja solistina sellisti Samuli Peltonen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kemiönsaaren Musiikkijuhlilla esiintyy sinfoniaorkesteri.

Historiaa tehdään myös Söderlångvikin Vaunumuseossa, jossa järjestetään perjantaina impromeditaatiokonsertti. Konsertissa unohdetaan perinteiset käytännöt, kuten aplodit ja kumartelut, ja niiden sijaan uppoudutaan hetkeen. Impromeditaatiokonsertin musiikista vastaa säveltäjä-pianisti Eero Hämeenniemi.

Mäkelä kertoo huomanneensa, että perinteisetkin konserttijärjestäjät ovat jo muutaman vuoden ajan sisällyttäneet impromeditaatiokonsertteja ohjelmistoihinsa. Hän toteaa kyseessä olevan nouseva trendi.

– Mukaan voi ottaa vaikka patjan ja kuunnella makuultaan, vinkkaa Mäkelä.

Kantaesityksiä kuullaan tänä vuonna peräti neljä kappaletta. Zagros-kvartetti esittää kaksi Jyrki Linjaman jousikvartettoa, joista Jousikvartetto nro 3 kuullaan maanantaina Varaslähtö-konsertissa ja Jousikvartetto nro 1 keskiviikkona Valoa ja varjoja -konsertissa. Huilisti Erica Nygård soittaa keskiviikkona Musiikillinen illallinen -konsertissa Arttu Takalon fantasian That Night On A Balcony ja torstaina Fantasian taiturit -konsertissa Niels Burgmannin fantasian Fantasie.

Kemiönsaaren Musiikkijuhlat järjestetään 12.7.–17.7.

Kapellimestari Emilia Hoving. Kuva: Laura Oja