Kesäkaarasta piristystä nuorille – nuorisopalvelujen pakettiauto on kiertänyt Saloa koko kesän

0
Nuoriso-ohjaajat Hilma Anttonen ja Aleksi Lehtonen kertovat, että moni nuori heiluttaa innoissaan nähdessään Kesäkaaran tien päällä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Nuorisopalvelujen Kesäkaara tuo viihdettä lapsille ja nuorille ympäri Saloa. Auto on ollut liikkeellä arkisin kesäkuun alusta saakka. Tiistaisin ja torstaisin Kesäkaara kiertää ennalta sovituilla paikoilla ympäri Saloa. Muina päivinä kaara on mahdollista tilata nuorten käyttöön tai erilaisiin tapahtumiin.

Kesäkaaran sisältä löytyy monenlaista ohjelmaa: pihapelejä, skeittilautoja, skuutteja, puitteet hengailuun ja musiikinkuunteluun sekä paljon muuta.

Tiistaina Suomusjärven nuorisotilan pihalle kaaran toivat nuoriso-ohjaajat Hilma Anttonen ja Aleksi Lehtonen. Lehtonen on ensimmäistä kesää kaaran mukana, mutta Anttoselle toiminta on tuttua myös viime kesältä.

– Korona-aika on mahdollistanut toiminnan laajentamisen. Esimerkiksi yöleirit on jouduttu perumaan, mutta tällaisiin juttuihin on voitu panostaa, Anttonen kertoo.

Ohjaajien mukaan toiminta on ollut suosittua läpi kesän. Etenkin kesäkuussa Kaaraa toivottiin lukuisiin eri paikkoihin.

– Välillä on ollut niin kiire, ettei kaikkia tilauksia ole voitu vastaanottaa, vaan niitä on siirretty myöhemmäksi, kertoo Anttonen.

Nuoriso-ohjaaja Aleksi Lehtonen otti Suomusjärven nuorisotilan pihalla aikaa, kun 11-vuotias Elmeri Laaksonen kiersi potkulautarataa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Lehtosen mukaan koko ajan ei kuitenkaan ole tarvinnut ajaa tukka putkella, vaan kesään on mahtunut myös hiljaisempia päiviä. Joissain pysähdyspaikoissa on ollut hiljaisempaa, kun taas toisaalla auton luona on käynyt kova kuhina.

– Etenkin Armfeltin koulu ja Tupurin skeittiparkki ovat olleet suosittuja pysähdyspaikkoja. Siellä nuoret usein oikein vyöryy auton luo, Lehtonen kertoo hymyillen.

Nuoret ovat tilanneetkin autoa etenkin koulujen pihoille, skeittiparkeille ja rannoille. Lehtosen mukaan kävijöitä on laajasti 8-vuotiaasta ja 17-vuotiaaseen.

– Nuorisotilat ovat monelle turvallisia ja tuttuja hengailupaikkoja, joille Kesäkaara toimii vaihtoehtona tilojen ollessa kesätauolla. Täältä löytyy monipuolista puuhaa monen ikäiselle, Lehtonen toteaa.

Kaaran toiminta on ohjaajien mukaan houkutellut mukaan samoja nuoria kerta toisensa jälkeen. Moni innostuu tulemaan paikalle uudestaan, etenkin kun kaara tulee omalle kylälle. Ohjaajat kertovat, että lähes aina mukana on kuitenkin myös uusia kasvoja.

Kynnys lähestyä Kesäkaaran nuoriso-ohjaajia on tehty matalaksi, sillä kesäkaaran voi tilata puhelun lisäksi Snapchatista tai Instagramista.

Viime kesänä Kesäkaara-toiminnassa mukana ollut Anttonen kertoo, että tänä kesänä nuoret ovat tunnistaneet kaaran paremmin ja tienneet enemmän sen toiminnasta. Suosituimpia aktiviteetteja ohjaajien mukaan ovat olleet skuutit ja skeittilaudat sekä erikoisohjelmanumerot kuten pakohuonepeli, RC-autot ja jättipotkulaudat. Mukaan on mahtunut myös yllättäviä suosikkeja.

– Narugolf on ollut tosi suosittu juttu. Veikkaan, että jokainen kaaralla kävijä on kokeillut sitä. Ollaan otettu sillä myös kisoja, Lehtonen kertoo.

Kesäkaara on kiertänyt kesällä myös erilaisissa tapahtumissa, ja autosta on jaettu lippuja esimerkiksi Bruks-festivaaleille. Tällä viikolla vuorossa on Power Cup. Kesäkaara kurvailee Salossa aktiivisesti vielä ensi viikon ajan.

Ohjaajien mukaan tästä kesästä on myös opittu paljon tulevan varalle esimerkiksi ensi kesän lokaatioita suunnitellessa.

– Tiedämme nyt paremmin, mihin Kaara ainakin halutaan, Anttonen toteaa.