Kesän lämpöennätys paukkui rikki – Salossa mitattiin yli 32 astetta

0
Edellinen lämpöennätys oli juhannusviikolta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Salossa tehtiin keskiviikkona tämän kesän lämpöennätys, kun lämpötila kohosi jopa 32,4 asteeseen. Huimat lukemat tallentuivat mittariin Kärkän havaintoasemalla kahdesti: ensimmäisen kerran hieman kello neljän jälkeen, ja toisen kerran tasan kello viideltä.

Edellinen lämpöennätys oli juhannusviikolta, jolloin lämpötila nousi 31,9 asteeseen. Lukemat ovat peräisin Ilmatieteen laitokselta.

Myös veden lämpötila oli keskiviikkona korkea. Esimerkiksi Kokkilan uimarannan meriveden lämpötilaksi mitattiin 25 astetta.

Lehmijärven uimarannalla vesi oli vielä hieman lämpimämpää. Siellä lämpötilaksi mitattiin 26 astetta. Rannan uinninvalvoja Antti Jussilaisen mukaan tämänhetkiset helteet ovat poikkeuksellisia.

– Tämä on pisin helleputki, minkä olen itse kokenut tämän paikan uinninvalvojana.

Lehmijärven uimarannan veden lämpötila oli keskiviikkona 26 astetta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Helle ei ole kuitenkaan aiheuttanut ruuhkaa rannalle. Päinvastoin: kun hellepäiviä on useampi, ihmiset tulevat rannalle eri päivinä.

– Normaalina kesänä kun 30 asteen hellepäiviä on vain muutama, ranta on täynnä ihmisiä. Nyt hellettä on jatkunut pitkään, joten täällä on rauhallisempaa, kertoo Jussilainen.

Lähes 32 asteen lämpötila ei häirinnyt rannalle saapunutta Jenni Nevalaista. Hän on asunut Indonesiassa, joten kuuma sää on hänelle mieluinen.

– Tätä keliä tarvitsisimme 12 kuukautta vuodessa, hän naurahtaa.

Nevalainen ei käy usein uimassa, koska kokee vedet liian kylmiksi. Keskiviikkona veden lämpötila oli kuitenkin tarpeeksi lämmin, joten vedessä tuli vietettyä hyvin aikaa.

Jenni Nevalaisen mielestä nykyiset lämpötilat voisivat jatkua pidempäänkin. – Tältä sen kesän pitää tuntuakin, hän sanoo.
Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Katriina Virkin houkutteli rannalle kuumuus, kesäloma ja hyvä seura. Vaikka hän pitää lämpimästä, muutama sadepäivä ei olisi haitaksi.

– Väliin mahtuisi myös viileämpiä päiviä. Nurmeni palaa kohta, naurahtaa Virkki.

Nevalaisen tapaan myöskään Virkki ei pidä viileästä vedestä, joten keskiviikon lämpötila oli juuri sopiva uimiselle.

– Nyt täytyy nauttia, tämä on harvinaista herkkua, toteaa Katriina Virkki.
Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Anne Suomelan kesäpäivän suunnitelmissa ei ollut uiminen. Hän oli rannalla lapsenlapsiensa uimavahtina.

– Nyt on niin kuuma, joten ei voi olla missään muualla kuin rannalla, hän sanoo.

Suomela oli pakannut mukaan muun muassa vettä ja vesimelonia. Hän muistuttaakin pitämään huolen riittävästä nesteytyksestä ja ravinnon saannista.

Anne Suomela oli keskiviikkona uimarannalla pitkästä aikaa. Hän on viettänyt suurimman osan ajastaan mökillä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Yli 30 asteen helteestä voi nauttia Salossa vielä yhden päivän ajan, sillä torstaille on luvattu 31 astetta. Ennusteiden mukaan helleputki ei katkea vielä tällä viikolla, mutta ensi viikolla tilanteeseen on tulossa muutos. Alkuviikolle on luvattu noin 22 astetta.

Jos siis haluaa nauttia helteestä, kannattaa se tehdä nyt. Ilmatieteen laitoksen sääennusteesta selviää, että viikonlopulle on luvattu noin 28 astetta.

  • Lue lisää aiheesta
  • Salo