Kiskolan piha täyttyi musiikista ja iloisesta puheensorinasta – Kisko-päivä keräsi paikalle monia hellepäivän viettäjiä

0
Partiolaisten hankkimat riippumatot olivat Lauri Sallanmaan (vas.) ja Jaakko Jyllilän mukaan suosittuja taukopaikkoja. Kuva: SSS/Marko Mattila

Perinteikästä Kisko-päivää vietettiin lauantaina helteisissä olosuhteissa. Salon Kärkän havaintoasemalla mitattiin yli 31 astetta, mutta helteestä huolimatta tapahtuma houkutteli paikalle runsaasti kävijöitä. Tapahtuma avasi tämän vuoden Kesä yhdessä -kiertueen.
Kiskolan pihalta löytyi lukuisia eri myyntipöytiä. Myytävänä oli muun muassa käsitöitä, koruja, vaatteita ja lähiruokaa. Paikalla oli myös kirppistavaroiden myyjiä sekä eri yhdistysten edustajia. Salolainen Heli Kuisma oli saapunut myymään tekemiään käsitöitä ja koruja.
– Tapahtuma on mennyt hyvin. Vilinää on riittänyt sopivasti, vaikka onkin näin kuuma, Kuisma kertoi.
Muurlasta kotoisin oleva Kuisma kertoi, että kylätapahtumat ovat hänelle tuttuja. Hän arvioi, että on osallistunut Kisko-päivään jo ainakin neljä tai viisi kertaa.
– Minut houkuttelee tänne vuosi toisensa jälkeen käsitöiden myymisen lisäksi myös ihmisten tapaaminen.
Kuisma arvioi, että koronatilanne näkyi tapahtuman suosiossa vain vähän. Tapahtumassa oli hänen mielestään hieman tavallista väljempää, minkä hän arveli johtuvan osittain myös helteestä.

Muurlalainen Heli Kuisma on ollut tapahtumassa myymässä käsitöitään jo monena kesänä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Tapahtumassa kuultiin elävää musiikkia, kun muun muassa muusikot Samu-Markus Pyykkö ja Damian Kedziora esiintyivät. Tyhjin suin ei tarvinnut olla, sillä tapahtumasta pystyi ostamaan esimerkiksi makkaraa, lettuja ja kahvia. Myös kirkonkylän kotiseutumuseo ja Toijan kivimakasiinin taidenäyttely olivat tapahtuman aikana avoinna.
Myös partiolaiset järjestivät tapahtuma-alueella ohjelmaa. Kiskosta kotoisin olevat partiolaiset Lauri Sallanmaa, 18, ja Jaakko Jyllilä, 16, kertoivat, että partio järjesti paikalle muun muassa riippumattoja ja saippuakuplia. Varjoisiin paikkoihin ripustetut riippumatot houkuttelivatkin ihmisiä lepäämään kuumana iltapäivänä.
– Ajattelimme, että riippumattojen avulla ihmiset pääsisivät myös kokemaan pienen osan partiosta, Sallanmaa kertoi.
Kisko-päivä oli jo valmiiksi molemmille tuttu, mutta partion edustajina he olivat paikalla ensimmäistä kertaa. Molemmat viihtyivätkin tapahtumassa hyvin.
– Täällä on hyvä meininki. Ollaan nähty paljon ihmisiä ja nautittu hyvästä musiikista, Jyllilä kertoi.

Markku ja Tuija Sundström vierailivat Kisko-päivässä ensimmäistä kertaa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Tapahtuma oli houkutellut kiskolaisten lisäksi kävijöitä myös muualta Salosta. Tuija ja Markku Sundström olivat saapuneet viettämään kesäpäivää Kiskoon.
– Emme ole aiemmin käyneet Kisko-päivässä, mutta tämä on ollut oikein mukava tapahtuma, Tuija Sundstöm kertoi.
Sundströmit olivat kierrelleet alueella vasta hetken, mutta he olivat ehtineet jo tehdä hankintoja, kuten sukkia ja kuorimaveitsen. Tuttujen näkeminen ja musiikki vetosi myös heihin.
– On mukavaa, että täällä näkee tuttuja ihmisiä. Myös livemusiikkia on ollut kiva kuunnella, Markku Sundström kertoi.
Sundströmit kertoivat jatkavansa seuraavana matkaa Toijan kivimakasiinin taidenäyttelyyn.

Mökkiläiset Marjo ja Marko Ala-Pöntiö käyvät Kiskon kyläpäivässä joka kesä. Tänä vuonna tapahtumasta lähti mukaan paikallinen paita. Kuva: SSS/Marko Mattila

Myös mökkiläiset olivat innostuneet tapahtumasta. Vantaalaisille Marjo ja Marko Ala-Pöntiölle Kisko-päivä oli entuudestaan jo hyvin tuttu.
– Meillä on ollut mökki täällä Kiskossa vuodesta 1986 asti, ja olemme käyneet kyläjuhlissa varmaan joka vuosi niin kauan kuin ne on järjestetty, Marko Ala-Pöntiö arveli.
Ala-Pöntiöt houkuttelee paikalle vuosi toisensa jälkeen tapahtuman lämminhenkinen tunnelma sekä tuttujen ihmisten näkeminen. Tämä vuosi oli kuitenkin heille hieman erilainen.
– Emme ole nähneet täällä tänä vuonna niin monia tuttuja kasvoja kuin yleensä, Marjo Ala-Pöntiö pohti.
Ala-Pöntiöt arvelivat, että syynä on luultavasti korona-aika tai kova helle. He viihtyivät kuitenkin tapahtumassa useamman tunnin, eikä mökille tarvinnut lähteä tyhjin käsin. Viemisiksi tapahtumasta lähti mukaan leipää sekä uusi Kiskon Kirkkojärven paita.
– Kyllä paikallisia yhdistyksiä täytyy tukea. Minulla on jo tällainen paita, joten pitihän se Marjollekin saada, Marko Ala-Pöntiö totesi hymyillen.

Tapahtumassa päästiin nauttimaan kauniin sään lisäksi myös elävästä musiikista. Kuva: SSS/Marko Mattila