Kiskon kesätorilla viihdytään tänäkin kesänä – ”Kylä herää tällaisen avulla henkiin”

0
Etenkin myytävät työkalut kiinnostivat Kiskon kesätorilla Reino (vas.) ja Lauri Haviaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kesätori on kerännyt hellepäivän viettäjiä Kiskolan pihalle. Vaikka tori on juuri auennut, on moni löytänyt jo paikalle. Torikahvilan teltalla käy kuhina, kun janoiset vierailijat hakevat virvokkeita ja pientä purtavaa. Etenkin tuoreet munkit vetävät ihmisiä puoleensa.

Klaus ja Elina Aalto ovat tulleet lapsiensa Elsa, Aamos ja Eelis Aallon kanssa torille. Helsingistä kotoisin olevat kesäasukkaat ovat viihtyneet Kiskossa jo noin kymmenen kesän ajan. Kesätori on heille tuttu, niin tältä kesältä kuin aiemmiltakin vuosilta.

– Kivaa, kun on vähän tapahtumaa. Kylä herää tällaisen avulla henkiin, Klaus Aalto kehuu.

Perhe on päässyt jo herkkujen makuun, ja viereisessä kirjastossakin on ehditty käydä.

– Vetonaulana taisi kuitenkin olla taas viereisen jalkapallokentän kastelulaite, Klaus Aalto nauraa märkätukkainen tytär vierellään.

Klaus (vas.) ja Aamos Aalto löysivät muun perheensä kanssa torilta Aku Ankka -kirjan ja shakkinappuloita. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kesätori on maanantaisena iltapäivänä houkutellut paikalle noin kymmenen eri myyjää. Kiskolaiset Tarja ja Heimo Kivikoski myyvät monenlaista tavaraa myyntipöydästä peräkärrystä. He ovat torilla myyntipuuhissa jo kolmatta kertaa tänä kesänä.

– Olemme tyhjentäneet autotallia ja keittiön kaappeja, joten suurin osa tavaroista on sieltä peräisin, Heimo Kivikoski kertoo.

Pöydästä löytyy koriste- ja sisustusesineitä, vanhoja astioita ja muita talous- ja keräilytavaroita. Myyntipuuhien lisäksi tapahtumassa on päästy tapaamaan tuttuja.

– Täällä voi tavata tuttavia väljästi, mikä on ollut mukavaa, Tarja Kivikoski toteaa.

Osa myyjistä on innokkaita toripäivän viettäjiä, vaikka he olisivatkin myyntihommista vapaalla. Kiskolainen Katja Kivikoski-Havia on tullut poikiensa Lauri ja Reino Havian kanssa katselemaan tapahtumia. 10-vuotias Reino on kokenut myyjä nuoresta iästään huolimatta. Hän piti esimerkiksi torikahvilaa vain 6-vuotiaana.

Tänä kesänä Reino on myynyt torilla kirppistavaraa ja kuivakakkuja sekä saaristolaisleipää. Kokenut kirppistelijä päätti kuitenkin siirtyä juhannuksen jälkeen kesäloman viettoon ja on nyt ostajan roolissa.

Marja-Leena (vas.) ja Inna Lindgren ihailivat Tarja ja Heimo Kivikoskella myynnissä ollutta Lotta-nukkea. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Tapahtuma on houkutellut konkareiden lisäksi paikalle myös uusia myyjiä. Kiskosta kotoisin oleva Annikka Viitaniemi on torilla ensimmäistä kertaa myyjän roolissa. Kesätori ei ole hänelle kuitenkaan vieras, sillä hän on käynyt siellä vierailijana ennenkin.

Viitaniemen myyntipöydästä löytyy muun muassa naisten ja poikien vaatteita, kirjoja ja astioita. Kirpparilla myyminen on Viitaniemelle tuttua, sillä hänellä on ollut Salossa kirpputoreilla myyntipöytiä. Koronan takia kirppareilla myyminen ja kiertely ovat kuitenkin jääneet häneltä sivuun.

Vaikka kesätori on vasta auennut, on Viitaniemi saanut tuotteita jo kaupaksi. Rahan takia hommaa ei ole kuitenkaan tultu tekemään.

– Rahalliset odotukset eivät ole korkeat. Oleellista on ennemminkin hyvän mielen saaminen siitä, että jokin itselle turhaksi jäänyt tuote saa uuden kodin.

Kiskolainen Annikka Viitaniemi oli ensimmäistä kertaa myyjänä kesätorilla. Kuva: SSS/Minna Määttänen