Kokoomus poisti kritiikkiä herättäneen terminsä ”kantasuomalainen” maahanmuutto-ohjelmastaan – puolueen mukaan termin käyttö oli virhe

1

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen pahoittelee puolueen kotouttamisohjelman tiedotteessa ollutta muotoilua, jossa puhuttiin kantasuomalaisista. Mykkänen selitti muotoilun ollleen virhe.
– Tiedotteessa oli virhe, jota pahoittelemme. Virheen takia lauseen saattoi tulkita tavalla, jota emme tarkoita. Pointti on tiukempi ehdollisuus kotoutumisajan tukiin eli kotoutumisajan eriyttäminen Suomessa pysyvästi asuvien, kotoutumisajan jo läpikäyneiden turvasta, hän kirjoitti Twitterissä.
Mykkäsen mukaan ”pysyvästi Suomessa asuminen ei edellytä kantasuomalaisuutta, mitä ikinä sillä kukin tarkoittaakaan”.
– Sen sijaan ehdotuksessamme pysyvä asuminen liittyy pysyvän oleskeluluvan tai kansalaisuuden saamiseen, ja Suomessa asumiseen (johon tuet osin sidottu kansalaisillakin nytkin), hän kirjoitti.
Myös puolueen kansanedustaja Pia Kauma pahoitteli asiaa Twitterissä.
– Kotouttamisohjelmassamme on käytetty sanaa ”kantasuomalainen”. Olemme täsmentäneet termin tarkoittamaan ”Suomessa pysyvästi asuvaa Suomen kansalaista” virheellisten tulkintojen välttämiseksi. Pahoittelumme!, Kauma kirjoitti.

Keskustelu käynnistyi maahanmuutto- ja kotiuttamisohjelmasta

Kokoomus julkaisi viime viikolla eduskuntaryhmänsä valmisteleman maahanmuutto- ja kotiuttamisohjelman, jossa se ehdotti maahanmuuttajien ja ”kantasuomalaisten” sosiaaliturvan eriyttämistä. Muotoilu on nyt muutettu muotoon Suomessa pysyvästi asuva Suomen kansalainen.
Kantasuomalainen terminä herätti paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. Pohdittiin muun muassa sitä, kuka lasketaan kantasuomalaiseksi, ja onko ehdotus perustuslain vastainen.
– Millähän kokoomus tuota kantasuomalaisuutta tarkistaa ja kuinka kauas on ulotuttava suvun juuret Suomeen ja onko mitä muita kriteerejä?, tviittasi esimerkiksi keskustan kansanedustaja Joonas Könttä.
Asia herätti myös kummastusta, kun kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Siren kirjoitti Twitterissä, että ohjelma­paperia itsessään ei ole hyväksytty kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmä­kokouksessa.
Mykkänen ja Kauma kommentoivat väitettä Helsingin Sanomille toteamalla, että eduskuntaryhmä olisi saanut nähtäväkseen ohjelman pääkohdat.
Mykkäsen mukaan kokouksessa käytiin läpi keskeiset linjaukset, mutta ei yksittäisten kohtien sanamuotoja.

https://twitter.com/KaiMykkanen/status/1420317553818316803
https://twitter.com/PiaKauma/status/1420311517237501955
http://www.piakauma.fi/kotoutetaan-tyohon-ei-tyottomaksi-ja-tuodaan-velvollisuuksia-oikeuksien-rinnalle/
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008155500.html

Sanna Raita-aho

STT

Kuvat:

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K
1 kuukausi sitten

Kokoomuksen lipsahdus paljasti totuuden maahanmuuttoon littyvään linjaansa ja myös arvoihinsa liittyen. Kun tuo maahanmuutto alkoi oli kokoomustaustatkin innolla mukana rahastamassa vuokraustoiminnallaan, Kauman nimikin vilahteli silloin usein uutisoinneissa. SDP:n Johannes Koskinen, jonkin lehden kommentissaan, vähätteli maahanmuuttajien sosiaaliturvaa. Kuinka suuri sen pitäisikään olla että SDP:llekin riittäisi?