Konepaja-Heinä Oy yhdistää pudotustestit ja pilvipalvelut – yritys hakee innovaatiollaan lisää myyntiä maailmalta

0
Ilkka Heinän johtama Konepaja-Heinä on valmistanut pudotustestilaitteita vuodesta 1998 asti. Peruslaitetta on kehitetty vuosien saatossa monin tavoin. Nyt testien ympärille rakennetaan palvelua. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Pudotustestilaitteisiin erikoistunut salolaisyritys Konepaja-Heinä Oy hamuaa uudella innovaatiollaan kasvavaa myyntiä maailmalta.

Heinä on hakenut patenttia menetelmälleen, jossa testilaitteet yhdistetään verkkoon ja pilvipalveluun.

Yhdistelmä mahdollistaa sen, että esimerkiksi Yhdysvalloissa toimiva yritys voi hankkia pudotustestit kiinalaiselta alihankkijalta ja lähettää tälle omat testiprotokollansa sähköisesti.

Kiinalaisyrityksen työntekijän ei tarvitse tietää päämiehensä vaatimuksista mitään. Riittää, että hän seuraa koneen ohjeita. Tulokset siirtyvät päämiehelle jo testin aikana, ja aikaa säästyy.

– Väärinkäyttömahdollisuudet pienenevät ja virheiden mahdollisuus pienenee, kun kone tekee testit päämiehen syöttämällä protokollalla, Konepaja-Heinän toimitusjohtaja Ilkka Heinä perustelee.

Tähän mennessä testilaitteet ovat olleet irrallisia, eikä niitä ole voitu liittää internetiin eikä pilvipalveluihin. Testi on pitänyt suorittaa kokonaisuudessaan ennen kuin sen tuloksia on voitu toimittaa tilaajalle.

Konepaja-Heinän pudotustestilaitteilla testataan muun muassa kulutuselektroniikkaa ja terveysteknologiaa. Pudotustestejä vaaditaan kännyköiden lisäksi esimerkiksi kuulolaitteilta ja insuliiniruiskuilta.

– Ruiskuissa on laskuri ja annostelija, jotka eivät saa mennä pudotuksesta sekaisin, Ilkka Heinä kertoo esimerkin.

Ihmiset ympäri maailmaa kantavat mukanaan koko ajan enemmän elektroniikkaa. Siksi pudotustestien tarve ei ainakaan vähene. Testejä tarvitsevat myös ammattilaitteet, ja Konepaja-Heinällä on niiden testaukseen sopivia tuotteita.

– Maailmalla sarkaa riittää. Niin kauan kuin meillä on elektroniikkaa käytössä, laitteita pudotellaan laboratorioissa ja näitä testilaitteita tarvitaan. Päälle puettava elektroniikka ei tule ainakaan vähenemään, Heinä sanoo.

Pudotustestilaitteiden markkinat ovat kilpaillut, ja Konepaja-Heinän on kehitettävä jatkuvasti tuotteitaan pysyäkseen edellä kilpailijoitaan.

– Emme pärjää hinnalla, joten kaikilla muilla osa-alueilla meidän pitää olla kärjessä. Meitä seurataan tiiviisti, ja kun keksimme jotain uutta, kilpailijat seuraavat kohta perässä, Ilkka Heinä määrittelee.

Pitkään myynnissä olleita pudotustestilaitteita on kehitetty vuosien varrella. Konepaja-Heinä myy tuotteiden lisäksi asennusta ja koulutusta. Lisäksi pakettiin on mahdollista lisätä suurnopeuskamera ja liikkuvan kuvan analysointia.

– Bisnes muuttuu laitevalmistajasta palveluvoittoisemmaksi. Siihen muutokseen olemme yrittäneet vastata kehitystyöllä, jota olemme tehneet puolitoista vuotta, Ilkka Heinä kertoo.

Pieni yritys on investoinut Heinän mukaan pilvipalveluihin liittyvään kehitystyöhönsä kuusinumeroisen summan rahaa. Osaamista on hankittu esimerkiksi toiselta salolaisyritykseltä SADE Innovations Oy:ltä.

– Investoinnin suuruus huimaa päätä, mutta me haluamme tästä uuden syömähampaan seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.

 

Lauri Inna saa kiitokset Kiinan-matkasta

Pieni salolaisyritys Konepaja-Heinä Oy on toimittanut pudotustestilaitteitaan maailmalle jo vuodesta 1998 asti. Laitteita löytyy 36 eri maasta, ja tuotannosta 99 prosenttia menee vientiin.

Yrityksen asiakkaita ovat muun muassa tunnetut suuryritykset kuten Logitech, Samsung, Nokia, Microsoft, HP, Xiaomi, LG, Sony, Google ja Motorola.

Päävientialueet ovat Yhdysvallat ja Aasia. Kiina on ollut vahvassa kasvussa parin viime vuoden ajan, ja siitä Ilkka Heinä lähettää kiitokset Salon entiselle kaupunginjohtajalle Lauri Innalle.

– Olimme mukana Wuhanin ja Qingdaon vienninedistämismatkalla 2018. Siltä reissulta meille tuli kiinalainen jälleenmyyjä, joka on boostannut Kiinan myyntiä. Tekisi melkein mieli sanoa, että se on pelastanut koronan aikana kaupanteon, koska USA:n suunta on ollut tosi hiljainen.

Kaupungin johdon Kiinan-vierailu sai aikanaan arvostelua, mutta Heinän mukaan delegaatiolla oli Kauko-Idässä ”hirmuinen painoarvo”.

– Virkamiehet menivät edellä ja aukoivat ovia, ja me yrittäjät menimme perässä ja aloimme tehdä bisnestä.