Koordinaatioryhmä suosittaa ravintolarajoituksia – tartunnat leviävät nyt nuorten joukossa

14
Korona leviää Varsinais-Suomen alueella nyt rokottamattomissa ikäryhmissä eli 15–24-vuotiaissa. Kuvassa influenssarokote.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti tiistaina järjestetyssä kokouksessaan puoltaa ravintolarajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) tehtyä suositusta perustellaan heikentyneellä epidemiatilanteella ja rokotekattavuuden vielä riittämättömällä tasolla.

Koronavirustartunnoista valtaosa saadaan nyt lähipiiristä ja ulkomaan matkojen tuliaisina. Vapaa-ajan vietteistä saatujen tartuntojen ja altistumisten määrä on kasvanut.

– Tartunnat leviävät yökerhoissa, ravintoloissa ja festareilla, koska juhlatunnelmissa ihmiset eivät muista pitää etäisyyttä ja turvallisuusohjeet saattavat unohtua, sanoo Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala tiedotteessa.

Ravintolatartunnat huolestuttavat koordinaatioryhmää, sillä taudin pelätään leviävän lähiviikkoina maakunnan alueella järjestettävillä festivaaleilla. Tartunnoista noin 40 prosenttia todetaan rokottamattomilla ikäryhmillä eli 15–24-vuotiailla nuorilla.

– Deltavirus kiertää nyt erityisesti nuoressa väestössä. Ennen kuin rokotekattavuus saadaan Varsinais-Suomessa korkeammalle tasolle, emme voi tuudittautua siihen, että tilanne on hallinnassa, Rintala kertoo tiedotteessa.

Varsinaissuomalaisista 63,1 prosenttia on nyt saanut yhden rokoteannoksen ja 28,9 prosenttia toisen rokotteen. Sairaanhoitopiirin alue pysyy epidemian kiihtymisvaiheessa. Ravintolarajoituksia lukuun ottamatta koordinaatioryhmä ei muuttanut suosituksiaan.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Yks mamma 75
11 päivää sitten

Vaikka rajoituksia laitetaan, ei nykynuorten juhlintaa ja bailaamista hillitse mitkään rajoitukset. Suomessa kuitenkin karanteenit ym rajoitteet ovat lieviä ja valvomattomia.

Vänrikki
11 päivää sitten

Siksi pitäisikin lockdown ottaa käyttöön ulkomaiseen malliin. Puolustusvoimat vain valvomaan kaduille. Radikaalia, mutta olisipa ainakin tehokas suitsimiskeino.

Yks mamma 75
11 päivää sitten
Reply to  Vänrikki

Eipä ole edes pääministeri Marinia näkynyt eikä kuulunut, kun koronat karkaavat käsistä.

Alber
11 päivää sitten
Reply to  Yks mamma 75

Mitähän Marin voisi yksinään asian eteen tehdä? Suomi on demokraattinen maa eikä diktatuuri. Muutenkaan toisten syyllistäminen ei edistä mitään asiaa.

Eivät nykynuoret poikkea mitenkään edellisistä sukupolvista. Tietysti itseään toisia parempana pitävät kritisoivat kaikkia muita.

Mamma maalta
11 päivää sitten
Reply to  Alber

Kaikkea on ollut ennenkin, vaan ei koronaa. Eikä toki Marin yksin mitään mahda, mutta vuosi sitten hallitus ohjeisti ja selitteli päivittäin, miten ollaan ja eletään, että koronaan sairastumiset saadaan pysymään mahdollisimman vähäisiksi.

Nyt ei näy eikä kuulu hallituksen päiväkäskyjä, niin koronasta on tullut vähemmän pelottava ja ihmisille hällä väliä meininki.

Jii
11 päivää sitten
Reply to  Mamma maalta

Aivan, ja vaikka nyt on saatu 70 prosenttia kertaalleen rokotettua ja yli 25 prosenttia kahteen kertaan, niin silti tartuntatilanne on hirveän paljon huonompi kuin viime kesänä.

Nyt tartuntoja on yli 400 päivässä, kun viime kesänä samoina päivinä oli runsas 10.

Marko
11 päivää sitten
Reply to  Mamma maalta

Rokotekattavuus on jo sitä luokkaa, että yhteiskunta on vaan avattava. Ei voida eikä ole varaakaan sulkea yhteiskuntaa kolme kertaa vuodessa.

Mamma maalta voi pysyä neljän seinän sisällä sitten niin kauan kun pääsee pelostaan. Korona on tullut jäädäkseen, ja sillä on mentävä. Ihmiset joko ajattelevat aivoillaan tai sitten ei, pääministerin sanomisilla ei ole tuohon paljon merkitystä.

Juha
10 päivää sitten
Reply to  Marko

Ohjeetkin ovat tulleet jäädäkseen. Nekään eivät ole poistuneet mihinkään. Eli ne maskit pysyvät päässä siellä iltatorillakin. Jatkossakin.

Marko
10 päivää sitten
Reply to  Juha

Maskin käyttö ei ole edelleenkään pakollista.

Keijo K.
10 päivää sitten
Reply to  Marko

Eihän tässä elämässä muuta pakkoa varmaan kaikilla olekaan kuin aikanaan kuolema, joka on väistämätön.

Alber
10 päivää sitten
Reply to  Mamma maalta

Omilla aivoillaan ajatteleva ei tarvitse mitään päiväkäskyjä. Koronaan kuolleiden määrä on laskenut oleellisesti ja melko harva sairastuneista tarvitsee sairaalahoitoa. Jotkut valittivat aiemmin liikkumisrajoituksista, nyt rajoitukset ovat ilmeisesti liian löysiä. Joidenkin mielestä pitää aina vaan valittaa, ehkä se on elämäntapa.

Omilla aivoilla
10 päivää sitten
Reply to  Alber

Isossa-Britanniassa poistetaan kokonaan rajoituksia, ja ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on saman verran kuin Suomessa. Samaan aikaan siellä monta kymmentätuhatta tartuntaa päivässä.

Täällä ylireagoidaan, kun Salossa on muutama tartunta ja jokunen sata Suomessa.

Paasaus
10 päivää sitten

Vähättelykö on merkki hyvin terveestä ja kriittisestä ajattelusta? Tuolla lailla kun ajattelee, niin peli on todellakin menetetty jo alkuunsa.

Salossa on todettuja tartuntoja enemmän kuin vain muutama ja koko Suomessakin hieman enemmän kuin vain muutama sata. Myöskään vertailu Britannian tilanteeseen ei nyt ole kovin järkevää. Täällä ennemminkin joidenkin toimesta alireagoidaan kuin ylireagoidaan.

Ei muuta kuin torille siitä julistamaan, että kaikki on ohi ja ei mitään hätää.

Allan
10 päivää sitten

Te jotka kritisoitte rajoitustoimien käyttöönottoa. Kykenettekö lainkaan ajattelemaan tilannetta, jossa lähimmät omaisenne saisivat vakavan, jopa kuolemaan johtavan koronatartunnan?

Pitäisittekö tilannetta vain mittatappiona?