Korona söi onnellisuutta

0
Suomalaiset ovat edelleen onnellisia, vaikka uuden tutkimuksen mukaan onnellisuus onkin hieman laskenut.

Suomalaisten onnellisuuteen on tullut pieni lommo. Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) tutkimuksen mukaan suomalaisten onnellisuus on hieman laskenut vuodesta 2016.

Yhtenä syynä onnellisuuden laskuun pidetään koronapandemiaa ja sen vaikutuksia talouteen ja työelämään.

Suomi on niittänyt maailmalla mainetta onnellisten ihmisten maana. Mielikuva ei romutu uudessakaan tutkimuksessa, vaikka onnellisuus onkin hieman pudonnut.

EVA:n tutkimuksen mukaan suomalaisista 76 prosenttia kokee elämänsä vähintään melko onnelliseksi. Vuonna 2016 näin koki 80 prosenttia. Vastaavasti onnettomaksi itsensä kokee nyt 20 prosenttia, kun vuonna 2016 luku oli 17 prosenttia.

Tutkimus tehtiin loppuvuonna 2020, ja siihen vastasi noin 2 000 ihmistä.

Vuosien 2016 ja 2020 välillä ei tapahtunut suuria taloudellisia iskuja tai yhteiskunnallisia muutoksia. Todennäköistä onkin, että onnellisuuden pieni pudotus selittyy koronapandemian vaikutuksilla.

Korona löi lujaa talouteen ja synkisti nopeasti työllisyystilannetta. Moni yritys joutui turvautumaan laajoihin lomautuksiin, kun taloutta suljettiin koronarajoitusten vuoksi.

Koronan vaikutukset työelämässä näkyvät tutkimuksessa, sillä onnellisuus on pudonnut keskivertoa enemmän johtavassa asemassa olevilla, akateemisesti koulutetuilla, yrittäjillä ja 28–55-vuotiailla työtä tekevillä ihmisillä.

Pienestä notkahduksesta huolimatta Suomi on edelleen onnellisten maa. Selkeä enemmistö kaikissa väestöryhmissä työttömiä lukuun ottamatta kokee itsensä vähintään melko onnelliseksi.

Suomalaisittain hienoa on, että onnellisuus jakaantuu tasaisesti eri väestöryhmiin.

EVA:n tutkimuksessa kysyttiin myös onnellisuuden syitä. Vastaajat olivat melko yksimielisiä siitä, että terveys, toimeentulo ja hyvät ihmissuhteet ovat onnellisen elämän välttämättömiä rakennusaineita.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments