Kosken kaksoset = Suomen kisajoukkue

0
Matias (vas.) ja Rasmus Vesalainen. (kuva: SSS-arkisto)

Koskelainen Suomen pöytätennisliiton puheenjohtaja Esko Heikkinen toteaa seuranneensa maan lajitapahtumia 50 vuoden ajan. Jo sillä perusteella hän pystyy varsin luotettavasti toteamaan, että Kroatiassa tehdään suomalaista pingishistoriaa.

Matias ja Rasmus Vesalainen ovat yhtä kuin Suomen kisajoukkue alle 15-vuotiaiden luokassa nuorten EM-kilpailuissa Varazdinissa. Tiettävästi koskaan aiemmin eivät kaksoset ole edustaneet tätä maata tässä lajissa arvokisatasolla.

Voi vain kuvitella, kuinka monta kertaa nämä pojat ovat vastanneet kysymykseen ”kumpi on kumpi”. Haastatteluhetkellä Rasmuksella oli päällään punainen paita, Matiaksella sininen.

Pingispöydällä tunnistamista helpottaa ratkaisevasti yksi seikka.

– Rasmus on ”right” eli oikeakätinen, Matias vasenkätinen. Tämä on hyvä nelinpeliyhdistelmä, Heikkinen huomauttaa.

15-vuotiaat, viiden minuutin ikäerolla maailmaan tulleet kaksoset ovat toki kilpailleet aiemmin joitakin kertoja ulkomailla. Sen sijaan arvokisoihin he lähtevät ensimmäistä kertaa vasta nyt. Ilman koronapandemiaa tämänkaltaiset kilpailut olisivat mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulleet eteen jo merkittävästi nopeammin.

– Nythän ei ole oikeastaan minkäänlaista tietoa siitä, millä tasolla pojat kansainvälisesti ovat. Nyt sen sitten näkee, Heikkinen miettii.

Ylipäätään kilpailutauko on valtavan pitkä, useita kuukausia.

Suurimpiin EM-ennakkosuosikkeihin koskelaiset eivät toki lukeudu. On joka tapauksessa tärkeää kartuttaa kilpailukokemusta.

Vesalaiset aloittavat piakkoin peruskoulun yhdeksännen luokan. Näillä näkymin jatkosuunnitelmana on lukio kotikunnassa.

Kosken Kaiun tämän hetken ykköspelaaja Alex Naumi päätyi lukio-opintoihin Ruotsissa. Ylioppilaaksi kirjoittanut ja viikonloppuna ylioppilasjuhlia muun muassa Suomen maajoukkuekaverien kera viettänyt Naumi on myös jatkamassa pingiselämää Euroopan lajipyhätössä.

Vesalaiset lähtivät matkaan innolla Pöytätennisliiton päävalmentajan Mattias Bergkvistin kanssa. Ensimmäiset ottelut pelataan tiistaina.

– Kyllä se vähän jännittääkin, kun nämä ovat ensimmäiset kilpailut ilman vanhempien mukanaoloa, he miettivät.