Salon uudessa liikennepuistossa riittää polkuautoilijoita ajoittain jonoksi asti – ruuhkaisinta aikaa on keskipäivä

0
Salon uudessa liikennepuistossa lapset pääsevät kokeilemaan, millaista on ajaa esimerkiksi liikenneympyrässä. Kuvat: SSS/Santeri Iltanen

Espoolainen Osku Manninen, 6, kurvailee punaisella polkuautolla jo tottunein ottein. Hän on toista kertaa ajamassa Salon uudessa liikennepuistossa, eikä malttaisi millään lopettaa. Ensimmäisellä kerralla hän ajeli kokonaisen tunnin, sillä autoilua saa jatkaa, jos jonoa ei ole. Tunti taitaa tulla täyteen nytkin.

– Tämä on tosi kiva paikka, Osku kehuu.

Liikennepuisto Alangossa on lasten käytössä kymmenen polkuautoa. Paikalla olevat valvojat antavat lapselle auton, ja he pitävät huolta, että kaikki halukkaat pääsevät ajamaan. Jos on ruuhkaa, ajoaika on 15 minuuttia.

– Porukkaa käy yllättävän paljon, ja välillä autoille on jonoa. Puolenpäivän aikaan on ruuhkaista. Jos haluaa valita rauhallisemman ajan, kannattaa tulla heti aamulla, kun puisto aukeaa, tai kello 13–14 paikkeilla, vinkkaa liikennepuiston valvoja Otto Koski.

Osku Mannisen mielestä liikennepuistossa on hauska ajaa, eivätkä liikennesäännötkään tunnu hankalilta.

Liikennepuisto Alanko avattiin yleisölle kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Puisto on otettu ilolla vastaan ja ihmiset ovat löytäneet sen hyvin, kertoo puiston rakentaneen Olli Alanko Oy:n yrittäjä Jukka Alanko.

– Liikennepuistosta on tullut oikeastaan pelkästään positiivista palautetta, Alanko sanoo.

Liikennepuistossa saa ajaa vain puiston omilla polkuautoilla, puiston aukioloaikoina. Lisäksi puisto on mahdollista varata myös muina aikoina esimerkiksi koululuokkien käyttöön.

– Päiväkodeista tuli kyselyjä heti alkukesästä. Ja kun koulut alkavat, uskon kyselyjä tulevan myös sieltä, Alanko toteaa.

Liikennepuisto Alanko on tarkoitettu 5–12-vuotiaille lapsille. Puiston polkuautoissa on säädettävä penkki, joten ajoasento saadaan sopivaksi eripituisille kuljettajille.

Osku Mannisen mukaan polkuauto liikkuu kevyesti ja helposti. Jarruttaa voi sekä jalkajarrulla että käsijarrulla.

– On hauskaa, kun vauhtia voi itse säädellä, Osku kuvailee.

Oskun äiti Sanna Manninen on kotoisin Salosta, ja perhe on viettämässä kesälomaa mummin luona. Uusi liikennepuisto saa kiitosta myös äidiltä.

– On hirveän kiva, että tänne on tullut tällainen puisto, ja on todella hienoa, että tämä on ilmainen, Manninen sanoo.

Puiston maksuttomuus hämmästyttää monia vanhempia.

– Melkein jokainen tulee kysymään, mitä tämä maksaa, Otto Koski naurahtaa.

Liikennepuiston valvojat huolehtivat, että jokainen halukas pääsee vuorollaan ajamaan, eikä ajoradalla hurjastella. Keskiviikkona valvojina olivat Jesse Mäkilä ja Otto Koski.

Liikennepuistossa on tarkoitus harjoitella liikennekäyttäytymistä ja ajaa liikennesääntöjen mukaan. Liikennepuisto Alangossa pääsee kokeilemaan yksisuuntaisella kadulla ja liikenneympyrässä ajamista sekä harjoittelemaan kielletyn ajosuunnan, stop-merkin ja kärkikolmion noudattamista.

Puiston valvojat kertovat uusille kävijöille liikennesäännöistä, joita puistossa pitää noudattaa. Välillä kaikki eivät kuitenkaan muista sääntöjä.

– Välillä huomaa, että joku tulee kolmion takaa eteen, Sanna Manninen toteaa.

Joskus ajamisen tiimellyksessä sattuu pieniä yhteentörmäyksiä. Liikennepuiston valvojat toimivat puiston liikennepoliiseina, ja välillä heidän pitää puuttua ajamiseen ja muistuttaa säännöistä.

– Täällä ei saa hurjastella, ohitella eikä kaahailla, Otto Koski korostaa.

Lapset ovat liikennepuistossa vanhempiensa tai huoltajiensa vastuulla. Puisto suosittelee, että ajettassa käytetään kypärää, ja mukaan kehotetaan ottamaan oma kypärä.

Yhtenä päivänä eräs lapsi ajoi liian kovaa ja polkuauto pyörähti ympäri. Vakavammilta vahingoilta kuitenkin vältyttiin.

– Onneksi lapsella oli kypärä päässä, Koski toteaa.

Liikennepuisto Alanko (Hämeentie 34, Salo) on avoinna 7.8. asti ma–pe klo 10–16, la klo 10–13, 14.8.–18.9. la klo 10–13.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments