Lounais-Suomen sinilevätilanne pääosin rauhallinen

0
Sinilevätilanne voi muuttua nopeasti, mikäli lämmin ja heikkotuulinen keli jatkuu. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Sinileväesiintymät ovat hieman lisääntyneet Saaristomerellä viime viikosta. Sisävesialueilla tilanne on ainakin toistaiseksi pysynyt rauhallisena ja viime viikon kaltaisena. Tiedot perustuvat Varsinais-Suomen ely-keskuksen vakioseurantapaikkoihin, rotarien havaintopisteisiin sekä muihin havaintoihin.

Satelliittihavainnot ovat antaneet samansuuntaisia viitteitä. Satelliittikuvissa sinilevää on havaittu erityisesti Korppoon ja Nauvon pohjoispuoleisella välisaariston merialueella. Myös Gullkronan selällä on satelliittikuvien perusteella sinilevää, mutta muutoin ulkosaaristossa levää on toistaiseksi vähemmän kuin sisempänä.

Ely-keskukseen ei ole toistaiseksi tullut havaintoja levien pintaesiintymistä. Saaristomeren etelänpuoleisella avomerialueella sinilevää on satelliittihavaintojen mukaan kuitenkin jo melko runsaasti. Selkämerellä tilanne on hyvä, joskin Pyhärannan edustalla sinilevähavainnot ovat lisääntyneet.

Sisävesialueilla tilanne on pysynyt merialueita rauhallisempana. Kuluvalla viikolla sinilevää ei ole juurikaan havaittu ely-keskuksen ja rotarien vakioseurantapaikoilla.

Ely-keskus huomauttaa, että lämpimän ja heikkotuulisen sään jatkuessa sinilevätilanne voi pahentua nopeastikin. Sinilevätilanne voi myös muuttua tuulen suunnan vaihtuessa, minkä vuoksi esimerkiksi veden uintikelpoisuus tulee aina arvioida ensisijaisesti paikan päällä.

Ely-keskus muistuttaa, että vähäinen määrä sinilevää ei yleensä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä, ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi.

Vettä, jossa on silmin nähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä eikä se sovellu uimiseen. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on myös syytä välttää.