
Neuvottelut luottamuspaikkojen jaosta ovat edelleen lähtötelineissä Somerolla, mutta tunnelma on selvästi sähköistynyt. Perussuomalaiset tavoittelee kahta paikkaa kaupunginhallitukseen. Puolueella ei ole ollut kaupunginhallituksessa yhtään paikkaa, joten molemmat kaksi paikkaa pitäisi saada muilta.
– Vaalimatematiikan mukaan meille kuuluisi hallitukseen 1,5 paikkaa. Katson, että selkeinä vaalivoittajina olemme ansainneet kaksi paikkaa, Someron perussuomalaisten puheenjohtaja Matias Mäkinen sanoo.
Ennakkokaavailujen mukaan perussuomalaisten yksi paikka tulisi kokoomukselta, joka sai viime vaaleissa yhdeksänjäseniseen hallitukseen kolme edustajaa eli enemmän kuin vaalitulos edellytti. Yhden paikan menetyksen vastapainoksi kokoomus saisi kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden, mikä on myös kokoomuksen ykköstavoite.
Mäkinen huomauttaa, että perussuomalaisten toisen paikan pitäisi tulla keskustalta, jolla on hallituksessa neljä edustajaa. SDP:llä säilyisi tässä kuviossa kaksi paikkaa.
– Ehdotimme asiaa jo puheenjohtajien kahdenkeskisessä tapaamisessa keskustalle. Toivottavasti pääsemme sopimukseen, Mäkinen toteaa.

SDP:stä ja kokoomuksesta ei oteta suoraan kantaa perussuomalaisten hallitusvaatimuksiin, mutta molempien viesti on selvä.
– Keskustan vaalitappion pitää näkyä paikkojen jaossa. Se ei ole mikään muutos, jos keskusta säilyttää yhdeksänjäsenisissä elimissä nykyiset neljä paikkaansa, Someron Kokoomuksen puheenjohtaja Totti Nuoritalo sanoo.
Keskusta menetti vaaleissa viisi valtuustopaikkaa ja sillä on nyt 12 valtuutettua. Perussuomalaisten paikkamäärä taas nousi kahdesta kuuteen. Someron Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Antti Kotti huomauttaa, että keskusta oli selvä vaalien häviäjä ja perussuomalaiset voittaja.
– Keskustan tappion ja perussuomalaisten voiton täytyy näkyä enemmän kuin puhdas matematiikka edellyttää.
Keskustan puheenjohtaja Tero Pirttilä sanoo, että keskustan vaalitappio tulee näkymään. Pirttilä toteaa, että keskusta lähtee neuvotteluissa hakemaan vain sitä, mikä sille suhteellisesti kuuluu.
– Haluamme pitää kaupunginvaltuuston puheenjohtajuuden, mutta kaupunginhallituksen puheenjohtajuus siirtyy muille. Lautakunnista tavoittelemme ympäristölautakunnan puheenjohtajuutta, kun tällä hetkellä meillä on myös teknisen lautakunnan puheenjohtajuus. Lautakuntien paikkajako on vielä täysin auki, Pirttilä huomauttaa.
Pirttilä hymähtää hieman muiden vaatimuksille keskustan vaalitappion korostamisesta.
– Olemme me sitten voittajia tai häviäjiä, niin muut vaativat keskustan suhteellisen vallan pienentämistä. Vuoden 2017 vaaleissa voitimme valtuustopaikan, mutta meitä vaadittiin luopumaan kaupunginhallituksen viidennestä paikasta, joka olisi meille kuulunut. Näin myös teimme.
Ryhmien vetäjien yhteinen tavoite on, että ensi viikon aikana päästäisiin jo kunnolla vauhtiin. Koko nelikko myös toivoo, että neuvotteluissa päästään hyvään yhteisymmärrykseen.
Lautakuntien puheenjohtajuudet ovat yksi neuvottelujen tärkeä aihe. Somerolla on lain vaatiman tarkastuslautakunnan lisäksi neljä lautakuntaa eli perusturva, sivistys, tekninen ja ympäristö.
Demarit tavoittelevat sivistyslautakunnan puheenjohtajuutta, joka on nyt kokoomuksella. Antti Kotti on johtanut itse kuluneella vaalikaudella perusturvalautakuntaa.
– Perusturvan merkitys häviää soten myötä, joten sivistyslautakunta on tärkein lautakunta. Jos kokoomus saa kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden, se ei voi saada sivistyslautakunnan ykköspaikkaa, Kotti toteaa.
Totti Nuoritalo kertoo kokoomuksen tavoittelevan kahden lautakunnan puheenjohtajuutta. Perussuomalaiset haluaa puolestaan yhden lautakunnan nuijan itselleen.
– Tekninen kiinnostaisi, mutta sitä emme ehkä saa, Matias Mäkinen toteaa.
Paikkojen jaossa ovat aina mahdollisia myös erilaiset liittoumat.
– Jos muut liittoutuvat keskustaa vastaan, saamme kaupunginhallitukseen vain kolme paikkaa, Tero Pirttilä toteaa.