
Kesäinen tiistai-ilta on paahtavan helteinen. Salon kesäkuun lämpöennätys on mennyt iltapäivällä rikki, eikä lämpötilaa voi illemmallakaan kuvata viileäksi. Pitkille housuille tai villapaidoille ei todellakaan ole tarvetta.
Matildan Marinassa riittää tunnelmaa. Ihmiset ovat iloisella tuulella, puheensorina kaikuu kauemmaksikin. Rannassa veneilijät tankkaavat aluksiaan ennen kaikkoamistaan ulapalle.
Mies istuu terassin kulmapöydässä ja juo virvokettaan. Hän ei erotu eikä haluakaan erottua massasta. Silti ihmiset tunnistavat hänet.
– Moi Tommi! joku huutaa.
”Tommiksi” tunnistettu mies vastaa moikkaukseen ja vaihtaa huutelijan kanssa muutaman sanan.

Monet ovat törmänneet viime kuukausien aikana the other danish guy -alusvaatebrändin mainoksiin. Mainokset ovat olleet rohkeita, erilaisia, jopa yliampuvia suomalaiseen makuun.
Nimestään huolimatta the other danish guy ei ole tanskalainen yritys. Todellisuudessa sen juuret ovat Suomessa ja tarkemmin ottaen Mathildedalissa. Alusvaatefirman on perustanut ”Tommi”.
”The other danish guy is having some problems”.
The other danish guyn syntytarina on hauska ja omaperäinen. Kyseinen tarina selittää myös sen, miksi yrityksen nimi on suomennettuna ”se toinen tanskalaisjätkä”.
Salolainen markkinointialan asiantuntija Tommi Lähde ja hänen kollegansa olivat yhteisellä työmatkalla New Yorkissa keväällä 2014. Kaksikko kiersi tapaamisissa ”villavankilat” eli puvut päällään. Lämmin sää sai hien virtaamaan – ja kollegan kalsarit hiertämään.
Tilanne äityi Lähteen mukaan siihen pisteeseen, että ”kollegan perse alkoi hallita koko matkaa”.
– Hänen piti ottaa ilmakylpyjä ja rasvailla itseään paikallisella bepanthenilla, Lähde kuvaili tilannetta Salon Seudun Sanomien jutussa viisi vuotta sitten (SSS 22.11.2016).
Kollegan takapuoli vaati huomiota myös baarireissulla, joka muodostui oleelliseksi käänteeksi kalsaritarinassa.
– Yhdessä baarissa hän meni naisten vessaan, koska hänen mielestään miesten vessassa haisi liian pahalle. Eiköhän sinne mennyt heti perässä kolme naista. Pian kuului kirkumista, ja baarin puheensorina pysähtyi. En edes halua ajatella, mitä naiset olivat nähneet.
Episodia seurannut baarimikko katseli tilanteen kehittymistä ja huikkasi työkaverilleen: ”The other danish guy is having some problems”.
Suomalaiskaksikon surkuhupaisa baarireissu oli synnyttänyt fiktiivisen tanskalaishahmon, mutta matkan tiimoilta jäi mieleen jotain vieläkin olennaisempaa: miksi miesten alusvaatteet ovat niin epämukavia?

Nyt, seitsemää vuotta myöhemmin, Tommi Lähde kertoo yrityksen tarinaa Matildan Marinan terassilla.
Päivätyöt jäivät, ja mieskaksikko keskitti ajatuksensa kalsareiden kehittämiseen. Tällä hetkellä bisnekset sujuvat mallikkaasti, mutta vaikeampiakin aikoja on takana.
Yritys oli vuonna 2016 konkurssin partaalla, ja Lähteen usko omaan tekemiseen tahtoi olla lopussa. Ex-yhtiökumppani vetäytyi yrityksestä, joten Lähde jäi ongelmiensa kanssa yksin.
Lähde turvautui ”perusteelliseen moraaliseen itsetutkiskeluun” ja kävi vakavia keskusteluja itsensä kanssa.
– Minulla oli vain vankka usko omaan ideaani ja halu onnistua. Kaikki muu oli sankkaa sumua.
– Olosuhteita on aina helppoa syyttää, mutta siitä tilanteesta en päässyt luikertelemalla pois. Minun oli päästävä irti paskanpuhumisen kierteestä.
Suureksi tueksi tilanteeseen löytyi Harri Nikkanen, joka oli Lähteen sanoin ”tullut läpi huomattavasti vaikeammistakin paikoista”. Kiinteistöbisneksessä leipänsä ansainnut Nikkanen koki 90-luvun laman ja markan devalvaation kaikessa karmeudessaan.
– Kaaos jäsentyi suunnitelmaksi, kun Harri tuli mukaan. Laitoimme yhtä paljon kiviä kummankin reppuun, ja siitä homma lähti etenemään.
– Meille tärkeintä on luottamus. Luottamus ei ole kompromissin asia, sen täytyy pitää.
Tilikauden 2017 alkua Lähde kuvaa ”hirveäksi”. Yritys oli tehnyt 350 000 euroa tappiota, ja sillä oli myös saman verran velkataakkaa.
Lähde, Nikkanen ja remmiin liittynyt kolmas henkilö ottivat tavoitteekseen tuplata liikevaihto ja puolittaa tappio vielä saman tilikauden aikana.
Vaikka tehtävää pidettiin mahdottomana, se onnistui.
”Meille tärkeintä on luottamus. Luottamus ei ole kompromissin asia, sen täytyy pitää.”
Seuraavina vuosina brändin kannattavuus lähti huimaan nousuun. Liikevaihto 13-kertaistui vuodesta 2017 vuoteen 2018. Seuraavanakin vuonna kasvu jatkui, joskin tasaantui.
– Liki tuplasimme liikevaihdon vuodelle 2019. Silloin saatoimme jo hetken hengähtää, Lähde kuvailee.
Viime vuonna korona lamaannutti ihmisten kulutusintoa, mutta the other danish guy pystyi silti edellisvuoden kaltaiseen tulokseen.
– Viime vuoden paras uutinen oli kuitenkin se, että saimme maksettua kaikki lainamme. Olemme nyt käytännössä velaton yritys, Lähde iloitsee.
Hän kertoo olevansa huono numeroiden kanssa, mutta tietää myynnin kasvavan vuosittain.
– Tavoitteemme on olla maailman tunnetuin alusvaatebrändi vuonna 2030. Ei ehkä suurin, mutta tunnetuin, Lähde toteaa.

Miksi the other danish guyn alusvaatteet ovat sitten väitetysti niin hyviä? Lähde kertoo, että kaiken pohjana on ”laatikon ulkopuolinen ajattelu”.
– Minulla ei ollut minkäänlaista tekstiilialan työkokemusta tai koulutusta. Halusin vain tietää, miksi tavalliset kalsarit ovat niin huonoja.
Lähde teki vuoden verran tutkimustyötä vierailemalla muun muassa tuotantotehtaissa ja jututtamalla asiantuntijoita.
– Jos katsoo alaa sisältäpäin, hyväksyy sen lainalaisuudet. Hyväksyy sen, että vaatteita tehdään huonoista materiaaleista tai huonoissa olosuhteissa.
– Minä uskalsin kysyä ne tyhmät kysymykset, joita kukaan ei uskonut kuulevansa. Siksi kalsareistamme tuli niin hyvät.
Menestyksen myötä the other danish guyta on pyydetty laajentamaan tuoterepertuaariaan. Lähteen mukaan moiselle tielle yritys ei ole kuitenkaan lähtemässä.
– Sukkia, vöitä tai lasten väriliituja ei tule, hän kiteyttää.
– Alusvaatteissakin on vielä paljon tehtävää. Meillä on naisille vain yksi malli, emmekä ole kajonneet pitkiin kalsareihin vielä lainkaan.
”Tavoitteemme on olla maailman tunnetuin alusvaatebrändi vuonna 2030. Ei ehkä suurin, mutta tunnetuin.”
Lähteen missio oli selvä alusta lähtien: hän tahtoi selvittää, mistä materiaalista ja millaisella toteutuksella kalsareista tulisi sellaiset, jotka eivät hierrä tai tunnu muuten pahalta.
– Me haluamme myydä helvetin hyviä alushousuja, jotka kestävät käyttöä.
Lähde otti selvää erilaisista valmistusmateriaaleista. Polyamidia ja polyesteriä suositeltiin, mutta hän ei ollut vakuuttunut.
– Sitten näin videon, jossa kilpikonnalta vedettiin muovipilli pois nenästä. Se sai minut voimaan pahoin.
Syntyi idea, josko kalsarit voisikin tehdä mereen hylätystä muovijätteestä.
– Meriin hylätään joka vuosi 16 miljoonaa tonnia muovijätettä. Se on käsittämätön määrä, Lähde huokaa.
Hänen ajatuksensa sai aluksi täystyrmäyksen. Lähde ei kuitenkaan lannistunut, vaan jutteli tuttujen insinöörien kanssa. Lopulta kontaktit veivät hänet italialaiseen tehtaaseen, jossa hylätyistä kalaverkoista oli alettu tuottaa lankaa.
Lähde korostaa, että muoviroskan käyttäminen alusvaatteiden raaka-aineena ei ollut kuitenkaan ideologinen valinta.
– Se oli täysin käytännöllinen ratkaisu. En tiedä, kuinka monta delfiiniä tai vesilintua pelastuu, mutta kaikki on kotiinpäin.
– Ei sitä muoviroskaakaan sieltä meren pohjasta huvikseen nosteta. Markkinatalouden lainalaisuudet pätevät kaikkeen, siitä pitää maksaa palkkio, Lähde miettii.

Kuten todettua, the other danish guyn rohkea ja irrotteleva markkinointi on herättänyt suomalaiskansassa niin hilpeyttä kuin paheksuntaakin.
– Universaaleja kysymyksiä pohtivat kaikki. Riitänkö minä tälläisena kuin olen? Mitä minun pitäisi tehdä elämälläni?
Lähde kertoo itseluottamuksen olevan sanoma, jota the other danish guy haluaa välittää.
– Eihän lapsikaan luovuta, kun se ei opi heti kävelemään. Se kaatuu monesti, mutta jatkaa yrittämistä.
Yrityksen väki on saanut palautetta siitä, kuinka he kehtaavat näyttää mainoksissaan ”tavallisia miehiä liian pienissä vaatteissa”. Myös ”lihavien vetämistä pois telkkarista” on toivottu.
– Kaikilla suurmiehilläkin on ollut turvanaan vain visio, muuten he ovat olleet suhteellisen tavallisia tallaajia, Lähde huomauttaa.
– Uskalla unelmoida on klisee, mutta se toimii, hän lisää.
Itseluottamuksen lisäksi brändille tärkeää on vastuullisuus.
– Jos tuote prakaa, me haluamme selvittää, miksi.
– Meidän näkökulmastamme vastuullisuutta on tehdä tuotteita, jotka kestävät.
Joku on ehdottanut the other danish guylle, että he tekisivät hieman huonompilaatuisia tuotteita, jotta ne menisivät nopeammin rikki.
– Siihen emme lähde, koska emme halua pettää asiakkaidemme luottamusta.
”Minulla ei ollut minkäänlaista tekstiilialan työkokemusta tai koulutusta. Halusin vain tietää, miksi tavalliset kalsarit ovat niin huonoja.”
Vaikka Lähteen yritys myy tuotteitaan liki 30:een maahan, hän haluaa pysyä nöyränä. Erityisterveiset hän lähettää salolaisyrittäjille, jotka ovat eläneet läpi karikkoisten aikojen.
– Yrittäjillä on suuri merkitys Salolle ja Suomelle. Rohkaisen kaikkia kiinnostuneita ryhtymään yrittäjiksi, ja yhtäältä toivon, että yritystoimintaa tuetaan konkreettisilla tavoilla.
Lähde huomauttaa, että yrittäminen pitää niin kunnat kuin valtionkin elinvoimaisena.
– Riskiä on arvostettava, hän kiteyttää.
The other danish guyn alkuperäiset varastotilat sijaitsivat Lähteen kotona Mathildedalissa. Sittemmin varasto on muuttanut Turkuun, missä Lähteellä on myös kaupunkikoti. Käytännön syistä hän asuu talvisin pääosin Turussa, mutta hänen kotinsa on, ja todennäköisesti pysyy, Mathildedalissa.
– Kun sydän on kerran tullut tänne, ei se helpolla lähde pois. Ainakaan tällä hetkellä en usko, että voisin muuttaa muualle.
