Merialueilla runsaasti sinilevää – järvien tilanne parempi

0
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaan sinilevää runsaasti sisältävään veteen on aina syytä suhtautua siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Kuva on viime kesältä. Kuva: TS arkisto/Jukka Vehmanen

Lämmin ja tyyni sää on edistänyt sinilevien kasvua etenkin merialueilla.

Suomen ympäristökeskus kertoo tiedotteessaan, että rannikolla sinilevähavaintoja on tehty erityisesti Saaristomerellä ja Suomenlahdella, ja Perämeren rannikolla on havaittu poikkeuksellisen runsaita kukintoja.

Järvillä tilanne on merialueita parempi, ja sinilevä on runsastunut vain yksittäisillä järvillä.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen mukaan Saaristomerellä sinilevää on nyt runsaimmin Korppoon, Nauvon, Houtskarin ja Iniön alueella. Kemiönsaareen eteläpuolella levää on havaittu Hiittisten ja Rosalan alueella.

– Paikka paikoin tuulinen sää on sekoittanut vesiä, jolloin sinilevä on saattanut olla sekoittuneena vedessä, ely-keskuksen tiedotteessa todetaan.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit. Salon Lehmijärven uimarannalla sinilevähavaintoja tehtiin jo kesäkuun puolella. Kaupungin sinilevätiedot eivät ole vielä päivittyneet kuluvan viikon osalta.