Nurmikkoa ei kannata kastella vesijohtovedellä – veden säästämistä suositellaan Salossa

0
Liikelaitos Salon Veden toimitusjohtaja Pekka Rouhiainen suosittelee, että veden tuhlaamista vältetään. Vahvoihin rajoituksiin ei toistaiseksi ole tarvetta.

Pitkään jatkunut hellekausi ja kuivuus eivät ole aiheuttaneet vesipulaa Salossa ainakaan vielä tähän mennessä.

Liikelaitos Salon Veden toimitusjohtajan Pekka Rouhiaisen mukaan Salon pohjavedet ovat hyvällä tasolla, eikä tarvetta veden käyttörajoituksille ole.

Hellekausi on lisännyt veden käyttöä selvästi keskikesällä. Jos kesäkuun pienin vuorokausikulutus oli kaupungissa 5 000 kuutiometriä vettä, määrä on noussut heinäkuun helteillä jopa 9 000 kuutioon.

– Sen ymmärtää, että kuuma sää lisää kulutusta. Kuumalla käydään useammin suihkussa, ja pihoissa näkee paljon paljuja ja uima-altaita. Motivan tutkimuksen mukaan 45 prosenttia vedestä vie peseytyminen, joten se alkaa näkyä nopeasti, Rouhiainen kertoo.

Salossa on rajoitettu vedenkäyttöä edellisen kerran vuonna 2006. Pekka Rouhiaisen mukaan rajoituksille ei ole tänä kesänä tarvetta, mutta sen sijaan hän antaa vedenkäytölle suosituksia.

– Yleinen suositus on, että otettaisiin vain lyhyitä suihkuja eikä autoja pestäisi. Kasteluun pitäisi käyttää muuta vettä kuin vesijohtovettä. Maa on niin kuivaa, että nurmikoiden kastelu alkaa muutenkin olla hyödytöntä.

Vedenkulutus heittelee Salossa ajankohdasta riippuen. Syitä muutoksiin voi olla useita.

Koronan takia normaali talvikulutus on kasvanut, koska ihmiset ovat tehneet etätöitä ja olleet paljon kotona. Kesällä kulutusta on saattanut paikoin laskea se, että ollaan vietetty aikaa mökeillä.

– Pelkästään tuntikulutuksessa on suuria eroja. Siinä näkee, että esimerkiksi suihkussa käydään aamulla ja iltaisin, Pekka Rouhiainen kertoo.

Suomen ympäristökeskuksen vesivarat-ryhmän päällikkö Jari Uusikivi sanoo, että pohjavesien taso on suuressa osassa Suomea tavanomainen. Vesivarastot täyttyivät viime syksyn ja talven aikana, eikä poikkeuksellisen kuuma ja kuiva kesäkään ole muuttanut tilannetta.

– Lounais-Suomessa pohjavesien taso on ehkä pikkuisen normaalia alempi. Muualla Suomessa tilanne on tavanomainen. Lapissa pohjavedet voivat olla jopa hiukan korkeammalla kuin normaalisti. Jos olisi ollut sellainen vuosi kuin monesti, vähäluminen talvi ja vähäsateinen syksy, oltaisiin ihan eri tilanteessa, Uusikivi sanoo.

Pohjavesien taso laskee, jos heinäkuu jatkuu kuivana eikä sateita saada vielä elokuussakaan. Jari Uusikiven mukaan varannot ovat kuitenkin vielä hyvät.

– Emme ole huolestuttavassa tilanteessa vielä pohjavesien ja kaivojen kanssa.

Suomessa on avattu tänä vuonna uusi palvelu vesi.fi. Palvelusta saa tietoa vesitilanteesta, ja kansalaiset voivat myös ilmoittaa palveluun omista havainnoistaan ja esimerkiksi kaivojen kuivumisesta.