Olympiauutuus 3×3 on sähköistetty versio koripallosta

0
Vilppaasta tuttu Canyon Barry vauhdissa 2019 MM-finaalissa Latviaa vastaan. Barry ja maailmanmestari USA eivät läpäisseet karsintaa Tokioon. (Kuva: FIBA)

Tokion olympialaisten uutuuslajeista salolaisittain mielenkiintoisin lienee 3×3-koripallo.

Nopealla aikataululla olympiakelpoiseksi itsensä kehittäneen lajin ensimmäiset MM-kisat pidettiin vasta vuonna 2011. Lajin nuoresta iästä huolimatta ei ole silti mikään ihme, että paikka olympialaisista tuli näin nopeasti.

3×3 kun on juuri sitä, mitä maailman nuorison mielenkiintoa epätoivoisesti anova KOK haluaa – sähköinen, näyttävä, nopeatempoinen ja helposti televisioitava.

Lajin perusperiaate on sama kuin emälaji koripallossa: tavoitteena on saada pallo koriin. Ja vaikka pelaajiltakin vaaditaan samoja ominaisuuksia ja erikoisosaamista kuin koripallossa, on 3×3 lopulta aivan oma maailmansa.

Suurin ero koripallon ja 3×3 välillä on se, että 3×3-kentällä on yksi kori ja kenttä on alle puolet koripallokentän pinta-alasta. Joukkueessa on kerralla kentällä lajin nimen mukaisesti kolme pelaajaa.

3×3-ottelun peliaika on 10 minuuttia, mutta ottelu päättyy ennen sitä, mikäli toinen joukkueista tekee 21 pistettä.

Sähäkkyyttä lajiin tuo se, että hyökkäysaika on (pelikentän tavoin) puolitettu 12 sekuntiin. Eli lajissa ei yksinkertaisesti ole aikaa ylenpalttiseen pallolla pläräämiseen.

Iso ero on myös korista saaduista pisteistä. ”Kolmoskaaren” takaa heitetystä korista saa kaksi pistettä ja kaaren sisäpuolelta heitetystä korista yhden pisteen. Onnistuneesta vapaaheitosta saa myös yhden pisteen.

Toinen tempoa nostava sääntö on se, että tehdyn korin jälkeen ei tule taukoa. Korin päästänyt joukkue saa heittää heti kun on käynyt pallon kanssa kaaren ulkopuolella. Samoin mikäli joukkue ottaa puolustuslevypallon, riiston tai heitontorjunnan, on joukkueen käytävä kaaren takana ennen kuin se on oikeutettu tekemään korin.

Joukkuevirheitä lajissa on kuusi, seitsemännestä joukkuevirheestä tulee kaksi vapaaheittoa.

Jos ottelu on 10 minuutin jälkeen tasan, pelataan jatkoaika kahteen pisteeseen eli ottelu voi päättyä yhteen heittoon. Jatkoajalla suureen rooliin nousee se, kumpi joukkue saa pallonhallinnan. Varsinaisen peliajan ensimmäinen pallonhallinta ratkaistaan kolikonheitolla. Jatkoajalla ensimmäisen pallonhallinnan saa se, joka aloitti varsinaisen peliajan puolustamalla.

Tokiossa 3×3 pelataan kahdeksan joukkueen turnauksina.

Silmiinpistävää on se, ettei miesten hallitseva maailmanmestari USA selvinnyt kisoihin. USA:n vuoden 2019 mestarijoukkueessa oli yksi salolaisille tuttu pelaaja: syksyllä 2017 Vilppaassa pelannut Canyon Barry, joka tuli tunnetuksi alakautta heitetyistä niin sanotuista ”mummovapareista”.

Miesten turnauksen suurin voittajasuosikki on Serbia, jonka riveissä pelaa maailman parhaana 3×3-pelaajana pidetty Dusan Bulut . Serbian suurin haastaja on kahden vuoden takainen MM-hopeamitalisti Latvia. Miesten turnauksen kahdeksasta joukkueesta peräti kuusi on Euroopasta ja loput kaksi Aasiasta (Kiina ja kisaisäntä Japani).

Naisten turnauksessa USA on mukana ja maa on myös suurin voittajasuosikki ennen Ranskaa ja Venäjää. Naisten turnauksessa pelaa myös vähemmän tunnettu koripallomaa Mongolia, joka kuuluu 3×3:ssa maailmanrankingissa top kymppiin naisissa ja miehissä.

Lähde: FIBA

Romanian naisten 3×3-joukkue otti torstaina tuntumaa Tokion peliareenaan.

3×3 Tokion olympialaisissa

Joukkueet:
Naiset: Venäjä, Kiina, USA, Mongolia, Romania, Ranska, Italia ja Japani.
Miehet: Serbia, Venäjä, Kiina, Japani, Puola, Hollanti, Latvia, Belgia.

Pelijärjestelmä:
Yksinkertainen runkosarja, jonka kaksi parasta selviää suoraan välieriin. Sijoille 3–6 päätyneet joukkueet pelaavat puolivälierät.

Aikataulu:
Runkosarja alkaa lauantaina ja päättyy tiistaina, jolloin pelataan myös puolivälierät. Välierät ja finaalit pelataankeskiviikkona 28.7.