Olympiaväylillä huippukato – naisten golfturnaus on miesten turnausta selvästi kovatasoisempi

0
Sami Välimäki otti tiistaina tuntumaa Kasumigasekin olympiaväyliin.

Tokion olympiagolf käynnistyy torstaina miesten kisalla.

Kilpailu on kovatasoinen, mutta missään nimessä ei voida sanoa, että mukana olisivat kaikki maailman parhaat – ei lähelläkään.

Jo pelkästään maakiintiöt pudottivat lukuisia USA:n huippupelaajia pois Tokiosta. Maailmanlistan 20 parhaan joukossa on peräti 14 USA:n golfaria, joista Tokiossa nähdään vain neljä.

Kisojen aattona kilpailusta putosivat koronatartunnan vuoksi vielä maailmanlistan ykkönen, Espanjan Jon Rahm, sekä listakuutonen, USA:n Bryson DeChambeau. Rahmille maailmanlistan ykköspaikan menettänyt listakakkonen USA:n Dustin Johnson kertoi jo keväällä jättävänsä Tokion väliin.

Listasijoitukseltaan parhaat golfarit Tokiossa ovat sijoilla 3.–5. olevat USA:n Collin Morakawa, Justin Thomas ja Xander Schauffle. Neljänneksi kovin ranking (11:s) on Norjan Viktor Hovlandilla.

Huippujen puuttuminen luonnollisesti nostaa suomalaispelaajien, Kalle Samoojan ja Sami Välimäen, osakkeita.

Samoojan maailmanlistasijoitus 130 on Tokioon osallistuvien pelaajien joukossa 34. paras. Välimäen listasijoitus (133) on 34. paras.

Samooja lähtee olympiaväylille pelaamaan hyökkäämään.

– Kyllä täällä lähdetään melko aggressiivisella taktiikalla liikkeelle. Luotetaan lähipeliin, jos tulee virheitä ja ammutaan neljä päivää lippua kohti. Turha lähteä jarruttelemaan, Samooja summasi Golfliiton tiedotteessa.

– Tavoitteenani on vääntää mitaleista ja voitosta, Samooja linjaa rohkeasti.

Torstaista sunnuntaihin pelattavaan olympiaturnaukseen osallistuu 60 pelaajaa, jotka kaikki pysyvät mukana täydet neljä kierrosta. Ammattilaiskiertueelta tuttua ”cutia” ei siis ole käytössä.

Olosuhteet ovat odotettua kuivemmat, kun pelätty taifuuni ohitti Tokion kauempaa. Sadetta on ennustettu vasta sunnuntain päätöskierrokselle.

Jos miesten turnauksessa on kärkipelaajien kato, niin naisissa on kaikki huiput mukana. Maailmanlistan 13 parasta pelaa Tokiossa, jonka lisäksi mukana ovat sijat 15, 17 ja 20.

Maailmanlistan kuudesta parasta pelaajasta kaksi on USA:sta (mm. listaykkönen Nelly Korda) ja peräti neljä Etelä-Koreasta.

Huippukesää pelaava Suomen Matilda Castren on noussut maailmanlistalla jo sijalle 51, jättäen muun muassa Ruotsin ykkösen Anna Nordqvistin (54:s) taakseen.

Olympiaturnauksen 60 pelaajan joukossa Castrenin rankingsijoitus on 23:nneksi paras. Suomen toinen edustaja Sanna Nuutinen on maailmanlistalla sijalla 219, joka on Tokioon osallistuvien joukossa 49:nneksi paras sijoitus.

Naisten turnaus starttaa tosin vasta ensi viikon keskiviikkona, joten osallistujalista saattaa vielä muuttua.

Miesten golfturnauksen avauskierros torstaina. Sami Välimäen ryhmä starttaa kello 1.41 ja Kalle Samoojan ryhmä kello 3.36 (Suomen aikaa).