Pahentunut koronatilanne on hiljentänyt iltatoreja – ”Iltatori ei ole nyt päässyt normaaliin vauhtiinsa”

8
Anne ja Harri Ylander arvelevat, että keräily on nykyään harvinaisempi harrastus. – Se voi myös hiljentää keräilytavaroiden myyntiä tapahtumissa, Anne Ylander pohtii. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Iltatoreja on järjestetty tänä kesänä neljä, ja toiset neljä on vielä edessä. Koronavirus on tuonut tapahtumalle omat haasteensa, mutta järjestäjän vaihtuminen ei juurikaan iltatoreilla näy. Nykyisen järjestäjän, Salon Iltatori ry:n tuottaja Ville Virtasen mukaan kesän iltatorit ovat lähteneet liikkeelle erittäin hyvin. Hänen mukaansa pandemiatilanne on huomioitu, ja ihmiset ovat olleet valveutuneita etenkin konserttien aikana.

Iltatoreille ei ole Virtasen mukaan asetettu kävijämäärätavoitteita. Hän kertoo kuitenkin olevansa tyytyväinen kävijöiden määrään. Hänen mukaansa Ressu Redfordin ja Meiju Suvaksen tähdittämät iltatorit keräsivät arviolta reilut 6 000 kävijää ja Salon kaupungin isännöimä tori noin 3 000.

Tämänkesäiset kävijämäärät eivät yllä ennätysten tasolle. Kesällä 2013 Cheek veti torille ennätykselliset 13 000 katsojaa. Noin 10 000 kävijää torille on houkutellut myös muun muassa Michael Monroe, Anna Abreu ja Yö. Torstaina torilla esiintyi Steve ’n’ Seagulls. Virtanen arvelee, että korona on laskenut kävijämääriä jonkin verran.

Lohjalainen Timo Salo käy iltatorilla vähintään kerran kesässä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Iltatorin kävijät kokevat, että tapahtuma on ennallaan muuten paitsi hiljentymisen osalta. Torille myyjäksi tulleet Anne ja Harri Ylander kertovat, että kesä on ollut myyjien kannalta kurja, koska monet tapahtumat ovat olleet hiljaisia. Kokemusta iltatoreista heiltä löytyy noin 40 kesän verran. He kokevat, että myyjiä ja kävijöitä on paljon vähemmän kuin normaaleina kesinä.

– Joskus myyntipaikoista piti melkein kisailla, nyt ei ole sitä ongelmaa, Anne Ylander kertoo.

Hiljaisuuden syyksi pariskunta epäilee korona-aikaa. He kokevat iltatorin kuitenkin yhtä viihtyisäksi kuin aiemminkin.

– Muuten tapahtuma on kyllä yhtä mukava kuin aina ennenkin, väkeä on vaan vähemmän, Harri Ylander toteaa.

Myös lohjalainen Timo Salo on huomannut hiljentymisen. Hän kertoo käyvänsä iltatorilla vähintään kerran kesässä.

– Iltatori ei ole nyt päässyt normaaliin vauhtiinsa. Väki on vähentynyt, kuten myyjätkin. Ennen myyntipöytiä oli monessa rivissä, Salo kertoo.

Salo on kuitenkin tyytyväinen, että toimintaa pidetään yllä hankalista ajoista huolimatta. Hän uskoo, että hiljaisuuden syy on koronavirus ja että ensi kesänä päästään jo vilkkaammalle torille.

UN Women Suomi -yhdistys on ollut iltatoreilla jo monena kesänä. Kuvassa vasemmalta alkaen Anneli Mäkipää, Hanna Tulonen, Anita Sjöholm-Nikkanen ja Eeva Laakkio. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Myös UN Women Suomen Salon seudun puheenjohtaja Anita Sjöholm-Nikkanen kertoo, että tämä kesä on ollut iltatorilla huomattavasti normaalia hiljaisempi. Iltatori on hänelle tuttu monelta kesältä, ja tänä vuonna hän on ollut mukana jokaisella iltatorilla yhdistyksen puolesta.

– Huonontunut koronatilanne on varmaan lisännyt varovaisuutta ihmisissä. Se näkyy sekä myyjissä että kävijöissä, hän arvioi.

Sjöholm-Nikkanen kuitenkin kokee iltatorin olevan muuten ennallaan. Hänen mukaansa yhdistyksen myyntipöydässä on käynyt kauppa hyvin. Myös hän uskoo, että ensi kesänä iltatoreilla käy taas tuttu vilske, jos koronatilanne vain on ohi.

Espanjassa asuvalle, mutta kotiseudullaan Paimiossa kesänsä viettävälle Tiina Södermanille iltatorit ovat jokakesäinen perinne. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Myös kirpputorimyyjäksi torille tullut Tiina Söderman kokee, että korona on vaikuttanut tapahtuman hiljaisuuteen. Iltatori on hänelle tuttu niin myyjän kuin asiakkaankin roolissa jo monelta vuodelta. Hän epäilee, että ihmiset välttävät väenpaljoutta ja tapahtumia, etenkin nyt kun koronatilanne on heikentynyt.

– Missä kaikki muut kirppismyyjät oikein on, Söderman ihmettelee ja katselee ympärilleen.

Tarja Lempiäinen sekä hänen lapsenlapsensa Urho ja Hilkka Lempiäinen ostivat iltatorilta muun muassa suuren yksisarvispehmolelun. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kirpparimyyjiä torilta löytyikin lähinnä lasten kirpparin puolelta. Asiakkaana olleille Tarja Lempiäiselle ja hänen lapsenlapsilleen Hilkka ja Urho Lempiäiselle iltatori on tuttu.

– On tästä muotoutunut sellainen vakkaripaikka. Mielestäni tapahtuma on muuten ennallaan, mutta hiljaisempaa on, Tarja Lempiäinen kertoo.

Myös Tarja Lempiäinen kertoo, että lasten kirpparin puolella vilinää kuitenkin riittää.

– Täällä on paljon ihania myyjiä, ja jokaiselta tekisi mieli ostaa jotain, hän nauraa.

Lempiäisten mukaan torilta tarttuikin muun muassa Aku Ankka -kirjoja ja suuri yksisarvispehmolelu.

Steve ’n’ Seagulls viihdytti torstaina iltatoriyleisöä. Kuva: SSS/Minna Määttänen
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Rokotepassi
1 kuukausi sitten

Ei uskalla itsekään osallistua, kun porukka ei käytä maskeja. Molemmat rokotukset otettu, mutta silti ei uskalla riskeerata.

Rokotuspassi pitäisi saada nopealla aikataululla käyttöön kaikkiin julkisiin tiloihin ja tapahtumiin. Yrityksiin ja työpaikoille myös ehdottomasti. Yritysten on turha vaarantaa toimintaaansa tai henkilöstönsä terveyttä hällä väliä -tyyppien takia. Työsuojelulaki oikeastaan velvoittaa suojelemaan työntekijää vaaroilta, rokotepassi olisi tähän paras työkalu.

Kukoistuksen aikoja muistellen
1 kuukausi sitten

Koronan jälkeen ehkä vielä isompi haaste on, miten toreille saadaan nuorempaa asiakaskuntaa, sillä Salon ikärakenteesta johtuen niin moni myyjä kuin asiakaskin on jo pitkään lukeutunut senioriväestöön. Esiintyjävalinnoilla voidaan vaikuttaa jonkin verran, mutta myös torimyynti ja kirpputorin puoli pitäisi saada vetämään ostavia asiakkaita.

Muistan millaista iltatoreilla oli viisitoista vuotta sitten. Sitä elinvoimaista vilskettä kaipaa moni myyjä ja torin tunnelmasta muuten nauttiva.

Tungos ei ole tunnelma
1 kuukausi sitten

Miksi sinne pitäisi saada nuorempaa väkeä?

mietitäänpä
1 kuukausi sitten

Siksi, että väki poistuu vanhemmasta päästä hiljalleen. Nuorentumista tarvitaan jo pelkästään torin jatkuvuutta ajatellen.

Tavis torilta
1 kuukausi sitten

Noin 20 vuotta sitten ja 20 vuotta nuorempana kiiruhdettiin töistä kotiin ja klo 18:ksi takaisin torille, sinne tulivat toisetkin. Musiikkina oli sen ajan iskelmälaulaja ja tanssimusiikkia, tangot, valssit, humpat. Ja porukka viihtyi. Ehkä koronakin on jotain vaikutusta tuonut ja nyt ovat myös kesälomalaiset lähteneet? Torille mennään myös tuttuja tapailemaan sekä seurustelemaan. Kun musiikki hakkaa niin lujaa, että korviin sattuu, ei voi edes lähelläkään istuvan kanssa puhua. Iltatori tuskin on nuorten juttu, heille ovat festarit.

Top tykkänään
1 kuukausi sitten

Useat toivoivat ensi kesäksi normaalia toimintaa. No, voin vakuuttaa, ettei tule onnistumaan, kun siellä kierrätte koronaa levittämässä.

Iltatori
1 kuukausi sitten

Näin. Ei täysjärkinen osallistu, koska vajaajärkisiä on liikkeellä liikaa.

Iltatori
1 kuukausi sitten

Tartuttaminen näyttäisi olevan sallittua.