Paluu liki normaaliin päiväjärjestykseen – 53. Salon Ampumakisat kiinnostavat osallistujia jokseenkin entiseen malliin

0
Hajalassa sijaitsevassa Salon Ampumaurheilukeskuksessa ollaan pääsemässä kilpailujen makuun. (kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Usean päivän mittaiset ampumaurheilukilpailut kuuluivat Salon seudun perinteisiin yli puolen vuosisadan ajan. Jo 1960-luvun puolella aloitettiin traditio, joka jatkui katkeamattomana ja Suomen pisimpänä 2010-luvun loppuun asti.

Koronavirus taklasi Salon Seudun Ampujien (SaSA) järjestämät kisat viime vuonna, mutta nyt voidaan palata lähes normaaliin päiväjärjestykseen. Halikon Hevonpäässä päästään viikonloppuna taas tähtäilemään tauluihin kilpailumielessä, Salon Ampumakisojen merkeissä jo 53. kerran.

Ampujat ovat odottaneet kisoja. Tämä näkyy siinä, että osallistujamäärä on asettumassa jokseenkin samalle tasolle kuin aiemmin.

– On tietysti todella ilahduttavaa, että väki löytää paikalle tässäkin vaiheessa näin runsaslukuisena, toteaa kilpailunjohtaja Asko Terkola.

Vallitseva koronatilanne näkyy toki myös viikonlopun tapahtumassa. Käsidesit ja turvavälien pitämiset kuuluvat asiaan, ja myös esimerkiksi kahvio- ja ruokapalveluissa huomioidaan terveysturvallisuus.

– Joissakin lajeissa ei kisapaikalle voi ottaa avustajia, ja ampumaradoille meneminen porrastetaan tavallista tarkemmin, Terkola luettelee.

Kun rajoitukset lievenivät kesän alkua kohden, pystyttiin Salon ampumakisojen järjestäminenkin lyömään lukkoon. Varsinais-Suomen torstainen siirtyminen koronan perustasolta kiihtymisvaiheeseen ei muuta suunnitelmia tässä vaiheessa.

– Onneksi ei muuta, kun kyse on ulkotapahtumasta, jossa etäisyyksiä on mahdollista pitää erittäin hyvin. Toivottavasti säätkin suosivat niin, että pystyisimme hyödyntämään ulkopöytiä esimerkiksi ruokailun ja kahvion pyörittämiseen, kilpailunjohtaja miettii.

Kilpailut ovat tärkeitä luonnollisesti sekä järjestäjille että urheilijoille.

– Uskon, että meillä on tässä poikkeustilanteessakin hyvä mahdollisuus tehdä kisoista plusmerkkinen taloudellinen tulos, Terkola kalkyloi.

Viime vuonna jäivät järjestämättä Halikossa myös ikäihmisten SM-kilpailut.

– Jos peruuntumisista hakee jotain hyvää, niin tuli tietynlainen huilivuosi, vaikka se pakollinen olikin. Tapahtumia järjestävien porukka on kuitenkin kooltaan aika pieni, Terkola muistuttaa.

Nyt päästään siis palaamaan ainakin osin normaaliin päiväjärjestykseen, kuten on enimmäkseen päästy koko Suomen kisoissakin myös ampumaurheilun osalta. Myös Hevonpään rata on varsin pitkien kiinniolojaksojen jälkeen ollut auki kesäkuun alusta alkaen.

SaSA:lla kävi myös onni onnettomuudessa sikäli, että se ehti viime vuosina järjestää lukuisia Suomen mittakaavassa merkittäviä kilpailuja ennen koronan ryöpsähdystä. Näihin lukeutuivat lasten ja nuorten kultahippufinaalit sekä aikuisten kivääri- ja pistoolilajien SM-kisat.

Paikallisista kilpailijoista miesten kiväärissä ovat paikalla tutut nimet Tero Hovilasta Teemu Hartmaniin ja Jyry Laaksoseen . Suomen kärkeä edustavat puolestaan Aleksi Leppä ja Juho Kurki , joista varsinkin Leppä oli äärimmäisen lähellä kisapaikkaa Tokion olympialaisiin. ​

Salon Ampumakisojen ensimmäinen kilpailuerä alkaa perjantaina kello 15, viimeinen sunnuntaina kello 14.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments