Prosentin tarkkuudella

0

Taiteilija John Lennon sanoi 55 vuotta sitten, että Beatles on suositumpi kuin Jeesus. Osa amerikkalaisista pahoitti mieleensä niin, että kotvan kuluttua Lennon pyysi tokaisuaan anteeksi, tiettävästi pitkin hampain.

Lennon esitti arvionsa kitaristin näppituntumalla. On olemassa myös hieman luotettavampia keinoja selvittää suosiota. Mielipiteiden mittaajat ovat tehneet siitä oikein elinkeinon. Tällä viikolla he kertoivat, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on suositumpi kuin Beatles. Kukaan ei pyydä anteeksi, tuskin on syytäkään.

Helsingin Sanomien kyselyssä 90 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että vuodesta 2012 virkaa hoitanut Niinistö on suoriutunut erittäin tai melko hyvin. Kun prosentin muutetaan asteiksi, kiehumispistettä ei vielä saavutettu, mutta kulma on suora.

Presidentillä ei ole oppositiota, eikä hänen kannatustaan mitata välikysymyksillä. Hesarin mielipidemittauksen mukaan pieni ei-niinistöläinenkin vähemmistö Suomessa silti on. Prosentti vastaajista antoi presidentille huonon arvosanan.

Muitakin prosenttiliikkeitä löytyy. Prosentti suomalaisista on sitä mieltä, että ilmastonmuutokselle ei tarvitse tehdä mitään, ja prosentti vastustaa kaikkia rokotuksia.

Prosentti ihmisistä tietää, että kun turistilipun avaruuteen ostaa eurolla ja myy kahdella, tulee prosentti voittoa.

Suomalaiset arvostavat presidentti-instituutiota, ja presidentinvaaleissa myös äänestetään ahkerasti. Toisin on kuntavaaleissa. Jos äänestysprosentti kertoo suoraan, onko ihmisten mielestä väliä sillä, kuka kotikunnan asioista päättää, puolet on sitä mieltä, että ei ole muuta väliä kuin hällä väliä.

Poliittiseen puheeseen kuuluu huoli tulevasta polvesta. Sille ei voi jättää perinnöksi velkaa, ei tärveltyä luontoa eikä ylikuumentunutta ilmastoa. Poliitikkosuvuissa tulevista polvista on puhuttu jo monessa polvessa.

Keskustalaisten tieteiden ja kulttuurien ministeri Antti Kurvinen lukee kesäkuun vaalien äänestysprosenttia niin, että nyt ei auta muu kuin laskea äänestysikärajaa.

– Mitä Kurvisen esityksestä pitäisi ajatella?

– Tulevalle polvelle annettiin juuri määräys käydä koulua täysi-ikäiseksi asti. Miksi sille ei annettaisi myös oikeutta päättää siitä, ketkä saavat olla huolissaan tulevasta polvesta?

– Olen sataprosenttisesti samaa mieltä. Nuorten pitää päästä äänestämään isovanhempiaan.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments