PUI loi suurmenestyksen – Power Cupin isä on ollut paikalla kaikissa turnauksissa, eikä Salokaan jäänyt väliin

0
Ei Power Cupia ilman Pentti Uusi-Illikaista. (kuva: SSS/Minna Määttänen)

Eri urheilulajeissa käytetään paljon luonnehdintaa ”kaiken nähnyt valmentaja”. Eihän kukaan silti ole kaikkea nähnyt missään lajissa.

Ei Pentti Uusi-Illikainen, lentopalloväen keskuudessa useat vuosikymmenet lyhenteellä PUI tunnettu mieskään ole nähnyt kaikkea junioriturnaus Power Cupissa. Hän on kuitenkin kokenut todennäköisesti enemmän kuin kukaan muu osin jo siitäkin syystä, että ilman Uusi-Illikaisen kädenjälkeä ei tätä jättitapahtumaa välttämättä olisi.

Aina kun Power Cup on vuodesta 1985 lähtien järjestetty, on PUI ollut paikalla. Koronavirukselle hänkään ei voi mitään, mutta lajikansan iloksi turnaustauko jäi lopulta yhden vuoden mittaiseksi.

Missä Power Cup, siellä edelleen myös Uusi-Illikainen. Niin myös Salossa. Hänet valittiin 87-vuotiaana viime lokakuussa Suomen lentopallon kunniagalleriaan eli Hall of Fameen.

– Kun PUI soitti ja tiedusteli, että voisiko hän tulla Oulusta Saloon katsomaan turnausta, meinasi minulla tulla tippa linssiin, totesi monet vuodet turnausta järjestämässä ollut Riia Martinoja.

Uusi-Illikaisella oli 1980-luvun alkupuolella visio. Hän pohti jalkapallon Helsinki Cupia seuratessaan, että miksei lentopalloon voisi luoda samankaltaisen massatapahtuman.

Niinpä mentiin tuumasta toimeen, ja Jyväskylässä järjestettiin vuonna 1985 turnaus Yhteispeli-nimellä.

Niin siinä sitten kävi, että Power Cup kasvoi joukkuemäärältään paikoin jopa Helsinki Cupia suuremmaksi. Salossa olisi ilman maailmanlaajuisesti muuttunutta terveystilannetta tavoiteltu tuhatta joukkuetta, Helsinki Cupin ennätysmääräksi kirjattiin kaksi vuotta sitten 1 371.

Ottaen huomioon Suomen jalkapallon reilusti yli kymmenkertaisen lisenssipelaajien määrän lentopalloon verrattuna loivat Uusi-Illikainen ja kumppanit melkoisen hittituotteen.

Olisitteko uskonut tuolloin 40 vuotta sitten, että Power Cupista voisi tulla tällainen suurmenestys, Pentti Uusi-Illikainen?

– Kyllä minä ainakin periaatteessa uskoin. Toki ihan noin nopeaa kasvua ei ehkä olisi osannut ennakoida.

Yhteispeli-nimi vaihtui silloisen Lentopalloliiton puheenjohtajan Timo Santalaisen kautta. Santalainen työskenteli Säästöpankkiopiston johtajana, ja pankilla oli Power Card -niminen luottokortti.

– Pankki kaatui, mutta Power jäi, Uusi-Illikainen hymähtää.

Onnistuneesta suunnittelusta kertoo esimerkiksi se, että turnauksen pääperiaatteet ovat pysyneet hyvin pitkälti ennallaan nämä jo yli 35 vuotta.

– Alusta alkaen oli selvää, että tapahtuma tulee kiertämään ympäri Suomea, Pudasjärven Urheilijoiden lentopallojaoston vuonna 1966 ja oululaisen lentopalloseura Ettaa vuonna 1990 perustamassa ollut Uusi-Illikainen muistelee.

Salo onkin turnaukselle jo 25:s järjestäjäkaupunki. Määrä on kunnioitettava, kun miettii olosuhdevaatimuksia yleensä lähes 10 000 henkilön tapahtumaan.

– Tosiasia on myös se, että liiton ihmisillä pitäisi olla taitoa myydä Poweria. Tässä olisi jonkinlainen mahdollisuus saada merkittäviä sponsoreita. Laji-ihmisillehän turnaus on myyty hienosti, mutta yhteistyökumppaneille ei riittävän hyvin, Uusi-Illikainen kokee.

Perinteisiin on kuulunut myös tapahtuman nelipäiväisyys ja ajankohta ensimmäisenä pitkänä viikonloppuna sen jälkeen, kun koulujen lukukausi on päättynyt. Koronakuriositeetti teki tänä vuonna omanlaistaan historiaa tähänkin asiaan, kun turnaus siirtyi tilapäisesti heinä-elokuun taitteeseen.

– Perheet lähtevät lomamatkoille pian koulujen loppumisen jälkeen, mutta se ensimmäinen lomaviikonloppu pyhitetään monesti vielä Powerille.

Uusi-Illikainen iloitsee siitä, että Power Cup pystyttiin kuin pystyttiinkin tänä vuonna järjestämään.

– Kun järjestelyt ovat näin hyvät, kantaa se taas turnausta eteenpäin jatkossakin.

Ensi vuonna Power Cup saa toivottavasti Kauhavasta 26:nnen järjestäjäpaikkakunnan, toivottavasti joukkueidenkin osalta täysimääräisenä pidettävässä tapahtumassa. Ja toivottavasti paikalla on silloinkin PUI.