Saksassa ilmastovaalit

0
Ennätystulvat aiheuttivat suuria tuhoja Saksassa. Kuva otettu Rechissä 21.7.

Saksan tuhotulvat ovat mullistaneet paitsi useiden kaupunkien ja ihmisten elämän myös syksyn liittopäivävaalien asetelmat. Syyskuun lopussa pidettävistä tärkeistä vaaleista on hyvää vauhtia tulossa ilmastovaalit.

Ilmastonmuutosta pidetään syynä Saksaa koetelleisiin ankariin tulviin. Vaalikeskustelussa ilmastonmuutoksen vastaiset toimet nousevat varmasti esille. Keskustelua käytäneen myös siitä, miten jättimäiset tulvat onnistuivat yllättämään saksalaiskaupungit.

Syksyn liittopäivävaalit ovat tällä kertaa poikkeuksellisen merkittävät, sillä niissä valitaan Saksan pitkäaikaisen liittokansleri Angela Merkelin seuraaja. Valintaa seurataan tarkkaan myös muualla Euroopassa, koska Merkel on ollut näkyvä johtohahmo koko EU:ssa.

Vaalien asetelmat muuttuivat isolla rysäyksellä, kun ennätyssuuret tulvat runtelivat saksalaisia kaupunkeja ja tuhosivat ihmisten koteja. Saksan tulvissa kuoli lähes 200 ihmistä.

Kun pahimmasta järkytyksestä on toivottu ja suurimmat tuhot saatu korjattua, vaaditaan toimenpiteitä, miten tulvilta voidaan tulevaisuudessa välttyä. Hallinnosta vastaavat joutuvat myös selittämään, miksi näin pääsi käymään ja miksi varoitukset eivät toimineet.

Saksan johtavat poliitikot ja liittokansleriehdokkaat ovat käyneet tulva-alueilla tapaamassa paikallisia ihmisiä ja esittämässä surunvalitteluja.

Väistyvän liittokansleri Merkelin oman puolueen eli CDU:n ja CSU:n yhteinen liittokansleriehdokas on Armin Laschet. Hän kävi tulvan runtelemassa Erfstadtin kaupungissa.

Tätä vierailua ei voi kuitenkaan pitää onnistuneena. Kun liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier esitti puheessaan surunvalitteluja tulvien uhreille, samaan aikaan Laschet naureskeli taustalla omissa keskusteluissaan. Kuva nauravasta liittokansleriehdokkaasta levisi laajasti saksalaisessa mediassa.

Laschetia on pidetty todennäköisenä seuraajana uudeksi liittokansleriksi. Kömmähdys saattaa heikentää hänen asemiaan. Lisäksi Laschet on yksi pahiten tulvista kärsineen osavaltion, Nordrhein-Westfalenin pääministeri. Häneltä tullaan varmasti kysymään, mitä tulvien estämiseksi oli tehty ja miksi varoitusjärjestelmät eivät toimineet.

Vastaehdokkaat eivät jätä tilaisuutta käyttämättä. Ainakin vihreille avautuu hyvä mahdollisuus syyttää kilpailijoita heikosta varautumisesta ja ilmastotoimista.