”Vanha Salo” menetti yhden valtuustopaikan

1

Salon uuteen kaupunginvaltuustoon valittiin totuttuun tapaan eniten valtuutettuja vanhan Salon kaupungin alueelta, joka on alueista suurin ja josta oli eniten myös ehdokkaita.  Valtuutetuista 25 asuu vanhan Salon alueella. Edellisiin kuntavaaleihin verrattuna Salo menetti yhden paikan.

Perniöstä valittiin valtuustoon seitsemän kuntapäättäjää, kun edellisissä kuntavaaleissa valtuustoon nousi viisi perniöläistä. Yhtä paljon Perniöstä on ollut valtuutettuja vain yhdistyneen Salon ensimmäisessä valtuustossa. ”Siirtymäkaudeksi” valittiin 75 kaupunginvaltuutettua, kun kymmenestä kunnasta muodostettu nykyinen Salon kaupunki perustettiin vuoden 2009 alussa.

Syksyllä toimintansa aloittaa kuntaliitoksen jälkeen kolmas valtuusto, jossa on 51 valtuutettua.

Alueista kolmanneksi eniten uuteen valtuustoon tulee päättäjiä Halikosta, jossa asuu kuusi valtuutettua. Edellisissä kuntavaaleissa halikkolaisia äänestettiin valtuustoon seitsemän.

Kiikalasta tulee kolme valtuutettua eli saman verran kuin päättyvällä valtuustokaudella. Muurlan valtuutettujen määrä säilyi kolmessa ja Kiskon neljässä.

Yhden valtuutetun entisiä kuntia ovat Kuusjoki, Suomusjärvi ja Särkisalo.

Neljä vuotta sitten Pertteli jäi ilman valtuutettua ja niin nytkin.

Suomusjärveltä jatkaa keskustan 51-vuotias maatalousyrittäjä Asko Määttänen, joka aloitti kuntapäättäjän uransa jo Suomusjärven kunnan toimiessa.

Särkisalon kokoomusvaltuutettu Heikki Liede ei lähtenyt ehdolle enää tämän vuoden kuntavaaleihin, mutta kulmakunta säilyy edustettuna kaupunginvaltuustossa. Pitkäaikainen kuntapoliitikko, jatkopaikan puolueensa ääniharavana lunastanut valtuuston puheenjohtaja, 61-vuotias mielenterveyshoitaja Juhani Nummentalo asuu nykyään Särkisalossa.

Kuusjoen lippua pitää korkealla kokoomuksen 51-vuotias maatalousyrittäjä Anna-Leena Yli-Jama, joka jatkaa valtuustossa.

Salon suurimmat puolueet SDP, kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset saivat kukin uudelle valtuustokaudelle yksitoista valtuutettua.

SDP:n valtuutetusta peräti kymmenen asuu vanhan Salon alueella ja yksi Halikossa. Uusina demarivaltuutettuina työnsä aloittavat 39-vuotias aluetoiminnan asiantuntija Kaisa Palohonka ja 71-vuotias pienyrittäjä Kaarlo Alanko.

Kokoomuksen valtuutetuista kuusi asuu entisen Salon kaupungin alueella, kolme Perniössä, yksi Kuusjoella ja yksi Särkisalossa. Uusia kokoomusvaltuutettuja ovat 48-vuotias tutkija ja yrittäjä Janne Väistö, 43-vuotias palvelujohtaja Kalle Räike, 61-vuotias yrittäjä, liikenteenharjoittaja Ralf Hellsberg sekä 36-vuotias yrittäjä Stina Siikonen. Siikonen asuu Perniössä; muut uudet vanhan Salon puolella.

Keskustan valtuutetuista kaksi on vanhasta Salosta, ja muut edustavat maaseutua. Halikosta, Kiikalasta ja Kiskosta tulee jokaisesta kaksi keskustavaltuutettua. Puolueella on edustus myös Halikosta, Suomusjärveltä, Muurlasta ja Perniöstä. Särkisalosta keskustalla ei näissä vaaleissa ollut edes ehdokasta.

Keskustan uusista valtuutetuista puolueen ääniharavaksi ponkaissut 42-vuotias teologian tohtori Johannes Alaranta on Perniöstä, 59-vuotias varatuomari Pekka Salomaa Kiskosta ja 74-vuotias eläkeläinen Ismo Saari Muurlasta.

Perussuomalaisista salolaisia on kolme, halikkolaisia kaksi, muurlalaisia kaksi, kiskolaisia kaksi ja perniöläisiä kaksi.

Uusia perussuomalaisten valtuutettuja ovat 46-vuotias yrittäjä Heimo Koskinen Halikosta, 31-vuotias lvi-asentaja Mika Sarhola Kiskosta, 49-vuotias varhaisjakaja ja nuorisotyöntekijä Petteri Rissanen Salosta ja 50-vuotias yrittäjä Janne Järvinen Perniöstä.

Vihreiden neljä valtuutettua tulevat Salosta, Halikosta, Kiikalasta ja Perniöstä. Uusia vihreitä valtuutettuja ovat puolueen ääniharava, 36-vuotias väitöskirjatutkija Anna Härri Kiikalasta ja 45-vuotias näyttelijä ja kulttuurituottaja Saija-Reetta Puopolo Salosta.

Vasemmistoliiton molemmat valtuutetut asuvat vanhassa Salossa: pitkän linjan kuntapäättäjän, 68-vuotiaan kotipalvelutuottaja Marja Ruokosen rinnalle nousi uutena 60-vuotias historian ja yhteiskuntaopin lehtori Timo Lähteenmäki, joka haravoi puolueelle eniten ääniä Salossa.

Liike Nyt sai ensimmäistä kertaa edustajansa Salon kaupunginvaltuustoon. Tuore valtuutettu, 52-vuotias eläkeläinen Mika Nummenpalo asuu vanhassa Salossa.

 

Juttua on  korjattu. Lisäksi kartta on vaihdettu ja taulukko poistettu. Jutussa ja grafiikassa oli virheitä valtuutettujen kotipaikkakunnissa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Heikki Liede
1 vuosi sitten

Särkisalon toinen valtuustopaikka oli vain muutaman äänen päässä, ja perussuomalainen ehdokas jäi puolueensa ensimmäiseksi varavaltuutetuksi. Kaksi edustajaa olisi ollut varma, jos kyseinen ehdokas olisi ollut kokoomuslainen tai edes sitoutumaton kokoomuksen listalla, kuten minäkin kahdeksan vuotta sitten.