Tokion Tähdet – Caeleb Dressel on seuraava Michael Phelps

0
Kuukausi sitten Caeleb Dressel tuuletti ennätystään 50 metrin vapaauinnissa. Tämänkaltaisiin kuviin ehditään Tokiossakin tottua.

Yksilöurheilu tarvitsee supertähtensä palloilun jättisarjojen puristuksessa. Usain Boltin merkitys yleisurheilulle oli korvaamaton, samoin Michael Phelpsin rooli uinnissa.

Uinti on saamassa meriiteiltään uuden Phelpsin juuri sopivasti hänen vetäydyttä areenoilta. Caeleb Dressel pääsee todennäköisesti todistamaan asian vihdoin myös olympia-altaassa.

Dressel, 24, myös poikkeaa Phelpsistä matkavalikoimaltaan jossain määrin. Yleisurheilun puolella maailman nopeimman ihmisen titteli kiinnostaa, eikä asian merkitystä pidä vähätellä uinnissakaan.

Itse asiassa Dresseliä voi jo nyt tituleerata kautta aikain nopeimmaksi uimariksi. Hänen nimissään on ”vain” yksi maailmanennätys, mutta niitä pitäisi periaatteessa olla jo kolme. 50 ja 100 metrin vapaauintien tilastoissa edellä on vain miehiä, jotka tekivät tuloksensa 12 vuotta sitten ihonmyötäisillä uimapuvuilla.

Floridassa syntynyt mies ei ole putkahtanut uintihuipulle tyhjästä. Erilaisia junioriennätyksiä löytyy liuta, samoin nuorten maailmanmestaruus ennen vuoden 2017 aikuisten MM-mitaliryminää.

Esimerkiksi hänen ponnistusvoimansa on suuri. Tokiossa kannattaa seurata jo miehen lämmittelyhyppyjä ennen altaaseen pulahtamista.

– Urheilussa ei ole koskaan ennen ollut hänen kaltaistaan, julisti yhdysvaltalaisen uinnin johtohenkilö Keenan Robinson tiistaina ilmestyneessä Sports Illustrated -lehden syväluotaavassa artikkelissa.

Dressel voisi menestyä monissa muissakin urheilulajeissa. Nopeuttakin kun riittää jo uinnin sprinttiaikojen kertomalla tavalla.

– Hänen olisi ominaisuuksiensa vuoksi pitänyt pelata amerikkalaisessa jalkapallossa laitahyökkääjänä, luonnehti maineikas jenkkifutisvalmentaja Steve Spurrier.

Voimatasotkin ovat monilla mittareilla kovat, vertailtaessa jälleen esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon ”taitopelaajiin”.

Itse uintisuorituksessa Dressel on ihan hyvä altaaseen hyppäämisessä eli lähdön reaktioajassa. Sen jälkeinen tekeminen näyttääkin sitten jo suorastaan taiteelta.

Sallitut starttihypyn jälkeiset 15 metriä Dresselin kuvaillaan etenevän parhaalla tavalla maailmassa.

– Hän on niin tehokas, niin kalamainen, luonnehtii Yhdysvaltojen uinnin arvostettu manageri Russell Mark.

– Caelebin vartalo näyttää etenevän pinnan alla muita kilpakumppaneita hitaammin, mutta paradoksaalisesti hän liikkuu silti heitä nopeammin. Ja kun hän tulee pintaan, muuttuu elegantti vedenalainen liikkuminen lähes väkivaltaiseksi menoksi, Mark lisää.

Niin, 15 metriä pinnan alla ei vielä riitä maailman nopeimman uimarin titteliin. Seuraavat 35 metriä taittuvat vauhdilla, ja tarvittaessa vielä 50 metriä lisää. Ainoa tähänastinen virallinen maailmanennätys löytyy sadan metrin perhosuinnista.

Vauhti pysyy 50 metristä sataan metriin parhaimmillaan lähes samana.

– Se on vaikuttavaa, Mark luonnehtii.

Dressel-huuma ryöpsähti viimeistään kaksi vuotta sitten MM-uinneissa. Kahdeksan mitalia oli yksittäisten MM-kisojen kautta aikain ennätys yhdelle urheilijalle. Toki erilaiset viestit ja jopa sekaviestit mahdollistavat aiempaakin suuremman mitalien rohmuamisen.

Joka tapauksessa Dressel putsasi pöydän voittamalla kaikki neljä henkilökohtaista matkaansa (50 ja sata metriä sekä vapaata että perhosta). Läheiset olivat häntä vastassa kahdeksannen mitalin jälkeen.

– Hän tärisi ja lyyhistyi käsivarsillemme, totesi hänen vaimonsa Meghan.

– Muistan kertoneeni isälleni, että tämä oli elämäni psyykkisesti raskain asia. Aloitin uinnin 5-vuotiaana, ja koko elämän mittaiset satsaukset kulminoituivat siihen hetkeen, uimari itse muisteli hiljattain.

Tokiossa yleisöä ei paikalla ole. Kaikesta päätellen tämä ei haittaa Dresseliä samalla tavalla kuin monia muita voisi haitata.

– Hänellä on vaimo, maatila ja koira. Se on kaikki, mitä hän tarvitsee, kuvaili Dresselin elämänfilosofiaa uintimaajoukkueeseen kuuluva henkilö.

Niin, Toyotan ja Coca-Colan kaltaiset melko merkittävän profiilin yhteistyökumppanit auttoivat miestä hankkimaan kymmenen hehtaarin läänin maaseudulta. Parrasvaloissa viihtymättömästä miehestä ei siis liene tulossa samanlaista keulakuvaa kuin häntä edeltäneestä suuruimari Phelpsistä.

Meriitit puhunevat kuitenkin ensi viikon jälkeen yhä enemmän puolestaan.

 

Caeleb Dressel – maailman nopein uimari

Syntynyt 16.8.1996 Green Cove Springs, Florida
Pituus/paino: 191 cm/88 kg
Valmentaja Gregg Troy

Saavutuksia: 13 pitkän radan maailmanmestaruutta (2017–2019, seitsemän henkilökohtaista), kaksi MM-hopeaa. Yhdeksän lyhyiden ratojen MM-mitalia.
Miesten sadan metrin perhosuinnin maailmanennätys. Toiseksi nopein aika 50 metrin perhosuinnissa. Kolmanneksi nopein aika 50 metrin vapaauinnissa. Neljänneksi nopein aika 100 metrin vapaauinnissa.

Muuta: Naimisissa Meghan Dresselin (s. Haila) kanssa. Lemmikkinä Jane-koira, jota Sports Illustrated luonnehti ”Caelebin ykkösfaniksi”.

Ari-Pekka Liukkosen ennätys 50 metrin vapaauinnissa on hieman yli puoli sekuntia Caeleb Dresseliä hitaampi. (kuva: Lehtikuva/Hannu Rainamo)

Kuusi vai seitsemän palkintojenjakoa?

Kahdeksan MM-mitalin rupeama oli Caeleb Dresselille kaikkine palkintojenjakoineen ja lehdistötilaisuuksineen valtava rupeama kaksi vuotta sitten.

Tokiossa ei tule aivan yhtä suuri kiire jo siksi, että 50 metrin perhosuinti ei kuulu olympiaohjelmaan. Silti hän tulee uimaan ensi maanantaista lähtien reilusti yli kymmenen kertaa viikon sisällä, ja noin kuusi kilpailua päättyy palkintojenjakotilaisuuteen.

Dressel on ylivoimainen ennakkosuosikki tietynlaisella kuninkuusmatkalla, 50 metrin vapaauinnissa. Hän sivusi kesäkuun olympiakarsinnoissa omaa ennätystään 21,04. Esimerkiksi Ari-Pekka Liukkosen EM-kullan aika oli 21,61. Ero ei kuulosta suurelta, mutta runsas puoli sekuntia on tällaisella matkalla lähes ikuisuus.

Tiukimmalle yhdysvaltalainen joutuu näillä näkymin sadan metrin vapaauinnissa. Ykkössuosikki Dressel on silläkin matkalla, mutta varteenotettavia haastajia löytyy useampikin.

Mikäli Dressel osallistuu seitsemään eri kilpailuun, tulee hänestä todennäköisesti neljäs yksissä kisoissa seitsemän olympiamitalia saavuttanut uimari.

Lähteet: Sports Illustrated, Yhdysvaltain olympiajoukkueen esittely

Juttusarjassa esitellään Tokion kesäolympialaisten tähtiurheilijoita

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments