Someron murhasta tuomittu ehti pakoilla poliisia kaksi päivää

2

Murhasta elinkautiseen vankeuteen keskiviikkona tuomittu somerolaismies ehti pakoilla etsintäkuulutettuna kaksi päivää. Poliisi otti hänet kiinni Keski-Suomessa perjantaina.

”Hänet tavoitettiin poliisin omien toimenpiteiden perusteella. Kiinniotto sujui rauhallisesti”, poliisi tiedotti perjantaina kello 16.06.

Rikosseuraamuslaitos oli tehnyt etsintäkuulutuksen heti, kun Turun hovioikeus oli ratkaisunsa keskiviikkona antanut.

Hovioikeus tuomitsi Jyri Kristian Niemisen 21-vuotiaan Milla Arosen murhasta ja määräsi hänet vangittavaksi välittömästi. Nieminen ei ilmoittautunut viranomaisille oma-aloitteisesti.
Tuomion pakoilu ei ole rangaistavaa.

Turun hovioikeus antoi ratkaisun asianosaisille keskiviikkona kello 12.00 ja medialle puoli tuntia myöhemmin. Niemistä hovioikeudessa puolustanut asianajaja Kari Ek lähetti tuomion päämiehelleen.

– En ole ollut häneen missään yhteydessä sen jälkeen enkä tiedä, missä hän on ja mitä hän ajattelee, Ek sanoi perjantaina iltapäivällä.

Hovioikeus toimitti tuomion välittömästi myös Rikosseuraamuslaitokselle. Täytäntöönpanojohtaja Niina Kallio-Nordlund ei kommentoi Niemisen tapausta.

– Etsintäkuulutus on normaali menettely, jossa ei ole mitään ihmeellistä. Kun hovioikeus määrää henkilön vangittavaksi välittömästi, me etsintäkuulutamme henkilön aina heti. Poliisi ryhtyy sen jälkeen omiin toimenpiteisiinsä.

Kallio-Nordlundin mukaan Rikosseuraamuslaitoksella on tälläkin hetkellä vireillä satoja etsintäkuulutuksia.
Tavallisesti poliisi toimittaa tuomiota pakoilleen henkilön lähimpään suljettuun vankilaan. Rikosseuraamuslaitoksen arviointikeskus selvittää sen jälkeen, missä vanki tuomionsa istuu.

– Tuomio pannaan täytäntöön heti, kun tyyppi vain saadaan sitä istumaan, Niina Kallio-Nordlund muistuttaa.

Rikosseuraamuslaitoksen tekemä etsintäkuulutus koskee vain Suomea. Poliisi saattoi tehdä Niemisestä myös eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Sen voivat saada peräänsä kaikki vakavista rikoksista epäillyt, vankikarkurit ja vankilatuomiotaan pakoilevat.

Poliisit, rajavartijat ja tullitarkastajat EU:n 28 jäsenvaltiossa voivat milloin tahansa tarkistaa, onko heidän kohtaamansa henkilö pidätettävien listalla. Kyselyn tietojärjestelmään voi tehdä vaikka tien päällä liikenneratsiassa.

Lännen Median lehdissä julkaistiin torstaina illansuussa lyhyt uutinen otsikolla ”Onko somerolaisen Milla Arosen surmaaja karkuteillä?” Heti ensimmäisessä virkkeessä todettiin, että uutinen perustui huhuihin, joiden mukaan viranomaiset eivät olisi tavoittaneet murhasta tuomittua.

”On kuitenkin epäselvää, onko Nieminen päättänyt pakoilla tuomiota”, jutussa todettiin.

Poliisi julkaisi perjantaina aamulla tiedotteen, jolla se halusi omien sanojensa mukaan selkeyttää tilannetta. ”Nieminen ei ole ilmoittautunut oma-aloitteisesti, ja hänet on etsintäkuulutettu”, tiedotteessa kerrottiin.

Poliisi pyysi tiedotteessa mahdollisia vihjeitä Niemisen olinpaikasta. Niitä ilmeisesti myös tuli, sillä seuraavassa tiedotteessa poliisi kiitti saamistaan vihjeistä.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hyvä kun saatiin kiinni
1 vuosi sitten

Enpä olisi tunnistanut vaikka olisi ollut vieressä, kun ei ole kunnon kuvaa…

Toivottavasti istuu jokaisen päivän
1 vuosi sitten

Yhteiskuntakelvoton ihminen tuhosi vastuullisen ja elämän edessä olevan ja aktiivisen nuoren ihmisen elämän.