Taidenäyttely toi taiteilijat lähemmäs toisiaan – Kulttuurimeijerillä syntyi yhteisöllisyyttä

0
Ida Rusava (vas.), Sanna Karlsson-Sutisna, Laura Tahvanainen, Heli Valkama, Vertti Turunen ja Saija Koponen kertovat, että taiteilijaporukalla on ollut antoisia keskusteluja. Kuva: SSS/Kaisa Nousiainen

Teijon Kulttuurimeijerin tiloihin ja piha-alueelle on pystytetty monipuolinen yhdeksän taiteilijan kokoama näyttely. Näyttelyssä nähdään teoksia Mira Kankaanrannalta, Sanna Karlsson-Sutisnalta, Saija Koposelta, Ida Rusavalta, Laura Tahvanaiselta, Vertti Turuselta, Heli Valkamalta, Annu Mikkilältä ja Leena Pylköltä.

Meijerin yläkerran asukkaat Mira Kankaanranta ja Seppo Alanissi järjestivät Pihahdus -taidenäyttelyn ensimmäistä kertaa viime kesänä. He halusivat tuoda taidetta esiin helposti lähestyttävällä tavalla. Tänä vuonna tavoitteena oli myös taiteilijoiden yhteisöllisyyden lisääminen.

– Olemme toimineet sulavassa yhteistyössä taiteilijoiden kesken. Järjestämme heille myös yöpymisen, ruuan ja aktiviteetteja, Seppo Alanissi kertoo.

Eri puolilta Suomea saapunut porukka on näyttelyn pystytyksen lisäksi ehtinyt käydä muun muassa metsäretkellä Teijon kansallispuistossa.

– Tämä on ainutlaatuinen ja poikkeuksellinen taidenäyttely, sillä emme vain ripusta töitä esille, vaan vietämme aidosti aikaa yhdessä, Laura Tahvanainen pohtii.

Taidenäyttely Pihahduksen järjestäjät Seppo Alanissi ja Mira Kankaanranta ovat järjestämässä taidenäyttelyä Kulttuurimeijerille jo toistamiseen. Kuva: SSS/Kaisa Nousiainen

Taidenäyttelyt ovat järjestäjäpariskunnalle tuttuja taiteilijan näkökulmasta, mutta niiden järjestäminen on ollut molemmille uutta. Avoimen haun perusteella valitut taiteilijat ovat järjestäjien mukaan lahjakas ja monipuolinen joukko ihmisiä, joita yhdistää intohimo taiteeseen.

Näyttelyssä nähdään kymmeniä teoksia: maalauksia, piirustuksia ja veistoksia. Näyttelyssä ei ole yhteistä teemaa, mutta luonto on antanut osansa moneen teokseen.

– Näyttelyn tekeminen on ollut vapaata ja luonnollista, kun määrättyä teemaa ei ole ollut. Kokonaisuudesta on silti tullut ehyt, Vertti Turunen kertoo.

Moni taiteilijoista on pandemian sekä helteisen kesän vuoksi työskennellyt ulkona.

– Monella on esillä korona-ajan hedelmiä, Laura Tahvanainen tiivistää.

Osassa teoksista on hyödynnetty luonnosta saatuja materiaaleja. Näyttelyssä on huomioitu myös Kulttuurimeijerin tarjoama ainutlaatuinen ympäristö. Teoksia on ripustettu esimerkiksi piha-alueen puihin.

Taidenäyttelyn pystytyksessä on haluttu huomioida Kulttuurimeijerin tyyli. Kuva: SSS/Kaisa Nousiainen

Kankaanrannan mukaan suurin jännitys laski, kun hän pääsi tapaamaan muut taiteilijat. Taiteilijat kokevatkin, että tunnelma on ollut rento ja hyväksyvä. He ovat kiitollisia järjestäjille ainutlaatuisesta kokemuksesta.

– Tämä on tuntunut matalan kynnyksen näyttelyltä. Täällä on sellainen turvallinen fiilis, Laura Tahvanainen kuvailee.

– Täällä on vapaa tunnelma ilman vakavaa pönötystä, Saija Koponen lisää.

Sanna Karlsson-Sutisna kertoo, että taiteilijan työ voi välillä olla hyvinkin yksinäistä.

– Tämä on ollut ihanaa vaihtelua yksin puurtamiseen, hän iloitsee.

Pihahdus-taidenäyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 24.7. klo 12 alkaen Kulttuurimeijerin piha-alueella. Näyttely on auki joka päivä 24.7.–8.8. klo 12–17.