Teijon Masuunissa matkustettiin menneisyyteen – Käsityöläismarkkinat toteutettiin ”wanhanajan henkeen”

0
Krista Lehto-Kivelä myi markkinoilla muun muassa sipulia, perunaa ja kuivattuja mausteita. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Teijon Masuunin kesäkausi alkoi lauantaina, kun ruukkimiljöössä järjestettiin Ruukki kukkii -käsityöläismarkkinat. Jo seitsemättä kertaa järjestettävä tapahtuma houkutteli paikalle innostuneita myyjiä ja iloisia asiakkaita.

Tänä vuonna tapahtumassa ei ollut oheisohjelmaa, vaan keskiössä olivat käsityöläiset ja lähituottajat. Pihalla myytiin muun muassa astioita, koruja ja vihanneksia.

Anna Kaunisto oli paikalla myymässä käsintehtyä keramiikkaa. Hän oli iloinen siitä, että ihmiset olivat saapuneet paikalle kuumuudesta huolimatta.

– Vähän mietin, että lähtevätkö ihmiset liikkeelle, kun on niin hyvä sää. Yllätyin iloisesti, kun kaikki eivät olleetkaan menneet rannalle, hymyilee Kaunisto.

Käyttökeramiikan lisäksi Anna Kaunisto valmistaa sisustusesineitä. Hän toivoo, että hänen tuotteensa päätyisivät jokapäiväiseen käyttöön. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Lähes 30 asteen helle ei estänyt Liisa Tuomista saapumasta paikalle. Tapahtumassa vieraileminen on hänelle jokavuotinen perinne.

– Olen kuitenkin mieluummin myyntipöytien tällä puolen. Voin liikkua ja mennä halutessani varjon puolelle, naurahtaa Tuominen.

Hän ei etsinyt markkinoilta mitään tiettyä, mutta kertoi olevansa kiinnostunut korvakoruista. Niitäkin markkinoilta löytyi, ja Tuominen kertoi havainneensa esimerkiksi kauniita perhoskoruja.

Ainakaan vielä mukaan ei kuitenkaan ollut tarttunut muuta, kuin vatsan täyttänyt raikas smoothie.

Liisa ja Reijo Tuominen kertoivat käyvänsä kaikissa Salon seudun tapahtumissa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Asta Salmelalle ja Matti Haapamäelle tapahtuma oli ensimmäinen. Heidän mukanaan Teijoon oli saapunut kahdeksankuukautinen Veini.

– Meitä kiinnostaa, mitä paikalliset tekevät. Ylipäätään käsityömeininki on mielestäni hauskaa, sanoo Haapamäki.

Salmelan ja Haapamäen mielestä tapahtuman miljöö oli kaunis. Haapamäki totesi markkinoiden olevan ikään kuin aikamatka menneisyyteen. Monet kauppiaista olivat pukeutuneet vanhahtavasti tapahtuman luonteen mukaisesti.

Asta Salmela ja Matti Haapamäki ovat vasta muuttaneet Saloon. He toivoivat löytävänsä markkinoilta jotain uuteen kotiinsa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Luomutuotteita myynyt Krista Lehto-Kivelä kertoi, että ihmisiä oli liikkeellä mukavasti. Pihalla ei ollut ruuhkaa, ja ihmisiä olisi hänen mielestään mahtunut enemmänkin.

– Ehkä kuitenkin ihan hyvä näin korona-aikana, ettei ole liian ruuhkaista, Lehto-Kivelä huomauttaa.

Koronan vuoksi tapahtumaa oli siirretty eteenpäin useaan otteeseen viime toukokuusta lähtien. Nyt tapahtuma kuitenkin saatiin järjestettyä.

Anna Lehtinen (vas.), Laura Takala, Kaisa Mäkinen ja Emmi Martti olivat kokoontuneet yhteisen myyntiteltan alle. He ovat kaikki eri yrityksistä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Markkinat olivat sekä Kaunistolle että vaatteita ja asusteita myyvälle Anna Lehtiselle tämän vuoden ensimmäinen myyntitapahtuma. Molemmat olivat olleet myymässä viimeksi jouluna.

Lehtinen oli mielissään siitä, että tapahtuma pystyttiin vihdoin järjestämään.

– Selkeästi myös asiakkaat nauttivat siitä, että he pääsivät osallistumaan tämänkaltaiseen tapahtumaan, toteaa Lehtinen.

Kaunisto kertoo odottavansa innolla tulevia myyntitapahtumia.

– On ollut todella mukavaa päästä näkemään ihmisiä, hän iloitsee.

Markkinat vetivät paikalle asiakkaita, mutta ruuhkaa ei syntynyt. Kuva: SSS/Santeri Iltanen