Toisen asteen lukuvuosi aloitetaan lähiopetuksella – ammattikorkeakoulussa kokeillaan hybridimallia

0
Lukioiden opetus pyritään järjestämään samalla tavalla kuin ennen koronaa. Kuva: TS-arkisto/Riitta Salmi

Salon lukioissa ja ammattiopistossa valmistaudutaan aloittamaan uusi lukuvuosi lähiopetuksella. Sekä Halikon lukiosta että Salon seudun ammattiopistosta kerrotaan, että opiskelijat saapuvat oppilaitoksiin elokuussa tutun kaavan mukaan.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan tulevaan lukuvuoteen lähdetään normaalikuviolla, kertoo Halikon lukion rehtori Ari Leino.

Opetus pyritään järjestämään samalla tavalla kuin ennen koronaa, mutta turvavälejä, kasvomaskeja ja tehostettua käsihygieniaa suositellaan jatkossakin.

Turun ammattikorkeakoulussa lukuvuosi aloitetaan sen sijaan niin sanotulla hybridimallilla, joka on yhdistelmä lähi- ja etäopetusta. Rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila arvioi, että noin puolet opetuksesta tulee olemaan paikan päällä ja puolet etänä.

– Hybridimalli painottuu enemmän lähiopetukseen kuin viime talvena, Taatila kuvailee.

Halikon lukion rehtori Ari Leino kertoo, että kynnys etäopetukseen siirtymisessä on tänä lukuvuonna korkeampi kuin viime vuonna. Täysmittaiseen etätyöskentelyyn siirtymistä pidetään lukioissa ainoastaan äärimmäisenä keinona.

Poikkeusolojen käytännöt pidetään kuitenkin mielessä. Jos jokin etäopiskelutapa on koettu erityisen hyväksi, saatetaan se poimia mukaan opetukseen.

– Pidämme keinot mukana työkalupakissa, sanoo Leino.

Ammattikorkeakoulussa etätyöskentelyä jatketaan siltä osin, mikä todettiin toimivaksi viime lukuvuonna. Esimerkiksi massaluennot sujuivat myös verkossa.

– Opiskelijoilta on tullut hyvää palautetta siitä, että luennoille pystyi osallistumaan haluamastaan paikasta, Taatila kertoo.

Hybridimallilla pyritään lisäämään ennen kaikkea joustavuutta. Myös henkilökunta tulee jatkossa tekemään enemmän etätyötä kuin ennen korona-aikaa.

Lähiopetuksen määrä vaihtelee ammattikorkeakoulussa alan ja opintojen aloittamisvuoden mukaan. Esimerkiksi Salon IoT kampuksella opiskelevilla sairaanhoitajaopiskelijoilla on lähiopetusta työn käytännönläheisyyden vuoksi.

Tänä vuonna opintonsa aloittavien lisäksi myös toisen vuoden opiskelijoiden ryhmäytymistä pidetään erityisen tärkeänä. Suomessa siirryttiin etäopetukseen maaliskuussa 2020, joten vuosi sitten opintonsa aloittaneet ovat viettäneet koko opiskeluaikansa poikkeusoloissa.

Vaikka tämänhetkisten tietojen mukaan opetuksessa palataan lähiopetukseen, on mahdollista, että suunnitelmat muuttuvat hyvinkin nopeasti. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, millainen kansallinen koronaohjeistus on muutaman viikon kuluttua koulujen alkaessa.

– Aloitamme lähiopetuksella, ellei sitä ennen tule uusia linjauksia tai tilanne pahene huomattavasti Salon seudulla, ammattiopiston johdon assistentti Rita Kivi toteaa.

Ammattiopistossa henkilökunta kokoontuu keskustelemaan tulevasta lukuvuodesta elokuun alussa, kaksi päivää ennen opiskelijoiden saapumista. Samoin toimitaan myös lukioissa.
Salon seudun ammattiopistossa opiskelijat saapuvat paikalle 4.8. Salon lukioissa lukuvuosi alkaa viikkoa myöhemmin, eli 11.8.

Ammattikorkeakoululla on tarkempi tieto opetuksen järjestämisestä elokuun puolivälissä. Lukuvuoden alkamispäivä vaihtelee koulutusalan mukaan, mutta pääsääntöisesti opiskelijat saapuvat kampuksille elokuun loppupuolella.

Leinon mukaan lukioissa halutaan palata takaisin normaaliin. Viime lukuvuosi toteutettiin pääosin etänä, joten opiskelijoilta jäi monia asioita tekemättä ja kokematta.

– Lukio on muutakin kuin opiskelua. Se on nuorille kohtaamispaikka, toteaa Leino.

Taatilan mukaan kaikista keskeisintä on se, että kaikille pystytään takaamaan opiskeluturvallisuus. Tarkoituksena on varmistaa, ettei koronatilanne pääsisi heikkenemään.

Vaikka koronatilanne rauhoittuisi, ei Turun ammattikorkeakoulussa todennäköisesti enää palata takaisin entiseen, vaan edessä on uusi normaali.

– Vanhaan normaaliin ei kannata enää palata, koska etätyöskentelystä on tullut myös hyviä kokemuksia, sanoo Taatila.