Tuomas Sallinen iloitsee kahdesta suomalaisesta loikkahuipusta – ”Se ei ole Kristiinalta pois, että Sennin hyppy kulkee”

0
Senni Salminen on SE-nainen kolmiloikassa. Lehtikuva/Vesa Moilanen

Koskelaisen Tuomas Sallisen yleisurheiluvalmennettavista Kristiina Mäkelä on Ella Junnilaa kuusi vuotta vanhempi ja sitä myöten luonnollisesti myös arvokisatasolla karaistuneempi.

Mäkelä avasi arvokisauransa ulkoradoilla 19-vuotiaana Helsingin EM-kisoista 2012.
Mäkelällä on vyöllään myös jo yksi olympiaedustus, kun hän oli Rion loikkafinaalissa 12:s.

– Eiköhän se ole vahvuus Kristiinalle, että hänellä on takanaan jo yhdet olympialaiset.

Kristiinalle hyvä tavoite olisi raapia itsensä kahdeksan parhaan joukkoon. Se tosin vaatii 14,50. Arvokisoissa taso tuppaa nousemaan, Sallinen pohtii Tokion näkymiä.

Mäkelä saavutti paikan Tokioon Kuortaneen juhannuskisoista, jossa syntyi oma ennätys 14,41. Samalla ylittyi olympiaraja yhdeksällä sentillä.

– Helpotushan sen rajan rikkoutuminen tietysti oli meille molemmille. Kristiina ei olisi lopulta päässyt rankingsijoituksellaan Tokioon, joten se oli siitä Kuortaneen kisasta kiinni, Sallinen kertoo.

Junnilan olympiaedustus sinetöityi maaliskuussa, jolloin hän rikkoi olympiarajan pompattuaan Puolan EM-hallikisoissa pronssille Suomen ennätystuloksella 196.

Aikuisten ulkoratojen arvokisoissa Junnila on jäänyt EM-Berliinissä ja MM-Dohassa karsintaan, joten Tokiossa selkeä tavoite hänelle on Sallisen mukaan loppukilpailupaikka.

– Kilpailijajoukko 196:n ympärillä on hirveän tasainen. Taso ei ole tänä vuonna huikean kova, mutta kuten kolmiloikassa, taso saattaa nousta myös korkeudessa. Sen jälkeen kun finaalipaikka on taskussa, voi sinne asettaa uuden tavoitteen, Sallinen summaa.

Kolmiloikassa Mäkelä oli vuosia Suomen ehdoton ykkösnimi, mutta Suomen ennätysnainen (14,63) Senni Salminen on paistatellut tänä kesänä vahvassa mediahuomiossa.

Onko tämä vaikuttanut teidän tekemisiinne millään tavalla?

– Ei oikeastaan. Muuten kuin positiivisesti. Ei se ole lainkaan pois Kristiinalta, että Sennin hyppy kulkee, tai päinvastoin. He tulevat keskenään toimeen hyvin. Lajivastaavana olen äärimmäisen iloinen siitä, että Suomesta on lähdössä kaksi iskukykyistä kolmiloikkaajaa olympialaisiin, Sallinen painottaa.

Sallisen rooli Japanin kansallisstadionilla ei rajoitu pelkästään Mäkelän ja Junnilan tekemisten seuraamiseen.

– Katson myös Sennin ja Kristian Pullin (pituushyppääjä) suoritukset ja annan palautteen, koska henkilökohtaiset valmentajat eivät stadionille pääse Tokiossa. Olin samassa roolissa myös talven EM-halleissa. Mielekäs reissu on nytkin taas tulossa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments