Turha vai tarpeellinen? Miesten olympiajalkapallo on omalla tavallaan mielenkiintoinen muinaisjäänne

0
Ympäri maailmaa yhteen tullaan. Japanin hyökkääjä Daichi Hayashi tavoitteli palloa Etelä-Afrikan maalivahdin Ronwen Williamsin kanssa. (kuvat: Lehtikuva/AFP)

Miesten jalkapallon olympiaturnaus tuntuu osallistumisrajoituksineen monien mielestä varmasti muinaisjäänteeltä. Me kaikki ”jonnet” emme kuitenkaan muista, että tämänkaltainen formaatti olisi ollut melkoinen uudistus vielä 40 vuotta sitten.

Ammattilaisurheilijoiden osallistuminen viiden renkaan kisoihin sallittiin lähes kaikissa lajeissa täysimääräisesti vuonna 1988 Etelä-Korean Soulissa. Miesten osalta jalkapallo tekee kuitenkin poikkeuksen yhä tänäkin päivänä – hieman hassuakin sinänsä, kun juuri tässä lajissa ammattilaisia on nykyisin melko paljon.

Baseball piti amatööristatuksestaan kiinni vielä 1992 ja 1996. Laji tekee pienen tauon jälkeen paluun olympiaohjelmaan Tokiossa.

Miesten jalkapallolle olympialaisten merkitys saattaa hyvinkin olla kaikista lajeista pienin. Samalla turnauksen status poikkeaa miltei täysin kaikesta muusta, mitä kisojen aikana tapahtuu.

Monella on varmasti mielipide tästä turnauksesta. Täysin turhaa vai erittäin mielenkiintoista? Sen voi kukin määritellä itse.

Pelaajien yläikäraja on yleensä 23 vuotta. Tokion kisojen siirryttyä vuodella nähdään turnauksessa nyt myös paljon 24-vuotiaita.

Euroopan mestaruuskisojen ja Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen päättymisestä on kulunut erittäin vähän aikaa. Lähes kaikki näihin osallistuneet maat suhtautuvat tähän turnaukseen samalla tavalla: EM- ja Copa America -pelaajat huilaavat nämä karkelot.

Espanjan Dani Olmo (pelinumero 19) on yksi kuudesta Espanjan olympiaedustajasta, jotka pelasivat myös EM-välierässä noin kaksi viikko sitten.

Ainoan olennaisen poikkeuksen muodostaa Espanja. Se marssittaa kullankiilto silmissään peräti kuusi EM-välieräpelaajaansa olympialaisiin. Mukana on muun muassa lähes 70 virallista ottelua tällä kaudella pelannut Pedri, jonka jotkut olisivat valinneet mieluusti jopa kisojen parhaaksi pelaajaksi.

Peräti-sanalle on tässä tapauksessa vahvat perusteet. Ranska ja Saksa pitävät EM-miehensä sivussa, samoin Argentiina Copa America -palloilijansa.

Tästä huolimatta Espanjan torstaisessa olympia-avauksessa oli poikkeuksellisen paljon tuttua siihen verrattuna, mitä EM-kilpailuissa nähtiin. Egypti pakotti tämän joukkueen maalittomaan tasapeliin, kuten tapahtui Ruotsia vastaan hieman yli kuukautta aiemmin.

Kun Brasilia ja Saksa kohtasivat Brasilian 4–2-voittoon päättyneessä ottelussa, oli mukana yksi kesän aiemmissa arvoturnauksissa nähty pelaaja. Brasilialta tuplaosallistumisen tekee keskikenttäpelaaja Douglas Luiz.

Silti näissäkin kisoissa saatetaan nähdä Pedrin ja kumppanien lisäksi muitakin tulevaisuuden supertähtiä. Mitaleista pelasivat aikanaan myös Cristiano Ronaldo (vuonna 2004) ja Lionel Messi (2008).

Sääntö niin sanottujen yli-ikäisten pelaajien osallistumisesta on pysynyt samana vuosikymmenien ajan. Heitä saa olla jokaisessa joukkueessa kolme. Kaikki eivät ole ottaneet mukaan kolmeakaan. Saksa sai ylipäänsä turnaukseen vain 18 pelaajaa, kun heitä olisi voinut ottaa 22.

Kisoissa nähdäänkin muutama niin sanottu elämäntyöpalkittava. Brasilialla pelaa 38-vuotias Dani Alves, jonka voi hyvällä omatunnolla todeta edustavan edellistä sukupolvea kuin lähes kaikkien muiden pelaajien.

Ranskalla on mukana André-Pierre Gignac, 35, Saksalla Max Kruse, 33. Espanjalla myös nämä niin sanotut yli-ikäisten kategorian edustajat ovat tämän hetken laatupelaajia, kuten Marco Asensio.

Turha turnaus vai ei? Ranskan näkökulmasta kenties jossain määrin kyllä, toisaalta vaikkapa Romanian kantilta katsottuna varmasti jo enemmän vaihtoehtoa ei. Onhan maa nähty hyvin harvakseltaan miesten arvokisoissa, mutta tähän turneeseen se pääsi komeasti mukaan.

Erikoiselta kalskahtaa sekin, ettei mukana ole tai sinne edes pyri yhtään Britteinsaarten joukkuetta. Irlanti, Skotlanti ja Wales eivät ole halunneet ”luopua itsenäisyydestään” pelatakseen yhteisessä Ison-Britannian joukkueessa. Ainoan poikkeuksen monien vuosikymmenien aikana muodosti Lontoon kotikisa 2012.

Vaikka lajiliitto sallisikin kaikkien jalkapalloilijoiden pelaamisen olympialaisissa, on nykyinen käytäntö todennäköisesti silti järkevä. Sillä voi sitä kisoihin lähtemättömien ja niistä kieltäytyvien pelaajien määrää, jos kisat olisivat kaikille avoimet.

KESÄN EM- JA COPA AMERICA -PELAAJAT OLYMPIAJOUKKUEISSA

Espanja 6
Brasilia 1
Ranska 0
Saksa 0
Argentiina 0

Brasilian ja Evertonin hyökkääjä Richarlison lukeutuu olympiaturnauksen tähtipelaajiin. Hän osoitti asian välittömästi tekemällä kolme maalia ensimmäisen puolen tunnin aikana ottelussa Saksaa vastaan.

Kaikki pelaa, Suomi helpolla ei

Miesten olympiajalkapallo on melkoinen ”kaikki maanosat pelaavat” -turnaus, jonka taso ei takuulla ole maksimaalisen kova. Kuudestatoista maasta vain neljä on Euroopasta perustuen alle 21-vuotiaiden kaksi vuotta sitten pelatun EM-lopputurnauksen tuloksiin.

Tämän takia Suomen pääseminen olympiaturnaukseen on vielä vaikeampaa kuin toistaiseksi 32 joukkueen kokoisina pelattaviin MM-kisoihin.

Sekä Aasian että Afrikan erityyppisistä karsintaturnauksista valikoitui mukaan kolme joukkuetta, Etelä-Amerikasta kaksi, Väli- ja Pohjois-Amerikasta kaksi sekä Oseaniasta yksi. Kuudestoista maa on kisaisäntä Japani.

Eurooppalainen maa onkin voittanut miesten olympiakullan viimeksi 29 vuotta sitten. Sen jälkeen mestareina on nähty muiden muassa Kamerun ja Nigeria.

Eikä tämänkertaisen rupeaman alku lupaile suuria ainakaan kaikille vanhan mantereen edustajille. Ranska kun taipui Meksikon edessä peräti maalein 1–4.