Urheileva kaupunginjohtaja pääsi kokeilemaan uintia – Tero Nissinen on Salon vuoden 2021 Unikeko

0
Tammikuussa Salon kaupunginjohtajana aloittanut Tero Nissinen sai kaulaansa heti vedestä päästyään herätyskellon ja Unikeko-kyltin. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Vuoden 2021 Salon Unikeko on tammikuussa Salon kaupunginjohtajana aloittanut Tero Nissinen.

Unikeko uinui tavalliseen tapaan Angelniemen Airon Fenix-kirkkoveneessä, kun alus lipui  toria kohden. Aamuherätys oli karu: autuaan tietämätön uneksija kipattiin lämpimän täkin alta Salonjokeen ilman minkäänlaista varoitusta. Samassa rytäkässä Unikeon pitkänhuiskea yömyssykin putosi kaupunginjohtajan päästä.

– Mukava tapa herätä. Kyyti oli niin tasainen, että pääsi ihan torkahtamaan, Nissinen kommentoi tuoreeltaan.

– Kesä on ollut lämmin ja sitä oli vesikin, hän kiteyttää.

Nissinen vietti kesän aikana pienen loman, mutta on sittemmin palannut jo sorvin ääreen.

– Nukun syvästi mutta säästeliäästi, hän kertoo.

Tuore Unikeko kehui Fenix-kirkkoveneen kyytiä niin tasaiseksi, että hän pääsi ihan torkahtamaan. Herätys oli kuitenkin karu, kun Nissinen kipattiin Salonjokeen ja hän joutui polskimaan rantaan. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Kaupunginjohtajien uittaminen Unikeon päivänä ei ole epätavanomaista. Salossa moinen tapahtui edellisen kerran vain kaksi vuotta sitten, kun Lauri Inna pääsi pulahtamaan. Vuonna 2004 silloinen kaupunginjohtaja Matti Rasila koki saman kohtalon.

Myös Valtakunnan Virallinen Unikeko on tänä vuonna kuntansa johtava virkamies, sillä tittelin sai nimiinsä Naantalin väistyvä kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

Kun Nissinen sai kammettua itsensä ylös Salonjoesta, hänelle ojennettiin totuttuun tapaan massiivinen herätyskello, Unikeko-kyltti sekä Unikeko-diplomi.

– Hieno tilanne. Ainoastaan silloin jännitti, kun tiesi h-hetken olevan lähellä, vuoden 2013 Salon Unikeoksi kruunattu ja nyt seremoniamestarina toiminut muusikko Antti Ketonen tunnelmoi.

Suvisalo ry hoiti vielä viime vuoteen saakka sekä Salon iltatorijärjestelyjä että Unikeon uittamista, mutta Suvisalon lopettamispäätöksen jälkeen vetovastuun kummastakin on ottanut Ketosen puheenjohtama Salon iltatori ry.

Herätyskellon ja kyltin lisäksi Unikeolle ojennettiin perinteinen diplomi. Muusikko, vuoden 2013 Salon Unikeko Antti Ketonen lukee pergamentin sisältöä. Salon Yrittäjien puheenjohtaja Jukka Alanko seuraa vierestä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Tero Nissinen aloitti Salon kaupunginjohtajana tammikuun alussa. Hän on omien sanojensa mukaan päässyt asettumaan hyvin, vaikka korona onkin aiheuttanut erikoisjärjestelyjä.

– Etäkokouksia on ollut paljon. Olen kuitenkin kierrellyt jo Salon kyliäkin, ja lisää reissuja on vielä loppukesällä luvassa.

Nissinen tiedetään vannoutuneeksi urheilumieheksi, jonka mielilaji on tennis. Nyt hän pääsi kokeilemaan uintia, mutta onko muu paikallinen lajivalikoima tullut tutuksi verrattain tuoreelle salolaiselle?

– Olen käynyt urheilupuistossa hölkkäilemässä. Vielä on paljon koettavaa, mutta fasiliteetit ovat kunnossa, sillä Salon liikuntapaikat ovat valtakunnan parhaimmistoa.

Nissinen odottaa päättäjiltä päätöksentekokykyä tulevalla valtuustokaudella.

– Toivon, että ryhmien välille syntyy tervehenkinen yhteistyökulttuuri, hän lisää.

H-hetki on käsillä. Unikeko molskautetaan veteen Angelniemen Airon Fenix-kirkkoveneestä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.
Unikeon yömyssy hukkui uintireissun aikana muttei lopullisesti. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.