Usko rauhassa

0

Saksalainen filosofi Friedrich Nietzsche toisti 1800-luvun lopulla useammassakin teoksessaan ajatusta, että Jumala on kuollut. Mitä jos Yle olisi kysynyt suomalaisilta kansanedustajilta mielipidettä tähän väitteeseen sen sijaan, että heiltä kysyttiin uskonrauhan rikkomisen kriminalisoinnista?

Ehkä katse olisi kääntynyt väärään suuntaan, ja tuloksensa olisi ollut välikysymys siitä, onko yliopistollisissa sairaaloissa riittävästi tehohoitopaikkoja, kun tällaista pääsee tapahtumaan.

Sittemmin Nietzschekin kuoli.

Suomessa on voimassa laki, jonka mukaan ihminen rikkoo uskonrauhaa, jos hän pilkkaa Jumalaa julkisesti tai herjaa tai häpäisee loukkaamistarkoituksessa sitä, mitä kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä. Laissa jumala kirjoitetaan erisnimenä isolla J:llä.

Lain suoja koskee uskonnollista yhdyskuntaa, eikä sitä, mitä esimerkiksi pakinoitsija pitää pyhänä. Pyhänä kuin pyhänä hän pitää kotioloissa todistetusti collegehousuja.

Kyse on ihmisten tunteista, ei Jumalasta. Jos hän on olemassa ja varustettu niin laajoilla valtaoikeuksilla kuin kerrotaan, on ihan sama, pilkkaako häntä piilossa vai julkisesti.

Jos edellä kuvattu toiminta tuntuu liian rohkealta, uskonrauhaa voi lain mukaan rikkoa myös häiritsemällä jumalanpalvelusta meluamalla tai käyttäytymällä uhkaavasti.

Uhkaavasti voi käyttäytyä myös uskonnon nimissä. Joskus henki on pyhä, joskus halpa.

Parlamentaarikoilta kysyttiin siis, pitäisikö uskonrauhan rikkominen poistaa laista. Vähän yli puolet vastasi ja heistä vähän yli puolet oli sitä mieltä, että ei pitäisi. Ajatus kulkee muun muassa niin, että yhteiskuntarauha järkkyy, jos uskontoa voi pilkata miten haluaa. Usko rauhaan ja uskonrauha kulkevat käsi kädessä.

Joka neljäs vastaaja taas ajatteli, että uskonrauhan rikkomisen kriminalisointi on vastoin sananvapautta.

Olennaista uskonrauhapykälässä eivät ole pilkan ja herjan kieltäminen. Pilkata saa ja herjata saa, mutta joku voi tulla ikkunan taa arvioimaan, ollaanko äänessä loukkaamistarkoituksessa vai ihan vain piruuttaan.

Raamatussa mainitaan Jumalan lisäksi paljon muitakin hahmoja, muun muassa kiusaaja, pienellä K:lla. Ison kirjan ulkopuolisessa maailmassa kiusaajat loukkaantuvat herkemmin kuin kiusattavat. Kunniattomasti käyttäytyvät peräävät kunniaansa käräjillä asti.

Pitäisikö uskonrauhan rikkominen poistaa laista? Kyllä? Ei? En osaa sanoa?

Jumalattoman vaikea kysymys.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments