Uusi yritys sähköautoissa

0
Liikenne sähköistyy nopeaa tahtia. VA on tehnyt aiesopimuksen Lightyearin sähköauton valmistuksesta.

Valmet Automotive (VA) kertoi uudesta aiesopimuksesta hollantilaisen sähköautovalmistaja Lightyearin kanssa. Uudenkaupungin tehtailla aloitetaan uuden Lightyear One -automallin valmistus.

Sopimus avaa uuden luvun VA:n sähköautojen valmistuksessa. Yhtiö tunnetaan Mercedes-autojen sopimusvalmistajana ja sähköautoakkujen valmistajana. VA:lla on akkutehdas myös Salossa.

Täysin uusi aluevaltaus sähköautojen valmistaminen ei Valmet Automotivelle ole. Yhtiö on aiemmin valmistanut Uudenkaupungin tehtaallaan muun muassa Fisker Karma -hybridiautoja, mutta tuotanto loppui lyhyeen.

Liikenteen ja autojen sähköistyminen on ollut VA:n suunnitelmien keskiössä. Uusi sähköautomalli istuu tähän hyvin.

Mistään suurista tuotantomääristä ei ainakaan tässä vaiheessa puhuta. Uutta automallia on tarkoitus valmistaa muutaman sadan kappaleen koe-erä.

Sähköautomarkkinoilla Lightyear on uusi tulokas. Yhtiö on perustettu muutama vuosi sitten, ja uusi autohanke on vasta konseptiasteella. Sähköautomarkkinoiden vetovoima on kuitenkin kova, ja hollantilaisyhtiö on onnistunut keräämään sijoittajilta kymmenien miljoonien eurojen rahoituksen.

Mitään suuria asiakasmääriä Lightyear One ei ainakaan alussa tavoittele. Autoja valmistetaan vain pieni määrä, ja noin 150 000 euron hintalappu karsii ostajakuntaa.

Uudessa sähköautotulokkaassa on kuitenkin kiinnostavia ominaisuuksia, joiden voi olettaa yleistyvän muillakin valmistajilla. Autossa on keskitytty toimintamatkaan ja pieneen kulutukseen enemmän kuin huipputehojen ottamiseen sähkömoottoreista. Lisäksi autoon istutetut aurinkopaneelit antavat matkantekoon hieman lisäkilometrejä.

Vaikka Lightyear One jäisikin konseptiasteelle, se on taas yksi osoitus sähköautomarkkinoiden kasvusta.

Valmet Automotivelle sopimus on hyvä lisä sähköisen liiketoiminnan kehittämisessä. Vaikka kyse on vain pienestä valmistuserästä, on yhtiöllä hyvät valmiudet laajentaa toimintaa sähköautojen ja niiden tarvitsemien akkujen valmistuksessa.

Sopimus tuo kaikkiaan 50 uutta työpaikkaa Uudenkaupungin autotehtaalle ja akkutehtaalle. Salon tehtaalle uudella sopimuksella ei ole vaikutusta.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments