Yli 140 000 euron vakuutuspetoksesta tuomittu salolaisgolfaaja hävisi riidan työkyvyttömyydestään

0
Salolaismies on tuomittu maksamaan vakuutuspetoksesta yli 140 000 euron vahingonkorvaukset. Nyt hän vaati vakuutusyhtiöltä ansionmenetyskorvauksia.

Törkeästä petoksesta tuomittu salolaismies on hävinnyt käräjäoikeudessa riidan työkyvyttömyydestään. Taustalla on yli 140 000 euron vakuutuspetos.

”Kanne hylätään”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa tiistaina antamassaan tuomiossa.

Keski-ikäinen mies vaati oikeutta vahvistamaan, että hän on pysyvästi työkyvytön kevyttä ja osa-aikaista kiinteistönhuoltajan työtä lukuun ottamatta. Vakuutusyhtiön tulisi maksaa hänelle takautuvasti ansionmenetyskorvaukset viiden ja puolen vuoden ajalta ja jatkaa 2726 euron työkyvyttömyyseläkkeen maksamista.

”Olisi käsittämätön ajatus, että vastaaja joutuisi maksamaan nyt lisää korvausta eikä kuitenkaan saisi törkeän petoksen johdosta tuomittuja korvauksia koskaan takaisin”, vakuutusyhtiö lausui oikeudessa.

Turun hovioikeus tuomitsi työkyvyttömäksi tekeytyneen miehen törkeästä petoksesta marraskuussa 2019. Miehen pitäisi maksaa huijaamiaan korvauksia takaisin yli 146 000 euroa, mutta hän on varaton.

Petos paljastui, kun vakuutusetsivätolivat panneet merkille miehen kyvyt golfkentillä.

”Vastaaja on erehdyttänyt lääkäreitä ja antanut sitä kautta harhaanjohtavaa ja väärää tietoa toimintakyvystään”, hovioikeus totesi.

Mies oli oikeuden mukaan liioitellut kipujaan ja kertonut lääkäreille olevansa täysin työkyvytön. Vakuutusyhtiö maksoi työkyvyttömyydestä ansionmenetyskorvausta samaan aikaan, kun mies pelasi golfia hyvällä tasolla. Kentällä hänet saatettiin nähdä välillä 5–7 päivänä viikossa.

Huijaus jatkui hovioikeuden mukaan yli seitsemän vuoden ajan 2008–2015. Mies oli voinut pelata golfia vain muutamaa päivää ennen lääkärin vastaanottoa ja heti seuraavana päivänä vastaanoton jälkeen. Lääkärille hän oli kuitenkin kertonut, ettei siedä rasitusta.

Salon Seudun Sanomat uutisoi tapauksesta ensimmäisen kerran 29. toukokuuta 2017. ”Vakuutusetsivät panivat merkille keski-ikäisen salolaismiehen urheilusaavutukset ja alkoivat seurata hänen tekemisiään”, lehti kertoi.

Vakuutusetsivät toimittivat aineiston poliisille, joka teki epäillyn luona kotietsinnän ja ryhtyi tutkimaan juttua törkeänä petoksena.

Esitutkintapöytäkirjassa oli 300 sivua. Mukana oli muun muassa valokuvia, videoita ja asiantuntijalausuntoja.

Salolaismiesloukkaantui liikenneonnettomuudessayli kaksikymmentävuotta sitten. Salon Seudun Sanomissa oli risteyskolarista pieni uutinen syyskuussa 1998. Toinen autonkuljettajista oli lehden mukaan loukannut jalkansa.