Entisestä hevostallista tehtiin juhlatila – Paja-Rikalan remontti on pian valmis

0
Paja-Rikala on tyyliltään teollinen. Esimerkiksi seinistä on kaivettu esiin vanhaa tiiltä. Eija ja Mikko Halkilahti kertovat, että tila on viimeistelyä vaille valmis. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Halikon Rikalanmäellä sijaitsevaa Paja-Rikalaa pääsee kohta vuokraamaan juhlakäyttöön. Tilassa on tehty remonttia sen jälkeen, kun yrittäjät Eija ja Mikko Halkilahti ostivat rakennuksen Antiikkiverstas Wilman konkurssipesältä vuoden 2020 alussa.

Halkilahtien tarkoituksena oli muuttaa rakennus juhlatilaksi, jota voi käyttää ympäri vuoden.

– Remontoimme Paja-Rikalan, koska Salon seudulla ei aikaisemmin ollut tämän tyylistä juhlatilaa, sanoo Eija Halkilahti.

Rakennus on remontoitu lattiasta kattoon, mutta kaikki uudistukset on tehty vanhaa kunnioittaen. Tilaa ei viimeistelty moderniksi, vaan Paja-Rikalassa on yhä aistittavissa sen historia.

– Jätimme koskemattomaksi kaiken, mikä oli mahdollista jättää, kertoo Eija Halkilahti.

Rakennus on valmistunut 1860-luvulla, ja se on toiminut aikaisemmin Wiurilan kartanon hevostallina. Ennen viimeisimpiä kiinteistökauppoja tilassa oli muun muassa käsityöläistoimintaa. Kohta valmistuvaan juhlatilaan mahtuu 200 henkilöä.

Remontointi on sujunut hyvin.

– Kaikki on mennyt aika pitkälti suunnitelmien mukaisesti, Mikko Halkilahti toteaa.

Hänen mukaansa vanhojen rakennuksien remontoinnissa maltti on valttia. Rakennusta ei ole remontoitu kiireellisellä aikataululla, vaan työ on tehty rauhassa.

Muuttunut maailmantilanne ei aiheuttanut epävarmuutta projektissa.

– Korona-aikaan oli hyvä remontoida, toteaa Eija Halkilahti.

Rikalanmäen rakennuksien lisäksi Halkilahtien omistuksessa on Haukkalan juhlatila. Myös siellä tehdään kunnostustyötä, koska tilan vintillä oli tulipalo helmikuussa.

Vintille on juuri saatu rakennusluvat, joten entisöiminen alkaa heti, kun Paja-Rikala on saatu valmiiksi. Tarkoituksena on tehdä tilasta samanlainen kuin se oli ennen tulipaloa.

Mikko Halkilahti arvioi, että remontointi tulee kestämään muutaman kuukauden. Haukkalan vintillä ei ole lämmitystä, joten tilassa pääsee juhlimaan ensi kesänä.