Varsinais-Suomen koronaryhmä haluaa ryhtiä maskien käyttöön – myös rokotustahtia nopeutettava

5

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä toivoo koko maakuntaan tiukkaa maskisuositusta ja puoltaa rokotusvälin lyhentämistä kahdeksaan viikkoon. Ryhmä näkee, että rokotuskattavuuden nousu on tällä hetkellä tehokkain tapa hillitä taudin leviämistä. Ryhmän mukaan peruskoulut, ammatilliset oppilaitokset, lukiot ja korkeakoulut voidaan aloittaa lähiopetuksessa.

Varsinais-Suomen tapausmäärät ovat kasvaneet hypähtäen. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla yhteensä 347 koronatartuntaa. Pelkästään viikonlopun (23.–25.7.) aikana kirjattiin peräti 186 uutta koronatartuntaa, ryhmä kertoo tiedotteessa.

Viime 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä nyt 104,1 (THL 26.7.). Heinäkuun 19. päivänä ilmaantuvuus oli 66,6. Positiivisten koronatestien osuus on nyt 3,6 prosenttia, kun se 19. heinäkuuta oli 2,6 prosenttia.

Koordinaatioryhmän mukaan varsinaissuomalaiset saavat tartunnan nyt kotimaassa. Valtaosa tartunnoista tapahtuu keskinäisissä tapaamisissa sekä perhe- ja kaveripiirissä. Tartunnoista 60 prosenttia todetaan 15–29-vuotiailla.

Yöelämästä ja ulkoilmakonserteista saatujen tartuntojen ja altistumisien määrä säilyi korkeana. Samoin kesän mökkijuhlat ovat aiheuttaneet tartuntoja.

– Nuoret ovat kuitenkin olleet todella oma-aloitteisia ja kertoneet itse omalle lähipiirilleen tartunnastaan. He ovat olleet tartunnanjäljitykselle iso apu. Siitä kiitos heille, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kiittää tiedotteessa.

– Koronatartuntojen tapausmäärät ovat kuitenkin Varsinais-Suomessa kivunneet viime vuoden marraskuun tasolle. Silloin meillä alkoi iso tartunta-aalto, joka kiihdytti epidemian leviämisvaiheeseen. Olemme vauhdilla menossa samaan suuntaan, Rintala varoittaa.

Sairaala- ja tehohoidon tarve ei kuitenkaan ole kasvanut. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä alle viisi potilasta.

– Rokotetut eivät juuri ole saaneet tartuntoja eivätkä joutuneet sairaalahoitoon. Kuolemantapauksia ei ole ollut Varsinais-Suomessa kahteen viikkoon, Rintala sanoo.

Käyttämällä maskia ehkäistään helposti tarttuvan deltavariantin leviämistä. Koordinaatioryhmä korostaakin maskien käyttöä kaikissa yhteyksissä.

– Koronaryhmämme pitää maskien käyttöä erittäin tärkeänä. Keskustelimme myös maskipakosta, jota lainsäädäntö ei mahdollista. Päädyimme laajaan ja tiukkaan maskisuositukseen, Esa Rintala sanoo.

Nykyisten säädösten puitteissa Varsinais-Suomessa siirrytään THL:n suosituksen mukaisesti tiukimman eli leviämisvaiheen maskisuositukseen.

Maskia suositellaan käyttämään aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä kouluissa ja oppilaitoksissa. Varsinais-Suomi suosittaa maskia jo peruskoulun 4. luokasta lähtien. Maskisuositus koskee myös työyhteisöjä, joissa samoissa sisätiloissa työskentelee tai oleskelee yhtä aikaa useampia henkilöitä.

Rokotuskattavuuden lisääminen on tällä hetkellä keskeisin keino koronatilanteen helpottumiseksi Varsinais-Suomessa.

– Väestön rokottaminen on ainoa ratkaisu pandemian kukistamiseksi. Rokotustahtia alueellamme on nyt nopeutettava, koska deltavirus on nopea leviämään. Rokottaminen on kilpajuoksu, jonka haluamme voittaa, Rintala toteaa.

Koordinaatioryhmä puoltaa rokotusvälin lyhentämistä 12 viikon annosvälistä kahdeksaan viikkoon kunnissa käytettävissä olevien resurssien mukaisesti. Lisäksi ryhmä suosittaa, että kunnat ottaisivat käyttöön erilaisia pop up -rokotusratkaisuja, jotta ihmiset pääsisivät rokotukseen mahdollisimman vaivattomasti.

– Tämä saattaisi antaa potkua niiden nuorten aikuisten rokotuksiin, jotka vielä pohtivat asiaa. Kun rokotteen voi hakea ilman ajanvarausta, kynnys rokotukseen menemiselle madaltuu. Kokemukset ovat kunnissa olleet kannustavia, Rintala toteaa.

Koordinaatioryhmä pitää tärkeänä, että peruskoulujen, ammatillisten oppilaitosten, lukioiden sekä korkeakoulujen syyslukukausi voidaan aloittaa lähiopetuksessa.

– Haluamme viimeiseen saakka pitää koululaiset ja opiskelijat koulunpenkillä. Etäopetus on aivan viimeinen keino, Rintala sanoo tiedotteessa.

Koordinaatioryhmä korostaa kaikissa opetustilanteissa maskin käyttöä peruskoulun neljäsluokkalaisista alkaen. Asiassa voidaan käyttää kuntakohtaista harkintaa.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Eläköön elämä
1 kuukausi sitten

Nyt riittää! Meidät vanhat karsinoitiin jo epidemian alussa. Olen siksi käynyt vain kaupassa, mutta kuumuuden takia maskin kanssa huimaus ja tajunnan meno oli vain jäätelöaltaan istuimen varassa. Nyt kieltäydyn rokotteet saaneena, asiantuntijoiden lupauksiin vedoten, käydä asioilla ilman maskia. Toki etäisyyksistä ja käsihygieniasta huolehdin.

Katsotaan, miten ”viisaat kun petaa, niin kansa makaa”.

Entinen hoitaja.

Mamma maalta
1 kuukausi sitten

Maskia on pidetty kuumuuden aiheuttamasta epämukavuudesta huolimatta aina julkisissa tiloissa oltuamme. Kaksi kertaa on rokotettu, ei ole teatterissa, ei festareissa eikä missään massatapahtumissa vuoteen käyty.

Yritän uskoa rokotteen antamaan suojaan, että muutaman tutun kanssa on kimpassa kahviteltu. Ehkä se on totta, että nuoriin ei se korona iske niin lujaa, mutta siitä huolimatta heidän tartunnoillaan ja muiden altistuttamisilla saadaan maskipakot ja kokoontumisrajat takaisin, ja ne koskettavat silloin jokaista.

Helipee
1 kuukausi sitten
Reply to  Mamma maalta

Olet nyt aika monta kertaa avautunut tästä asiasta. Minusta maailmassa on aika monta isompaakin ongelmaa kuin että pääsemmekö me vanhemmat kahviloihin ystäviä tapaamaan vai ei.

Minä ainakin aion jatkaa maskin käyttöä ja kieltäydyn olemasta marttyyri. Jos minun isovanhempani selvisivät talvisodasta, niin kyllä minä yhden naamalapun ainakin jaksan.

Samaa mieltä
1 kuukausi sitten

Omasta mielestä on jo liikaa menty koronahysteerikkojen ja koronapelkoisten sekä näiden hällä väliä -ihmisten ehdoilla tässä korona-asiassa.

Hysteerikot ja hällä väliä -ihmiset, hekö tätä maata oikein johtavat eikä hallitus? Tätä ihmettelen.

Helipee
1 kuukausi sitten

Eli sinusta tuli osa ongelmaa eikä osa ratkaisua. Olen itsekin näitä vanhempia ja aion jatkaa maskin käyttöä vaikka sainkin jo kaksi rokotetta.

Nyt jos koskaan ei ole kyse vain omista itsekkäistä haluistamme.