Vuoden 2021 särkisalolainen Päivi Engblom omisti palkintonsa koko Yhres-poppoolle

0
Vuoden 2021 särkisalolaisen Päivi Engblomin kesä menee pitkälti työn merkeissä, mutta syksyllä hän lähtee kahdeksi viikoksi lomailemaan Lappiin, vaeltamaan ja linnustamaan. Kuvat: SSS/Talvikki Salin

Yhres-toiminnan toiminnanjohtajan Päivi Engblomin tunne oli hämmentynyt, kun hänet palkittiin lauantaina Vuoden 2021 särkisalolaisen tittelillä.

Vuoden särkisalolainen valittiin nyt jo 23. kerran. Valinnan tekee vuosittain kotiseutuyhdistys Meripirtin Kerhon johtokunta, ja valinta julistetaan Särkisalopäivän päätteeksi.

Meripirtin Kerhon puheenjohtaja Jarmo Vähäsilta totesi puheessaan, että tänä vuonna valinnassa painotettiin aktiivista paikallista toimintaa ja ansioita, joilla on luotu viihtyisyyttä ja hyvinvointia paikallisille asukkaille. Näillä kriteereillä valinta oli johtokunnan mukaan helppo: Päivi Engblom.

– Kyllähän tämä lämmittää mieltä. Mutta täytyy muistaa, että Yhres-toiminnassa on vuosittain mukana satakunta vapaaehtoista. Tämä palkinto on heille kaikille, Engblom kiteytti.

– Teemme myös paljon yhteistyötä esimerkiksi yhdistysten, Salon seurakunnan ja Salon kaupungin kanssa. Ja rahoituksesta kuuluu kiitos STEAlle ja Salon kaupungille, hän muistutti.

Päivi Engblom on ollut Särkisalokotiyhdistyksen Yhres-toiminnan toiminnanjohtajana kuuden vuoden ajan. Yhres-toiminta edistää ja ylläpitää paikkakunnan asukkaiden, erityisesti ikäihmisten hyvinvointia. Siihen kuuluu muun muassa kävelyretkiä, kädentaito- ja turinatupaa, lettukestejä, keskiviikkokaffeja, ynnä muuta. Suurin osa toiminnasta tapahtuu Särkisalokodissa. Ja aina kehitellään jotakin uutta.

– Tänä kesänä olemme esimerkiksi kiertäneet aamukaffella paikallisissa ravintoloissa. Ja syksyllä on alkamassa uutena liikuntaneuvontaryhmä, vähemmän liikkuville ikäihmisille, Engblom kertoo.

– Vaikka ikäihmisten hyvinvointi on päätavoitteemme, pyrimme yhteistyöllä edistämään kaikkien särkisalolaisten, myös kesäasukkaiden ja koko alueen hyvinvointia – yli entisten kuntarajojen, Engblom kertoo.

Engblom on kotoisin Kiikalasta. Särkisaloon hän päätyi 30 vuotta sitten Perniön kautta.

– Sydämeni on Särkisalossa, ja kyläläisten hyvinvointi on minulle tärkeä asia. Kun olin ollut täällä 25 vuotta, eräs rouva sanoi minulle, että Särkisalossa täytyy olla ainakin 30 vuotta, ennen kuin voi sanoa itseään särkisalolaiseksi. Tänä kesänä se tuli täyteen, Engblom naurahtaa.

Särkisalopäivän järjestelyistä vastasi Meripirtin Kerho. Puuhamiehiin kuuluvat Hannu Koski (vas.) ja Hannu Bastman häärivät kahvimyynnissä. Mika Virtanen leipoi tapahtumaan 200 pullaa ja 200 sämpylää. Lisäksi hän oli lasten juoksukisan lähettäjänä toimiva Kapteeni Koukku.

Perinteistä Särkisalo-päivää vietettiin lauantaina Meripirtin piha-alueella ja viereisellä urheilukentällä. Meripirtin Kerhon järjestämässä tapahtumassa vieraili 558 kävijää. Luku on niin täsmällinen, koska tällä kertaa portilla oli käytössä laskuri. Järjestäjät olivat määrään tyytyväisiä – kaikki meni niin kuin meinattiinkin.

– Se ei ole ehkä ennätysmäärä, mutta kun ottaa huomioon koronatilanteen, joka on alkanut taas eskaloitua, tähän määrään täytyy olla tosi tyytyväinen. 500–600 kävijää odotimmekin tulevaksi, sanoo Meripirtin alueen hoidosta vastaava Hannu Bastman.

Koronaturvallisuuden vuoksi koko tapahtuma pidettiin tällä kertaa ulkona. Myyjiä ja näytteilleasettajia oli runsaat parikymmentä, vähän enemmän kuin viime vuonna.

Tapahtuma alkoi perinteiseen tapaan alle 12-vuotiaiden lasten juoksukilpailulla, jossa jokainen juoksija sai mitalin. Tällä kertaa juoksijoita oli vajaat 80.

Päivän teemana olivatkin meri, matkailu ja lapset. Lapsille oli tarjolla juoksukisan lisäksi muun muassa taidepaja. Matkailuun ja lapsiteemaan liittyi myös särkisalolaislähtöisen, nykyään Nicaraguassa asuvan, latinalaisen alueen lähetystyön johtajan Arja Koskisen haastattelu, aiheena sikäläisten lasten asema.

Musiikkia tarjosi duo Taina Laiho ja Timo Rautala sekä paikallinen Koster-yhtye. Kepeä musiikki siivitti iloista yhdessäoloa.

– Ihmiset ovat täällä aina hyvällä tuulella, vähän kuin juhannuksena, Hannu Bastman summaa.

Espoolaiset Sami ja Mirja Ruponen, poikansa Tuukka Ruponen ja mäyräkoira Ruska nauttivat Särkisalopäivän tunnelmasta. Perhe osti vuosi sitten Särkisalosta vapaa-ajanasunnoksi mummonmökin.

Särkisalossa on paljon kesäasukkaita, ja Särkisalopäivän leppoisasta tunnelmasta olivat nauttimassa muun muassa espoolaiset Mirja, Sami ja Tuukka Ruponen. Perhe asettui Särkisaloon viime vuonna hankittuaan sieltä vapaa-ajanasunnoksi mummonmökin.

– Pyrimme olemaan täällä mahdollisimman paljon. Olemme tehneet täältä käsin myös etätöitä, Mirja Ruponen kertoo.

Perheellä oli pitkän aikaa haussa mökki Länsi-Uudeltamaalta. Sami ja Mirja Ruponen ovat kotoisin Raumalta, ja siksi he halusivat mökin mieluummin läntisestä kuin itäisestä Suomesta. Särkisaloa heille suosittelivat vaihtoehdoksi sukulaiset, ja myös meren läheisyys veti puoleensa.

– Särkisalo on mukava pieni yhteisö. Täältä löytyy muutamia palveluja, ja lisäksi Perniö ja Kemiönsaari ovat lähellä. Tykkäämme maalaistunnelmasta ja olemme viihtyneet täällä. Tämä oli täydellinen osuma, Mirja Ruponen sanoo.

Särkisalopäivässä Ruposet olivat mukana nyt toista kertaa.

– Tästä tulee meille varmaankin perinne, Mirja Ruponen hymyilee.