Salolaishistoriaa Tokiossa – Wilma Murto lähtee paikallisen seuran edustajana toisiin olympialaisiinsa

0
Wilma Murto on osallistumassa viidensiin aikuisten ulkoratojen arvokilpailuihinsa. (kuva: Lehtikuva/Tommi Anttonen)

Salon Vilppaan seiväshyppääjän Wilma Murron ensimmäinen olympiaedustus viisi vuotta sitten oli salolaisena harvinaisuutena jo luku sinänsä. Hädin tuskin 18 vuoden iän ja jo tuolloin omistetun alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen lisäksi Murto oli ensimmäinen salolaiseksi tituleerattava kesäolympiaedustaja sitten keihäänheittäjä Helena Laineen 1984.

Tokiossa maanantaina iltapäivällä Suomen aikaa Murto onkin sitten tekemässä jo absoluuttista salolaista olympiahistoriaa. Ensinnäkin hän osallistuu siis toisiin olympialaisiinsa, mihin salolaista seuraa edustaneista on yltänyt vain Voitto Hellsten vuosina 1952–1960.

Wilma Murron isoäidin serkku, 400 metrin juoksun olympiapronssimitalisti Hellsten edusti vuodesta 1952 lähtien Turun Tovereita. Murrosta tulee siis ensimmäinen kesäolympiaurheilija, joka on ollut salolaisen seuran kirjoilla kahdesti olympiaedustustensa aikana.

Salon Seudun Ampujien Juha Rannikko kilpaili Moskovassa 1980 ja Salon Viestin nyrkkeilijä Mikko Saarinen Münchenissä 1972.

Suomalaisista olympiamitalisteista Amsterdamissa 1920 pronssia paininut Martti Nieminen syntyi Salossa. Samoin Berliinissä 1936 keihäänheittopronssin saavuttanut, vuoteen 1932 asti Salon Viestiä edustanut Kalervo Toivonen. Los Angelesin 1932 maratonin pronssimiehen Armas Toivosen syntymäpaikka on Halikko.

Uskelassa syntyneet Virtasen veljekset Eino ja Lasse ovat olympiapronssimitalisteja vuodelta 1932 kumpainenkin, Lasse vieläpä tuplana. Vilpastakin edustaneen Einon laji oli kreikkalaisroomalainen paini, vuoteen 1925 asti Vilppaan miehen Lassen 5 000 ja 10 000 metrin juoksu.

Nyky-Salossa syntyneiden listaan lisätään vielä Perniössä tammikuussa 1889 ensiparkaisunsa päästänyt Gus Fager. Hän oli mukana Yhdysvaltain hopeaa juosseessa kymmenen tuhannen metrin joukkueessa. Olympiakullan vei Suomi Paavo Nurmen, Ville Ritolan ja Heikki Liimataisen ansiosta.

Wilma Murto täytti kesäkuussa 23 vuotta. Seuraavien Pariisin olympialaisten aikaan hän on 26-vuotias, sitä seuraavien Los Angelesin kisojen aikaan vasta hädin tuskin kolmekymppinen. Mahdollisuudet uusiin numeraalisiin historiallisuuksiin koko Suomen tasollakin ovat siis olemassa.

Ja ovathan Tokion seiväskilpailussa mukana myös Nikoleta Kyriakopoulou, 35, Fanny Smets, 35, Yarisley Silva, 34, ja Romana Malacova, 34. Että ei nyt suljeta tässä kohdassa pois edes Brisbanea 2032, jolloin Murto olisi merkittävästi nuorempi kuin Kyriakopoulou on nyt.

Lähteet: olympedia.org, Tilastopaja, Suuri Olympiateos