Ammattiopistolaisten pysäköinnistä taas hammasten kiristelyä – Turuntien yrityksiltä reklamaatioita, poliisi valvoo parkkipaikkoja tiistaina

20
Monet Turuntiellä toimivat yritykset ovat närkästyneet ammattiopistolaisten pysäköintimaneereista. Alueella oli maanantaina vapaita parkkipaikkoja, mutta kuvassa näkyvä lisäkyltti kertoo kahden tunnin maksimipysäköintiajasta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Uusi lukuvuosi, mutta vanhat kujeet.

Salon seudun ammattiopiston opiskelijoiden pysäköintikäytänteet aiheuttavat jälleen harmaita hiuksia. Ammattiopiston kiinteistöpäällikkö Marko Mäkelä kertoo, että ongelma on jokasyksyinen.

– Tilanne korostuu nimenomaan lukuvuosien alussa, kun uudet opiskelijat aloittavat koulutiensä, hän toteaa.

Salon Seudun Sanomat uutisoi ammattiopiston pysäköintitilanteesta viime vuonna otsikolla Ammattiopisto pistää pysäköinnin kuriin yksityisellä valvonnalla.

– Opiskelijat ovat pysäköineet minne sattuu. On tukittu pelastusteitä ja ruokakuljetusten reittejä, on jätetty autoja huoltohallien ovien eteen ja parkkipaikalle jopa kolmeen riviin, jolloin keskimmäiset eivät pääse lähtemään mihinkään. Autoja on jätetty myös invapaikoille, Mäkelä sanoi tuolloin.

Ammattiopisto solmi sopimuksen yksityistä pysäköinninvalvontaa harjoittavan helsinkiläisen ParkkiPate Oy:n kanssa. Mäkelän mukaan edelleen jatkuva yhteistyö on tuottanut hedelmää.

– Piha-alueemme ovat nykyään huomattavasti turvallisempia, hän kiittelee.

Salon seudun ammattiopistolla alkoi yksityinen pysäköinninvalvonta viime syyskuussa. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Pysäköintiongelmat eivät kuitenkaan ole poistuneet vaan pikemminkin siirtyneet.

– Kulkuneuvoja on jätetty taloyhtiöiden pihoille ja asiakaspaikoille liikekiinteistöjen eteen, Mäkelä tietää.

Useat Turuntiellä toimivat yritykset ovat reklamoineet asiasta ammattiopistolle. Aiemmin oppilaiden autoja on hätistelty myös esimerkiksi Astrum-keskuksen pihasta.

– Me olemme tiedottaneet oppilaita siitä, missä sallittuja parkkipaikkoja on ja minne taas ei saa pysäköidä, Mäkelä painottaa.

Poliisi on tiettävästi valvomassa opiskelijoiden pysäköintikäytänteitä tiistaina. Seuraamuksena virheellisestä pysäköinnistä on sakko.

– Näitä poliisin täsmäiskuja on ollut edellisinäkin vuosina, Mäkelä sanoo.

”Me kyllä informoimme opiskelijoita, mutta lopulta he itse tekevät päätöksen siitä, minne pysäköivät.”

Mäkelä muistuttaa, että ammattiopisto voi valvoa pysäköintiä omilla piha-alueillaan, mutta muualla sama tilanne ei päde.

– Me kyllä informoimme opiskelijoita, mutta lopulta he itse tekevät päätöksen siitä, minne pysäköivät.

Mitä opiskelijat voisivat itse tehdä pysäköintiongelman ratkaisemiseksi? Mäkelä nostaa esille kaksi asiaa.

– Kouluun lähtöön kannattaa varata tarpeeksi aikaa, jotta ainoaksi vaihtoehdoksi ei jää kielletylle paikalle pysäköiminen.

– Toisaalta me olemme Salossa sikäli etuoikeutetussa asemassa, ettei meillä ole maksullisia pysäköintialueita. Voi olla, että parkkipaikka ei aina löydy ihan koulun vierestä, mutta muutaman sadan metrin kävely ei pitäisi olla mikään mahdoton juttu.

20 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tassu
10 kuukautta sitten

Pyörälukko laittomasti pysäköineelle, avausmaksu 150 euroa plus auton hinauskustannus Vuohensaarentien varteen. Eiköhän sen jälkeen osaa kävellä muutaman sadan metrin matkan.

Mä vaan
10 kuukautta sitten
Reply to  Tassu

Kannatan lämpimästi, kunhan sama tehdään myös muilla kaupungin aikarajoitetuilla parkkipaikoilla. Kuten torin varrella. Jos tunnin ruudussa auto on neljä tuntia parkissa, ne kolme ilman paikkaa jäänyttä autoa eivät välttämättä asioikaan torilla.

Turuntien yrittäjät nostivat ongelman rohkeasti esille. Torikauppiaat ovat kärsineet vaieten.

Tassu
10 kuukautta sitten
Reply to  Mä vaan

Kannatan, ehdottomasti pitää olla tasa-arvoinen tässä. Salossa on totuttu liian pitkään siihen, että voi pysäköidä minne haluaa ja miten haluaa. Esimerkiksi pelastustielle, kuten on käynyt jäähallin edessä useamman kerran.

Luotetaan siihen, että se ei haittaa ketään eikä tule sakkoja. Samaan aikaan aiheutetaan vaaratilanteita ja yrittäjille menetettyjä asiakkaita.

MDI
10 kuukautta sitten
Reply to  Tassu

Poliisi voisi myös valvoa Kokkilan rannan aluepysäköintikieltoa, autoja ja trailereita on pitkin laituria ja ajoteitä. Laillinenkin parkkipaikka on niinkin kaukana kuin parinkymmenen metrin päässä.

Maija
10 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Itse ajattelin ottaa mallia matkailuautosta. Leiriytyä pariksi päiväksi.

Autoileva autoilija
10 kuukautta sitten

No siinähän on sitä jonninjoutavaa pusikkoa amiksen takana. Siitä parkkialueeksi vaan, oppilastyönä.

Mä vaan
10 kuukautta sitten

Oikeasti? Eihän Salossa valvota pysäköintiä edes toripäivinä.

Omien autojen määrä kuvastaa kyllä sitä, millaiseksi on ammattikoulu kehitetty. Kun opiskelussa on suuri määrä työharjoittelua ja niitä paikkoja etsitään kauempaakin, auto on nykyisin pakko olla. Työssäkäymisen edellytys on, että pystyy kulkemaan työmatkan.

Jake
10 kuukautta sitten

Salossa ainainen ongelma parkkipaikoista. Eikö esimerkiksi vanhan Shellin ja McDonaldsin tontille voisi tehdä useamman parkkipaikan? Ainakin kunnes siihen oikeasti aletaan rakentamaan jotain.

Kai siihen suurin piirtein saman verran autoja saisi parkkiin kuin nyt kuvassa olevaan asiakkaille tarkoitettuun parkkialueelle.

Repa
10 kuukautta sitten
Reply to  Jake

Tämä on hyvä ehdotus, tätä kannattaisi yrittää edistää osuuskaupan kanssa. Oppilaita ei kannata syyllistää koska suurin osa autoilijoista toimii samalla tavalla eli omalla autolla mahdollisimman lähelle kulloistakin asioimispaikkaa, tarvittaessa kortteli muutaman kerran kiertäen.

Ihmettelenpä vaan
10 kuukautta sitten

Suosimalla julkista liikennettä isoin ongelma varmasti poistuu Salon ammattiopiston pysäköinnistä. Lisäämällä julkisen liikenteen reittejä niin, että ne ovat mahdollisimman hyvän etäisyyden päässä koulusta. Pääsääntöisestihän opiskelu tapahtuu päiväaikaan, joten julkista liikennettä kyllä on jo nytkin. Pitkälti kyse on asenteista.

Joskus miettii, että ovatkohan tänä päivänä opiskelu ja opiskelijat niin hyvätuloisia tukien ansioista, että omilla autoilla liikkuminen on mahdollista ja jopa kannattavaa. Sen sijaan työstä kun joskus kieltäydytään kulkemisongelmien vuoksi.

Olisiko paikka uusia meidän yhteiskunnan järjestelmää tältä osin?

Marko
10 kuukautta sitten

Pari vuotta sitten ehdotettiin Hansan parkkipaikkaa. Oli kuulemma liian pitkä matka?

Keijo K.
10 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Hansan parkkipaikka on paras mahdollinen, se on totta. On kuitenkin otettava huomioon näiden opiskelijoiden oikeudet. Eihän opiskelijoita voi kouluun tullessaan saattaa parinsadan metrin kävelyllä kuntoon, jolla ei enää jaksa opiskella.

Liian kaukana myös siihen, ettei pidemmillä tauoilla ehdi esittelemään taitojaan muun liikenten joukkoon.

Veka
10 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

On se Farmoksen tontti myös kuulemma liian kaukana torista. Salolaiset ovat tottuneet parkkeeraamaan oven eteen.

Keijo K.
10 kuukautta sitten
Reply to  Veka

Sehän tässä ihmetyttääkin, että vahemmalle ikäluokalle se ei ole liian kaukana, mutta alle nelikymppisille se on. Mistäköhän se johtuu, ja periytyykö se vielä pahempana heidän jälkikasvulleen?

Entisten nuorten äiti
10 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

2000-luku on autoistanut opiskelijat, kiitos mopoautojen ja 17-vuotiaiden erikoisajolupien. 80- ja 90-luvuilla nuoret – niin amiksen kuin lukion opiskelijat – kulkivat julkisilla eli bussikyydeillä. Matkakuluihin sai pientä avustusta, ja bussit eivät ajaneet tyhjiä vuoroja.

Jake
10 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Eiköhän se ole sama ongelma kaikissa parkkipaikka-asioissa. Farmoksen tonttikin on kuulemma liian kaukana toriasiointeja varten.

Sivusta seurannut
10 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Silloin se oli tyrkyllä junamatkustajille, jotka kuitenkin valittivat liian pitkästä kävelymatkasta asemalle. Taisi siinä 4-5 autoa olla. Se olisi myös oivan paikka terveyskeskuksessa työskenteleville ja asioiville, mutta niin vaan jätetään autot ravitsemusliikkeiden edessä oleviin ruutuihin.

Ruokatauolla ihmisillä ei ole kovin paljon aikaa kävellä pitkiä matkoja mennen tullen. Kun ei mene ns. himaan joillekin niin ei vaan mene.

Entinen opiskelija
10 kuukautta sitten

Ei ole kyllä niissä tuissa vika. Opiskelijan tuet ovat pienemmät kuin työttömän, ja nykyään valtaosa opiskeluista rahoitetaan opintolainalla.

Ehkä mietintääsi voisit pistää suuntaan, että ovatko opiskelijoiden vanhemmat nykyään niin hyvätuloisia, että ostavat jokaiselle Lasselle ja Liisalle mopoauton.

Helppo ratkaisu
10 kuukautta sitten

Ammattiopisto kannattaisi muuttaa yliopistoksi. Yliopistoissa ei ole pysäköintiongelmia, koska niihin kuljetaan joukkoliikenteellä ja ekologisilla kulkuneuvoilla kuten polkupyörillä.

Railaa
10 kuukautta sitten

Kauan sitten Salossa asuneena (nykyisin Turussa) kirjoitin ylioppilaaksi silloisessa Salon Yhteislyseossa. Matkaa oli yhteen suuntaan noin 700-800 metriä. Se taittui kävellen jokaisena koulupäivänä, silloin myös lauantaisin. Kyllä se varmaan vähän auttoi kunnon ylläpitämisessäkin.

Silloin koululla ei ollut parkkipaikkoja edes opettajille. Minneköhän ne harvat auton omistavat opettajat pysäköivät?