Epätodellista: tytär on olympiavitonen – Sari Murto ihaili Wilman suoritusta ja ihmetteli finaalin rakennetta

0
Kun kisan ainoan ylityksen teki Wilma Murron tavoin oikealla hetkellä, se riitti viidenteen sijaan. (kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto)

Miltä se tuntuu, kun tytär hyppää viidenneksi olympialaisten loppukilpailussa? Oikea henkilö vastaamaan tähän kysymykseen on Sari Murto, Wilma Murron äiti.

– Onhan se epätodellista, Sari totesi kakkukahvien ohessa.

Kisakatsomoon olivat kokoontuneet Wilman vanhemmat ja miesystävä.

Jollei epätodelliselta niin ainakin erikoiselta vaikutti äidin silmiin kilpailun rakenne. Tytär ei ole koskaan joutunut aloittamaan kisaa riman ollessa neljän ja puolen metrin korkeudella. Aloituskorkeus on ollut lähes aina enimmilläänkin 435.

– Kilpailu oli niin kummallinen, etten muista toista vastaavaa. Ei ollut olympiafinaalin arvoista, Sari Murto puuskahti.

Salon Vilpasta kotimaassa edustavan hyppääjän 450 ensimmäisellä hypyllä ylitettynä nousi arvoon arvaamattomaan. Se takasi jaetun viidennen sijan – toisella yli menneiden sijoitus oli jaettu kahdeksas ja kolmannella homman hoitanut Angelica Bengtsson joutui tyytymään sijaan 13.

– Korotus 450:stä suoraan 470:ään oli ihan järjetön, Sari koki.

Vastaava korotustahti oli käytössä alle kaksi vuotta sitten MM-Dohassa. Olosuhteiden merkityksestä lajiin kertoo se, että tuolloin peräti 12 hyppääjää ylitti 470, vaikka osallistujat olivat suurelta osin identtisiä ja kauden aiempi tulostasokin samaa luokkaa.

Olosuhteiden suuri merkitys seiväshypyssä korostui Tokiossakin. Murron valmentajan Jarno Koivusen mukaan tuuli kääntyi vastaisesta myötäiseen siinä vaiheessa, kun noin 70 prosenttia kilpailjoista oli pudonnut pois pelistä.

– Dohassa olosuhteet olivat urheilijoiden kannalta täydelliset: tyyni sää ja viilennetty stadion. Wilman ylitys ensimmäisellä 450:stä oli jäätävän kova suoritus, Sari Murto huomioi.

Wilma Murron viimeisin vuosi on poikennut merkittävästi oikeastaan koko aiemmasta urheilu-urasta. Omaan historiaansa nähden poikkeuksellisen hyvin terveenä pysyneen hyppääjän tulostaso on ollut tasaisen varma jo alkuvuodesta 2020 lähtien.

Viimekesäinen polvileikkaus lopetti kehityksen hetkeksi muttei pysyvästi. Urheilijan itsensä näkökulmasta olo oli ehdottomasti luottavaisempi kuin mihinkään aiempaan arvokisaan valmistauduttaessa.

– Sen jälkeen kun Wilma sai 460-alkuisia tuloksia kesällä kolmessa kisassa peräkkäin, on hän ollut todella rauhallinen ja luottavainen. Sekin näkyy, että kilpailukokemusta on kertynyt, ja tietysti kropan ollessa kunnossa on aina helpompaa kisata, äiti luonnehtii.

Ennätystulos 471 jo suorastaan kummittelee yli viiden ja puolen vuoden takaa.

– Sinänsä suurta jossiteltavaa ei loppusijoitusten kannalta ole. Mutta fyysisesti Wilma on parhaassa iskussa ikinä, ja edellytykset ennätyksen tekemiseen ovat ehdottomasti olemassa, Sari Murto mainitsee.

Olympialaiset oli sikälikin poikkeuksellinen seurattava, että paikan päälle meneminen oli sataprosenttisesti estetty jo valmiiksi. Sari Murto on Yleisurheilufanit ry:n puheenjohtaja, ja siitäkin näkökulmasta viimeisin, pian jo puolitoista vuotta kestänyt ajanjakso on ollut outo ja karu.

Myös fanimatka syyskuiseen Ruotsi–Suomi-maaotteluun on peruutettu osallistujavähyyden vuoksi.

– Ensi vuoden MM-kisoihin on näillä näkymin lähdössä pieni porukka ja EM-Müncheniin sitten jo suurempi joukko.

Yksi suomalaisittain suurimmista mielenkiinnon kohteista mainituissa kilpailuissa on Wilma Murto.

Toki on kisapäiväkirja: Jo nyt useiden tuhansien osumien Wilma Murto

Wilma Murrolle upea viides sija naisten seiväshypyn olympiafinaalissa

Viiden vuoden säteellä voi tapahtua mitä tahansa