EU:lla vahva kannatus

0
EU-jäsenyydelle on vahva kannatus Suomessa. HS-gallupin mukaan enemmistö äänestäisi uudestaan jäsenyyden puolesta.

Suomalaiset antavat selvän tuen EU-jäsenyydelle. Helsingin Sanomien teettämän gallupin mukaan (HS 20.7.) enemmistö suomalaisista äänestäisi edelleen Suomen EU-jäsenyyden puolesta.

Kannatus on jopa hieman suurempaa kuin vuonna 1994, kun unioniin liittymisestä järjestettiin kansanäänestys. Tuolloin liittymisen puolesta äänesti 56,9 ja vastaan 43,1 prosenttia. HS-gallupin mukaan jäsenyyden puolesta äänestäisi nyt 62 prosenttia vastaajista ja sitä vastaan vain 24 prosenttia.

Yhteisvaluutta euron kannatus on vielä vahvempaa kuin EU-jäsenyyden. Lähes 70 prosenttia vastaajista arvioi, että eurosta on Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa.

Kyselyn tulosten perusteella voidaan arvioida, että Britannian ero unionista eli brexit ei nostattanut voimakasta EU:n vastaista liikettä Suomessa, vaikka brexitiin liittyi vaikeat neuvottelut ja EU:n budjetin uudelleen rakentaminen.

EU-myönteisyyttä todennäköisesti heikensi myös laaja elpymispaketti, jonka hyväksyminen otti Suomessa koville.

Näistä huolimatta HS-gallup kertoo, että suomalaisten halu pysyä Euroopan unionin jäsenenä on vahva. Kaikkein myönteisimmin jäsenyyteen suhtautuvat yli 60-vuotiaat ja alle 30-vuotiaat. Kannatus on suurempaa myös korkeammin koulutettujen ja hyvätuloisten joukossa.

Maaseudulla EU:n kannatus on tutkimuksen mukaan vähäisempää kuin pääkaupunkiseudulla.

Tutkimuksen tulos ei tuota yllätyksiä, kun tarkastellaan suhtautumista puolueittain. Suurista puolueista kaikkein kriittisimmin EU-jäsenyyttä katsovat perussuomalaisten kannattajat. Heistä vain 18 prosenttia äänestäisi Suomen jäsenyyden puolesta. Vastaan äänestäisi 68 prosenttia.

Vihreiden, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien kannattajista yli 80 prosenttia antaisi tukensa EU-jäsenyydelle. Vasemmistoliiton kohdalla lukema on 72 ja keskustan 69 prosenttia.

Eurobarometrin tutkimuksissa suomalaiset eivät ole olleet kaikkein EU-myönteisimpiä. HS-gallup kuitenkin osoittaa, että EU-jäsenyydelle on enemmistön tuki.

Suomalaiset eivät kuitenkaan halua, että toimivaltaa siirrettäisiin nykyistä laajemmin unionille. Vastaajista 66 prosenttia oli täysin tai jokseenkin eri mieltä väittämästä, jonka mukaan nykyistä useammasta EU-asiasta pitäisi päättää Euroopan eikä Suomen tasolla.

Niukka enemmistö vastaajista, 53 prosenttia, pitää oikeana, että vauraammat maat pitävät huolta heikommin pärjäävistä EU-maista.