Heinäkuu oli Salon mittaushistorian neljänneksi lämpimin – hellettä piisasi yli 20 päivänä

0
Lämmin ja vähäsateinen kesä on hellinyt salolaisia tänä vuonna. Kuva: SSS/Jan Sundman.

Kulunut heinäkuu oli Salon mittaushistorian neljänneksi lämpimin. Kuukauden keskilämpötilaksi mitattiin Kärkän sääasemalla 20,7 celsiusastetta, joka on 0,9 astetta vähemmän kuin historian lämpimimpänä heinäkuuna 11 vuotta sitten.

Heinäkuisia hellepäiviä Salossa oli tänä vuonna 21 kappaletta. Lukema on mittaushistorian toiseksi suurin. Yksittäisen heinäkuun hellepäiväennätys, 24, on keskilämpötilaennätyksen tapaan vuodelta 2010.

– Salon trendi on samankaltainen kuin muualla Suomessa. Lämpimät ilmat ovat yleistyneet 2000-luvulla, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eveliina Tuovinen toteaa.

Jos heinäkuu oli lämmin, oli se myös kuiva. Salossa satoi vettä kuukauden aikana vain 43,4 millimetriä, kun heinäkuun keskiarvo on 71,7 milliä.

– Lukema ei ole mitenkään harvinainen. Kuivat heinäkuut ovat yllättävän yleisiä, Tuovinen kertoo.

Heinäkuun jälkimmäinen puolisko oli kuitenkin ensimmäistä huomattavasti kosteampi. Salossa sataa keskimäärin 36 millimetriä vettä aikavälillä 1.–17. heinäkuuta, mutta tänä vuonna sadetta kertyi Kärkän mittariin tuona ajanjaksona vain 5,9 milliä. Kuun sateisimmat vuorokaudet olivatkin vasta viime viikon keskiviikkona ja perjantaina: kumpanakin päivänä sadekertymä oli 13,2 millimetriä, eli yhteensä 26,4 milliä.

”Salon trendi on samankaltainen kuin muualla Suomessa. Lämpimät ilmat ovat yleistyneet 2000-luvulla.”

Kuluva kesä on ollut Salossa muutoinkin poikkeuksellisen paahteinen. Kesäkuu oli Kärkän aseman mittaushistorian lämpimin, kun kuukauden keskilämpötilaksi mitattiin 19,1 celsiusastetta. Entinen, vain vuoden ikään ehtinyt ennätys, rikkoutui 0,7 asteella.

Myös Kärkän kaikkien aikojen korkein kesäkuun lämpötila mitattiin tänä vuonna, kun elohopea kohosi 31,9 asteeseen. Heinäkuussa kuuminta oli neljäntenätoista päivänä, jolloin celsiuksia noteerattiin 32,7 astetta. Lukema jää puoli astetta kaksi vuotta sitten taltioidusta sääaseman lämpöennätyksestä, joka sekin mitattiin heinäkuussa.

25. kesäkuuta alkanut hellejakso kesti yhtäjaksoisesti 9. heinäkuuta saakka. Tuolloinkin korkeimmaksi lämpötilaksi mitattiin 24,6 astetta, eli vain puoli astetta alle hellerajan.
Heti seuraavana päivänä alkanut helleputki kesti yli viikon päättyen 19. heinäkuuta. Saloon rantautui vielä kuun lopussa lyhyt helleperiodi, kun 25,1 astetta ylittyi neljänä peräkkäisenä päivänä 25.–28. heinäkuuta.

30 asteen raja ylittyi Kärkässä heinäkuun aikana viidesti. Keskiarvollisesti lämpimintä oli 14. päivänä, jolloin koko päivän keskilämpotila, 25,4 celsiusta, ylitti hellerajan.

Kärkän sääasemalta on taltioitu lämpötilatilastoja 85 vuoden ajan, ja hellepäivästatistiikat yltävät 63 vuoden taakse.

Helle on hellinyt suomalaisia tänä kesänä. Kuva: SSS/arkisto.

Heinäkuu oli myös valtakunnallisesti lämmin ja vähäsateinen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli suurimmassa osassa maata harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin.

Kuukauden keskilämpötila vaihteli maan etelä- ja kaakkoisosan 21 asteesta Pohjois-Lapin noin 14 asteeseen. Keskilämpötila oli yleisesti 3–4 astetta ja Lapissa 1–3 astetta pitkän ajan keskiarvon yläpuolella. Edellisen kerran tätä lämpimämpi heinäkuu oli maan etelä- ja itäosassa vuonna 2010 ja muualla maassa vuonna 2018.

Hellelukemia mitattiin jossain päin Suomea yhteensä 24 päivänä, mikä on kahdeksan päivää yli heinäkuun keskiarvon. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Porvoon Harabackassa, yhteensä 23 kappaletta. Kuukauden ylin lämpötila, 34,0 astetta, mitattiin Heinolan Asemantauksessa kuun 15. päivänä. Viimeksi korkeampia lämpötiloja on mitattu vuoden 2010 heinäkuussa, jolloin Joensuun lentoasemalla Liperissä mitattiin Suomen mittaushistorian korkein lämpötila, 37,2 astetta.

Päättyneen heinäkuun alin lämpötila, -1,2 astetta, mitattiin Enontekiöllä Kilpisjärven Saanalla kuukauden 20. päivänä.

Heinäkuun sademäärä oli suuressa osassa maata tavanomaista pienempi. Ajallisesti sateet painottuivat suuressa osassa maata kuukauden viimeisiin päiviin, jolloin pitkään vallinnut lämmin ja enimmäkseen poutainen, korkeapainevoittoinen säätila muuttui matalapaineiden myötä epävakaiseksi.

Eniten kuukauden aikana satoi alustavien arvioiden mukaan Inarin Raja-Joosepissa, 101,1 millimetriä, ja vähiten Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 14,2 millimetriä. Suurin havaittu vuorokausisademäärä (aamuyhdeksästä seuraavan aamun kello yhdeksään) oli 29. päivänä Tohmajärven Kemiessä mitattu 39,9 millimetriä.

Heinäkuu oli myös koko maassa selvästi tavanomaista aurinkoisempi, etelässä jopa harvinaisen aurinkoinen. Eniten auringonpaistetta kertyi Paraisten Utössä, 394 tuntia, mikä on noin 70 tuntia enemmän kuin keskimäärin heinäkuussa. Viimeksi yhtä aurinkoinen heinäkuu on ollut maan etelä- ja keskiosassa vuonna 2006.

Maasalamoita havaittiin heinäkuussa reilut 38 000 kappaletta, mikä on noin kaksi kolmasosaa heinäkuun keskiarvosta.

Lähde: Ilmatieteen laitos.