Jari-Jukka Kallungin Tiktok-videot houkuttelevat Saloon lomalaisia – JJ’s BBQ vetää vierailijoita ympäri Suomen

0
Jari-Jukka ja Mari Kallungin JJ's BBQ -ravintola kiinnostaa somessa kymmeniätuhansia ihmisiä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolaisen Jari-Jukka Kallungin kahta käyttäjätiliä seuraa sosiaalisen median Tiktok-palvelimella yhteensä lähes 60 000 käyttäjää. Kallunki omistaa JJ’s BBQ -ravintolan, joka on niittänyt suosiota eri puolilla somea.

Ravintolalla on Tiktokissa noin 45 000 seuraajaa, Facebookissa 23 000 seuraajaa ja Instagramissa 10 000 seuraajaa. Myös Kallungin talonrakennusprojekti on kerännyt Tiktokissa 12 000 seuraajaa.

Lapista kotoisin oleva Kallunki on koulutukseltaan ravintolakokki ja hitsaaja. Hän suunnitteli itselleen savustimen, ja päätyi lopulta perustamaan sivutoimisen yrityksen savustimien ympärille. Ihmiset kuitenkin kiinnostuivat myös lihaherkuista, ja toiminta laajeni ruuan ympärille. Huhtikuussa 2019 Kallunki avasi vaimonsa Mari Kallungin kanssa Saloon barbecueravintolan, jossa lihat kypsennetään yön yli ja tarjoillaan lisukkeiden kera.

JJ’s BBQ:n Tiktok-videot ovat keränneet yhteensä 1,2 miljoonaa tykkäystä. Näyttökertoja yli 500 julkaistulle videolle on kertynyt yhteensä yli 23 miljoonaa. Se tarkoittaa, että yksi video on saanut keskimäärin noin 42 000 näyttökertaa.

Katsotuin video on kerännyt noin 400 000 katselua. Videolla työntekijä valmistaa ateriaa Kallungin kuvaillessa prosessia. Kaikki tilin videot keskittyvät ravintolan arkeen: ruuanvalmistukseen, valmiisiin annoksiin sekä tunnelmiin tiskin takaa ja salin puolelta. Kallunki selostaa itse videonsa, ja hänen letkeästä Lapin murteen värittämästä puheestaan on tullutkin yksi tilin tavaramerkeistä.

Jari-Jukka Kallunki käyttää Tiktokien kuvaamiseen monia tunteja viikossa. Vaimo Mari Kallunki avustaa välillä videoissa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tiktok oli Kallungille ennestään tuttu hänen tyttärensä kautta, joka teki palvelimelle muun muassa tanssivideoita.

– Minun piti isänä vahtia, että millainen paikka se Tiktok oikein on. Näin siellä sitten muutakin sisältöä ja kiinnostuin.

Kallunki perusti ravintolalle Tiktok-kanavan viime vuoden keväällä. Tili lähti trendaamaan viime kesänä.

– Suosio kasvoi yhtäkkiä räjähdysmäisesti. Muistan, kun seurasin, kuinka yksi videoni sai todella paljon näyttökertoja ja kommentteja. Se oli hämmentävää, Kallunki kertoo.

Loppukesä oli ravintolalla jo todella kiireinen. Suosio on pysynyt, ja seuraajia tulee jatkuvasti lisää, joskin rauhallisemmalla tahdilla. Somesuosio tuli Kallungille täysin yllätyksenä.

– Aloin tekemään videoita testimielessä vitsillä. Homma lähti niin hyvin nousuun, että pakkohan sitä oli jatkaa, Kallunki nauraa.

Näkyvyys sosiaalisessa mediassa on vaikuttanut ravintolan suosioon huomattavasti. Kallunki arvioi, että Tiktokin kautta ravintolan suosio on tuplaantunut.

Kävijöitä on lähes joka päivä jonoksi asti, ja kävijäennätyksiä rikotaan jatkuvasti. Kesäviikonloppuisin kävijöitä voi olla 2000:n ja 3000:n väliltä.

– Tuntuu ihan älyttömältä, miten paljon ihmisiä meillä käy, Kallunki toteaa.

Kesällä ravintolan kävijöistä vain murto-osa on Kallungin mukaan salolaisia.

– Etenkin loma-aikana ulkopaikkakuntalaisten määrä korostuu. Ruokailijoista salolaisia on ehkä kymmenisen prosenttia, hän arvelee.

Ravintola on saanut näkyvyyttä ympäri maan, ja kävijöitä on tullut joka puolelta Suomea. Kallunki muistelee, että kauimmaiset vieraat ovat tulleet Muoniosta saakka. Vierailijoita on ollut myös muun muassa Rovaniemeltä, Kuopiosta ja Oulusta.

– Tiktok-kanava on erityisen suosittu Helsingissä ja Oulussa. Niistä tulee väkeä todella paljon syömään, kertoo Kallunki.

Jari-Jukka Kallunki työskentelee usein ravintolan tiskillä, sillä asiakkaiden tapaaminen on hänelle tärkeää. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tiktok on aiemmin voitu mieltää etenkin lasten sovellukseksi, vaikka sen virallinen ikäraja onkin 13 vuotta. Suosio on kuitenkin räjähtänyt myös nuorten ja aikuisten keskuudessa. Myös Kallungin seuraajiin mahtuu monen ikäisiä.

– Seuraajista löytyy niin aikuisia kuin lapsiakin. Ikäjakaumasta on vaikea sanoa, sillä vanhemmat ihmiset eivät kommentoi niin paljoa kuin nuoremmat.

Kallunki kertoo, että esimerkiksi monet ajoittavat Salon työreissunsa loppuviikkoon, jotta pääsevät ravintolaan syömään. Moni somessa ravintolaan tutustunut myös tuo sen vierailullaan ilmi.

– Kyllä moni kertoo, että on nähnyt Tiktokissa videoita ja tullut siksi paikalle.

Kallungin mukaan monet lapset ovat toivoneet ravintolaa kesäloman reissukohteeksi.

– Pari viikkoa sitten meille tuli perhe Tampereelta syömään. Vanhemmat kertoivat, että lapset olivat saaneet päättää, mennäänkö Särkänniemeen vai JJ’s BBQ -ravintolaan syömään. No, meidän ravintolahan siinä voitti, Kallunki nauraa.

Kallunki paljastaa, että ravintola on houkutellut Saloon myös monia julkisuuden henkilöitä ja muita somettajia.

Ravintola houkuttelee vierailijoita yleensä jonoksi asti. Jono voi olla kymmeniä metrejä pitkä, mutta Jari-Jukka Kallungin mukaan se etenee nopeasti ravintolan nopean kierron ansiosta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ravintolan kanavien lisäksi Kallunki perusti viime vuoden marraskuussa Tiktok- ja Instagram-tilit talonrakennusprojektilleen. Villakallunki-tileillä seurataan Kallungin perheen uuden omakotitalon valmistumista Salon Sirkkulaan. Projekti on kerännyt Tiktokissa 13 000 seuraajaa.

– Ajattelin kokeilla, herättääkö rakennusprojekti mielenkiintoa. En ole oikeastaan törmännyt suomalaisiin vastaaviin tileihin Tiktokissa, Kallunki kertoo.

Kallungin mukaan osa rakennustilin seuraajista on samoja kuin ravintolatilillä, vaikka hän pitääkin tilit täysin erillisinä. Osa on löytänyt kanavalta toiselle sattumalta.

– Villakallunki-tilin videoihin tulee usein kommentteja, joissa pohditaan, että puhe kuulostaa ihan JJ:ltä. Toisaalta myös ravintolatilin videoihin on tullut kommentteja, että onko tämä se villakallunkimies, Kallunki kertoo nauraen.

Kallungin mukaan rakennusvideot on tehty vastaavaan aitoon tyyliin kuin ravintolan videot. Hän kuitenkin kertoo, että ravintolatilille mahtuu enemmän huumoria mukaan, kun taas rakennustili on asiallisempi.

Rakennusvideoihin on saatu mukaan monia yhteistyökumppaneita, joiden tuotteita ja palveluita on nostettu esille. Talon pitäisi valmistua joulukuussa, mutta tilin ylläpito ei Kallungin mukaan lopu siihen, vaan sisältöä nähdään muuton jälkeenkin.

Kallunki ylläpitää kaikkia somekanaviaan itse. Hän kokee, että suosion salaisuutena on julkaisujen aitous ja rehellisyys.

– Näytän videoilla asiat niin kuin ne ovat. Kuvaan videoita aidoista tilanteista. Mitä sitä turhia kaunistelemaan, Kallunki toteaa.

Hänen mukaansa sisällön tuottaminen someen on työlästä ja aikaavievää, mutta palkitsevaa. Kallunki ei mainosta ravintolaansa muualla, vaan sosiaalinen media toimii ainoana markkinointikanavana. Hän kertoo nauttivansa somen tekemisestä, vaikka se onkin hänelle työtä.

– Samalla tavalla nautin somen tekemisestä kuin ravintolankin pyörittämisestä, vaikka ne ovat molemmat minulle työtä. Tykkään hommasta aidosti ja se välittyy katsojille, joten sekin on varmaan yksi syy, miksi ihmiset tykkäävät seurata tilejä.

Somesisältöjen luomiseen kuluu paljon aikaa. Kallunki arvioi, että somehommiin menee keskimäärin ainakin tunti päivässä. Läheiset suhtautuvat hänen mukaansa somen tekemiseen kannustavasti.

– Läheiset kysyivät aluksi, että miksi räplään kännykkää koko ajan. Hekin ovat kuitenkin huomanneet, kuinka paljon hyötyä somesta on ollut.

Ravintolan seinältä löytyy laskurit, jotka kertovat sen hetkisen someseuraajien määrän eri alustoilla. Tiktok on ylivoimaisesti ravintolan seuratuin kanava. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kallunki kertoo, että hänet tunnistetaan välillä Salon kaduilla, mutta myös muualla Suomessa.

– Se, että moni tunnistaa minut, tuntuu erikoiselta. Minulta on tultu pyytämään yhteiskuvia, ja Salossa moni tuntematon nuori ja lapsi heiluttaa innoissaan, kun näkee minut ajamassa firman autolla.

Kiirettä riittää, sillä Kallunki on somehommien lisäksi myös täysipäiväisesti ravintolalla töissä. Ravintola on auki torstaista sunnuntaihin, koska ruoka vaatii runsaasti valmisteluja. Lihat savustetaan öisin, ja ne paistuvat jopa 14 tunnin ajan. Työhön sisältyy siis myös yövuoroja.

– Nukun öisin pätkittäin, sillä uuniin pitää lisätä puita kolmen vartin välein. Aamulla ehdin nukkua pari tuntia ennen kuin siirryn kassalle palvelemaan asiakkaita, Kallunki kertoo.

Hänen mukaansa energiaa kuitenkin piisaa, koska työ on niin mieluisaa. Iloiset asiakkaat piristävät työpäiviä, vaikka yöunet olisivat jääneetkin vähemmälle. Kallunki kuitenkin toivoo, että ravintolalle saataisiin lisää apukäsiä, jotta hän pystyisi jatkossa panostamaan somehommiin entistä enemmän.

– Haluaisin tehdä esimerkiksi livestriimejä ja Youtube-videoita. Toivoisin, että voisin tehdä esimerkiksi neuvontaa ruokajutuista, hän kertoo.

JJ’s BBQ -ravintola on tunnettu yön yli kypsytetyistä lihoista, jotka tarjoillaan lisukkeiden kera. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

TikTok

  • Lyhyiden videoiden (max. 3 min) jakamiseen tarkoitettu yhteisöpalvelu.
  • Sovellus tunnettiin aiemmin nimellä Musical.ly.
  • Tiktokin suosio räjähti Suomessa pandemian myötä keväällä 2020.
  • Suosituimmilla suomalaisilla kanavilla on miljoonia seuraajia.
  • Käyttäjälle tulee ehdotukseksi videoita, joista algoritmi olettaa hänen pitävän.
  • Videot voidaan viimeistellä filttereillä, efekteillä ja äänillä.
  • Videoihin lisätään usein musiikkia, ja lukuisat kappaleet sekä artistit ovat saaneet suosiota Tiktokin kautta.
  • Tyypillisiä videoita ovat erilaiset tanssivideot, joista syntyy usein tanssitrendejä.
  • Nykyään sovelluksessa tehdään laajasti muitakin videoita, kuten haasteita, arkipäivien kuvaamista ja sketsejä.